Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Главният прокурор иска имунитета на Кирил Петков

Главният прокурор на Република България внесе в деловодството на 49-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народния представител К.П. (бел. ред. Кирил Петков), бивш министър-председател, по предложение на Софийската районна прокуратура (СРП), съобщават от държавното обвинение.

ВСС освободи главния прокурор Иван Гешев

Искането е във връзка с досъдебно производство относно писмена декларация, подадена от К.П. на основание чл. 110 от Конституцията на Република България.

В предложението на наблюдаващия прокурор от СРП се посочва, че К.П. е подал декларацията пред орган на власт – Президента на Република България, като в нея съзнателно е затаил истина – наличие на двойно гражданство, и потвърдил неистина – отговаряне на условията за избиране на народни представители (престъпление по чл. 313 ал. 1 от НК).

С решение на ЦИК от 08.04.2023 г. К.П. е обявен за народен представител и след полагането на клетва на 12.04.2023 г. се явява лице с имунитет.

Съгласно чл. 70 от Конституцията на Република България и съгласно чл. 136, ал.3, вр. с ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание възбуждането на наказателно преследване срещу народен представител е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие на К.П.

Източник: novini.bg

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Главният прокурор иска имунитета на Кирил Петков | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!