Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Сръбски депутат: САЩ поставят под контрол съдебната власт, за да контролират политиците. Ако не играеш по свирката им - сдобиваш се с разследване

Владислав Наков

Публикувам кратък текст на Владимир Джуканович - адвокат и депутат в сръбския парламент от управляващата партия на Александър Вучич - в който той говори за намесата на американското посолство в правосъдието. Поводът за текста е референдумът от 2022г. за промени в Конституцията на Сърбия и по-конкретно предложението във Висшия съдийси съвет и Висшия прокурорски съвет (бел. прев. - в Сърбия съветите вече са отделени) да отпадне квотата, излъчвана от Парламента. Мотивите са същите като в България - политическа намеса, но в Сърбия започнаха да се шегуват, че ако парламентарната квота, която е по същество гражданска, защото се излъчва от депутати, избрани от народа чрез избори, отпадне, в съдебните актове трябва да започне да се пише "В името на спонсора" или "В името на Висшия съдебен съвет", вместо "В името на народа".

САЩ обучават прокси бойци за операции „Убий или плени“ и саботажи срещу чужди правителства (документи)

----

Само си представете, че в която и да е държава прокурорските помощници или заместник-прокурорите, та дори и самите прокурори, се снимат с посланика на чужда държава, била тя и приятелска. Веднага след публикуването на подобнa снимка ще им бъде потърсена отговорност, със сигурност ще трябва да си търсят друга работа, т.е. учтиво ще им бъде казано да го направят, а посланикът ще бъде извикан в Министерството на външните работи, където ще му бъде връчена протестна нота или ще му бъде казано да си събере багажа и да напусне страната. Всичко това трябваше да се случи у нас, когато американският посланик Кристофър Хил публикува снимка с Ясмина Паунович и Бояна Савович. За съжаление това не се случи и това е ясна индикация, че Сърбия не е напълно независима държава и трябва да сме реалисти в това отношение.

Има обществени сфери, в които държавата има само формални правомощия, тоест създава се вид, че тя уж упражнява някаква власт, но на практика тези сфери се управляват именно от различни посолства. Една от тези области е Съдебната система, която отдавна е извън юрисдикцията на самата държава в много отношения. Една от основните причини, поради които аз лично бях против конституционните промени и днес смятам, че съм бил абсолютно прав, е именно фактът, че съдебната власт, която отдавна се е родила от държавата и народа, ще стане напълно независима от държавата, на която принадлежи, т.е. от Сърбия, но пък ще стане напълно зависима от някои други правителства и техните държави. Особено тези, които чрез различни фондове плащат различни семинари и обучения на нашите съдии и прокурори. Но очевидно тогава не бях напълно разбран и твърдя, че тепърва ще берем горчивите плодове на изключително зависимата от чуждите правителства Съдебна система на Сърбия. Иначе само се опитайте да си представите, че Александър Вучич, като президент на Сърбия, се е снимал с прокурор. Щеше да бъде линчуван от медиите. Но когато американският посланик се снима с прокурорите, предполагам, че това е отражение на демокрацията. Какво отвратително лицемерие!

Посланик Хил не случайно е публикувал тази снимка, точно както вярвам, че и самите прокурорки са се снимали с него, без да искат да изпратят съобщение до всички. По този начин Хил каза, че те са под негова защита и със сигурност се чувства тук като истински окупационен наместник, което често умишлено подчертава с провокативните си послания. Освен това Хил ни казва, че сръбското правосъдие е зона на интерес за американското посолство, тоест, че се знае кой го управлява. За сметка на това толкова щастливите и усмихнати обвинители едва не изчуруликаха от щастие, защото към всички беше отправено посланието, никой да не си и помисля да ги докосне или погледне. Тоест, посочва се, че идва тяхното време в съдебната йерархия, защото те са играчи на този, който се чувства реално властен тук - истински шеф. Това, което много европейски и въобще западни представители искат отдавна, е контрол на всички разследвания, които се водят от нашите прокуратури. Ето защо беше необходимо през 2011 г., именно под натиска на САЩ, който, както мнозина казват, беше ирационален и недопустим, ​​да се въведе прокурорско разследване през задната врата, защото крайната цел беше сръбската прокуратура да бъде поставена под пълен контрол. С поставянето под контрол на нашите прокуратури, тоест с назначаването на най-важните длъжности на кадри, които по същество са под контрола на посолствата, няма политик, който да не сдобие с разследване или обвинение, ако не играе по свирката на някое от западните посолства.

Като цяло, достатъчно е да проследите медийните изяви на отделни съдии, особено членове на неправителствени организации, които са си присвоили правото да са единствените "реформатори" на сръбското правосъдие. Щом ги чуете и видите какво правят и зад кого стоят, разбирате точно какво правят чужденците в нашата Съдебна система. Говорят само за независимост, а са въплъщение на зависимостта от различни фондове на западните държави. Вижте сайтовете им и ще разберете кои са спонсорите им и всичко ще ви стане ясно. Толкова за сръбската независима съдебна система.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Сръбски депутат: САЩ поставят под контрол съдебната власт, за да контролират политиците. Ако не играеш по свирката им - сдобиваш се с разследване | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!