Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕС иска да съхранява природния си газ в Украйна въпреки риска от войната

Европейският съюз (ЕС) обмисля да съхранява част от природния си газ в Украйна въпреки рисковете, свързани с войната в страната, съобщи Bloomberg.

Сега блокът се запасява с гориво, за да се подготви за предстоящата зима. Собствените им газову хранилища вече са пълни на повече от 70% и според различни оценки се очаква да достигнат капацитета си до края на август. Съхраняването на допълнително гориво в Украйна може да предотврати пренасищане през следващите месеци, обясни Bloomberg.

Преди началото на войната в Украйна ЕС получаваше по-голямата част от природния си газ по газопровода „Северен поток“ от Русия. Миналата година санкциите срещу Москва доведоха до драматично намаляване на доставките и безумно натрупване на запаси, което доведе до най-високите цени за всички времена от 3 600 долара за хиляда кубически метра през август. Оттогава цените на природния газ паднаха приблизително десетократно, като горивото в момента се търгува на около 330 долара за хиляда кубически метра.

Украйна има голяма мрежа за транзит на газ, тъй като от десетилетия служи като транзитен маршрут за руската енергия към Европа, а капацитетът й за съхранение възлиза на 31 милиарда кубически метра, най-големият в Европа. Изпълнителният директор на украинската държавна енергийна компания „Нафтогаз“ Олексий Чернишов предложи на ЕС 1/3 от газовото хранилище на страната, или десет милиарда кубически метра, през март.

Според Bloomberg европейските власти обмислят да използват хранилището Bilche-Volytsko-Uherske, разположено в Западна Украйна на около 100 километра от границата с Полша. Съоръжението може да складира над четири пъти повече газ от най-големия обект в Германия.

Въпреки това търговците и газовите компании са притеснени от рисковете, свързани с продължаващия конфликт. Тъй като застрахователната индустрия не желае да поема рискове в Украйна, ЕС ще трябва да предостави гаранции на газовите компании, че няма да загубят пари, каза Рейчъл Морисън, енергиен репортер на Bloomberg в Лондон. Засега не се разкриват подробности за това какви гаранции може да предложи ЕС.

Европа все още получава част от руския газ през Украйна и Турция. Миналия септември доставките за ЕС през „Северен поток“ бяха спрени напълно, след като двата тръбопровода, които минават по дъното на Балтийско море, бяха повредени при серия от взривове.

Европа компенсира значителния спад в доставките на Русия чрез драстично увеличаване на вноса на втечнен природен газ от САЩ. Увеличени са и покупките на синьо гориво от Норвегия и Алжир.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: ЕС иска да съхранява природния си газ в Украйна въпреки риска от войната

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!