Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ВСС освободи главния прокурор Иван Гешев



Facebook

Главният прокурор иска имунитета на Кирил Петков

С 16 гласа "за" Висшият съдебен съвет предлага на президента да издаде указ за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев от поста. Против отстраняването на Гешев гласуваха Олга Керелска, Евгени Иванов, Вероника Имова и Пламен Найденов.

Самият Гешев не присъства, тъй като е в Страсбург. Решението на Пленума ще се изпрати веднага на президента, съобщи правосъдният министър Атанас Славов, който председателства съвета.

В Съвета бяха внесени две предложения за предсрочно прекратяване мандата на Гешев. Миналата седмица едното от тях бе оттеглено от шестимата кадровици, които го отправиха. То беше свързано с присъствието на израелски експерт на мястото на взрива срещу кортежа на Гешев на 1 май. 

Второто предложение е заради нарушения на Етичния кодекс, извършени от обвинител номер 1. На пресконференция на 15 май той скъса оставката си демонстративно и заяви, че е "ясно какъв е политическият боклук в Народното събрание". 

Първото заседание на ВСС по отстраняването на Гешев продължи 14 часа. На него бяха изслушани зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, зам.-директорът на НСлС Ясен Тодоров, Марчела Панталеева, старши експерт Дирекция "Публична комуникация" към администрацията на главния прокурор. Днес бе изслушана и зам.-главният прокурор Даниела Машева.

До освобождаването на Иван Гешев се стигна, след като в програмната си реч още преди да бъде съставено правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, Мария Габриел, като кандидат тогава за министър-председател заяви, че първа точка в работата на Министерството на правосъдието ще бъде отстраняването на главния прокурор Иван Гешев.

Източници: "24 часа", NOVA, БНР

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: ВСС освободи главния прокурор Иван Гешев | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!