Следвайте "Буднаера" в Телеграм

САЩ обучават прокси бойци за операции „Убий или плени“ и саботажи срещу чужди правителства (документи)


Американски военен в Йемен, източник: Twitter

Силите за специални операции на САЩ не са задължени да проверяват за минали нарушения на човешките права от страна на чуждестранните войски, които те въоръжават и обучават като техни прокси бойци, показват документи, получени по Закона за достъп до инфорамция след съдебно дело, заведено от „Ню Йорк Таймс“.

Съгласно програмата американските командоси плащат, обучават и оборудват чуждестранни „партньорски сили“ и след това ги изпращат в операции „Убий или плени“, съобщи Ню Йорк Таймс.

Документите също показват, че подобна празнина съществува в друга програма на Пентагона за заместващи сили за така наречената нередовна война. Тя е насочена към разстройване на американски „държавни противници“ в чужди държави чрез операции, които не отговарят на пълен въоръжен конфликт — включително саботаж, хакерство и информационни кампании като пропаганда или тайни усилия за формиране на морала.

Пентагонът рядко признава използването на сурогати или чуждестранните войски, с които силите за специални операции работят за преследване на конкретни американски цели. Документите отварят прозорец за това как функционират програмите и какви правила ги управляват.

Прокси силите са все по-важна част от американската външна политика. През последното десетилетие Съединените щати все повече разчитаха на „подкрепа или заместване от местни партньорски сили“ на места като Нигер и Сомалия, за да ограничат разполагането на голям брой американски сухопътни войски, както направиха в Ирак и Афганистан.

Прокси бойци бяха използвани от САЩ и в Сирия, но въпреки многобройните доказателства за връзките им с радикални ислямистки групировки, те бяха наречени „борци за демокрация“. Същите радикални групировки получиха стотици тонове оръжие, за да воюват срещу правителството на Башар Ал Асад. САЩ признаха, че ги обучават и въоръжават, но както винаги това беше наречено „подкрепа за демокрацията“ в Сирия.

Разкритията подчертават необходимостта от по-строги правила за прокси силите, твърди Сара Джейкъбс, демократ в Конгреса. „Трябва да сме сигурни, че не обучаваме насилствени единици, за да станат още по-смъртоносни и да подхранват конфликта и насилието, които се стремим да разрешим“, каза тя и добави: „Това започва с универсална проверка на човешките права.“

Миналата година тя и сенаторът Крис Ван Холън, демократ от Мериленд, внесоха изменение на законопроекта за отбраната, изискващ проверка на сурогатни сили за спазване на човешкитеправа. Предложената поправка премина Камарата на представителите, но не и Сената. Тя каза, че планира да представи по-всеобхватен законопроект за затягане на тези правила.

Пентагонът пази в тайна голяма част от операциите на подчинените си чуждестранни сили.

През февруари Службата за отчетност на правителството подготви доклад, озаглавен „Специални операции: Всеобхватни насоки, необходими за наблюдение и оценка на използването на заместващи сили за борба с тероризма“, но всичко в него извън заглавието е класифицирано.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: САЩ обучават прокси бойци за операции„Убий или плени“ и саботажи срещу чужди правителства (документи)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!