Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Докладът на правителството за отбраната: Руските въоръжени сили извършваха системни военни престъпления

Спирането на руските газови доставки към България след началото на войната в Украйна миналата година е било хибридна заплаха. Това е посочено в доклада за състоянието на отбраната за 2022-ра. Текстът на документа беше публикуван от правителството.

Примерът със спирането на руските доставки на газ е единственият, който е посочен в доклада. В него се казва, че това едностранно действие цели „оказване на влияние върху вземането на суверенни национални стратегически решения“.

Готви ли се България за война? Защо шефът на СОС е на среща с Пентагона в САЩ?

Според Сиярто срещата на НАТО в Брюксел потвърждава риска от нова световна война

Като цяло докладът посочва, че хибридните атаки против държавите от НАТО и ЕС целят и вътрешнополитическа дестабилизация и обществено противопоставяне, намаляване на солидарността и подкрепата за Украйна.

Запазва се и заплахата от нова руска инвазия в Украйна през границата с Беларус, пише в българския доклад за отбраната. В него се припомня, че НАТО е повишил изискванията към способностите, включително и към тези на силите за национална отбрана.

България отчита, че нивото на разходи за отбрана от 2% от БВП е недостатъчно. И НАТО го възприема не като цел, а като отправна точка за по-нататъшно нарастване. Докладът за отбраната посочва, че към проблемите на армията от недостатъчното финансиране, амортизирана техника, липса на резервни части и неритмично извършване на ремонтни дейности, се прибавя и невъзможността за доставка на специфични резервни части и консумативи поради санкциите срещу Русия.

"Започнатата в пълно нарушение на международното право неоправдана война в Украйна нанесе щети в особено големи размери върху всички сфери на социалния и икономическия живот. Руските въоръжени сили извършваха системни военни престъпления". Това гласи позицията на Министерството на отбраната, част от Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България.

"Този пълномащабен въоръжен конфликт оказва значително отражение не само върху Украйна и региона, но и в глобален аспект. Развитието му и свързаните с това поуки от практиката наложиха редица промени в схващанията и подходите за водене на бойни действия. Руската военна агресия беше най-непосредствената заплаха за мира в световен план", пише още в документа.

Според МО войната на Руската федерация против Украйна беше основният фактор с дестабилизиращо влияние върху стратегическата среда, който определяше предизвикателствата за националната сигурност. "Хибридните заплахи, тероризмът, авторитарните режими, миграционните вълни, организираната престъпност, кибер-престъпността и когнитивните въздействия бяха сред главните предизвикателства за националната и съюзната сигурност, а в глобален план и доставките на зърно", гласи докладът, публикуван в сайта на МО. 

Според документа войната е довела до разширяване на руската хибридна подривна дейност против държавите от НАТО и ЕС. "Целта на тези действия е насочена основно към: създаване на вътрешнополитическа дестабилизация и обществено противопоставяне; възпрепятстване на решения за укрепване на съюзния възпиращ и отбранителен потенциал; намаляване на солидарността и подкрепата за Украйна и оказването на навременна и ефективна военна помощ; продължаване на зависимостта от руски енергийни доставки", пише в доклада. 

МО осъди и едностранното прекъсване на газовите доставки от Русия към България през април 2022 г. Според министерството целта е била "оказване на влияние върху вземането на суверенни национални стратегически решения". Деструктивна роля изиграха индиректните опити от руска страна да създаде втора зона на нестабилност, възползвайки се от съществуващите на Балканите проблеми и противоречия, гласи докладът и за пример се дава Северна Македония. Посочва се още, че България е солидарна с Украйна и подкрепя нейните легитимни усилия и действия да се противопостави на руската военна агресия, включително и с предоставяне на военна помощ. Докладът е одобрен с решение на Министерски съвет от 3 април и ще бъде внесен в 49-ото Народно събрание.

Източници: actualno.com, БНР

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Докладът на правителството за отбраната: Руските въоръжени сили извършваха системни военни престъпления | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!