Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Какво трябва да научи Украйна от Афганистан, за да не приключи с катастрофа като него

Валентин Вацев: Скоро САЩ ще поискат цялостна мобилизация срещу Русия. Въпросът за български войници в Украйна е много актуален

Най-големият икономически губещ в света през 2022 г. беше Украйна, където икономиката се срина с 35% според Международния валутен фонд. Войната в Украйна може да приключи скоро и икономическото възстановяване може да започне, но това зависи от разбирането на Украйна като жертва на прокси войната между САЩ и Русия, избухнала през 2014 г. Това пише световноизвестният американски анализатор проф. Джефри Сакс в статия, публикувана от Korea Herald.

САЩ усилено въоръжават и финансират Украйна от 2014 г. с цел разширяване на НАТО и отслабване на Русия. Прокси войните на Америка обикновено бушуват с години и дори десетилетия, оставяйки страни като Украйна в развалини.

Освен ако прокси войната не приключи скоро, Украйна е изправена пред тежко бъдеще. Украйна трябва да се поучи от ужасния опит на Афганистан, за да не се превърне в дългосрочна катастрофа. Може да се обърне внимание и на прокси войните на САЩ във Виетнам, Камбоджа, Лаос, Ирак, Сирия и Либия.

От 1979 г. САЩ въоръжават муджахидините (ислямистките бойци), за да тормозят подкрепяното от СССР правителство в Афганистан. Както по-късно обяснява съветникът по националната сигурност на президента Джими Картър Збигнев Бжежински, целта на САЩ е да провокират Съветския съюз да се намеси, за да вкара Съветския съюз в капана на скъпа война. Фактът, че Афганистан ще бъде съпътстваща щета, не беше от значение за американските лидери.

Съветските военни влязоха в Афганистан през 1979 г., както се надяваха САЩ, и се сражаваха през 1980-те години. Междувременно подкрепяните от САЩ бойци създадоха Ал Кайда през 1980-те години на миналия век, а талибаните в началото на 1990-те години. „Трикът“ на САЩ по отношение на Съветския съюз процъфтяваше. През 2001 г. САЩ нахлуха в Афганистан, за да се борят с Ал Кайда и талибаните. Войната в САЩ продължи още 20 години, докато САЩ най-накрая напуснаха през 2021 г. Спорадичните военни операции на САЩ в Афганистан продължават.

Афганистан е в руини. Докато САЩ пропиляха повече от 2 трилиона долара американски военни разходи, Афганистан е обеднял, като брутният вътрешен продукт за 2021 г. е под 400 долара на човек! Като прощален „подарък“ за Афганистан през 2021 г. правителството на САЩ конфискува валутните резерви на Афганистан, парализирайки банковата система.

Прокси войната в Украйна започна преди девет години, когато правителството на САЩ подкрепи свалянето на украинския президент Виктор Янукович. Грехът на Янукович от гледна точка на САЩ беше опитът му да запази неутралитета на Украйна въпреки желанието на САЩ да разширят НАТО, за да включат Украйна (и Грузия). Целта на Америка беше страните от НАТО да обкръжат Русия в Черноморския регион. За да постигнат тази цел, САЩ масово въоръжават и финансират Украйна от 2014 г. насам.

Американските герои тогава и сега са същите. Лицето на правителството на САЩ за Украйна през 2014 г. беше помощник-държавният секретар Виктория Нюланд, която днес е заместник-държавен секретар. Още през 2014 г. Нюланд работи в тясно сътрудничество с Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на президента Джо Байдън, който изигра същата роля за вицепрезидента Байдън през 2014 г.

САЩ пренебрегнаха две тежки политически реалности в Украйна. Първата е, че Украйна е дълбоко разделена етнически и политически между мразещите Русия националисти в Западна Украйна и етническите руснаци в Източна Украйна и Крим. Втората е, че разширяването на НАТО към Украйна преминава руската червена линия. Русия ще се бори докрай и ще ескалира ситуацията, ако е необходимо, за да попречи на САЩ да включат Украйна в НАТО.

САЩ многократно твърдят, че НАТО е отбранителен съюз. И все пак НАТО бомбардира съюзника на Русия Сърбия в продължение на 78 дни през 1999 г., за да откъсне Косово от Сърбия, след което САЩ създадоха гигантска военна база в Косово. Силите на НАТО по подобен начин свалиха руския съюзник Муамар Кадафи през 2011 г., предизвиквайки десетилетие на хаос в Либия. Русия със сигурност никога няма да приеме НАТО в Украйна.

В края на 2021 г. руският президент Владимир Путин отправи три искания към САЩ: Украйна да остане неутрална и извън НАТО; Крим трябва да остане част от Русия; и Донбас трябва да стане автономен в съответствие със „Минските споразумения“ 2. Екипът на Байдън-Съливан-Нюланд отхвърли преговорите за разширяване на НАТО, осем години след като същата група подкрепи свалянето на Янукович. Тъй като преговорните искания на Путин бяха категорично отхвърлени от САЩ, Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г.

През март 2022 г. украинският президент Володимир Зеленски изглежда разбираше тежкото затруднение на Украйна като жертва на прокси война между САЩ и Русия. Той обяви публично, че Украйна ще стане неутрална страна и поиска гаранции за сигурност. Той също така публично призна, че Крим и Донбас ще се нуждаят от някакъв вид специално отношение.

Премиерът на Израел по това време Нафтали Бенет се включи като посредник заедно с Турция. Русия и Украйна бяха близо до постигането на споразумение. И все пак, както Бенет наскоро обясни, САЩ „блокираха“ мирния процес.

Оттогава войната ескалира

Според американския разследващ репортер Сиймур Хърш американски агенти са взривили тръбопроводите „Северен поток“ през септември. Съвсем наскоро САЩ и съюзниците им се ангажираха да изпратят танкове, ракети с по-голям обсег и евентуално изтребители в Украйна.

Основата за мира е ясна. Украйна ще бъде неутрална страна извън НАТО. Крим ще остане дом на руския черноморски флот, както е от 1783 г. насам. За Донбас ще бъде намерено практическо решение като териториално деление, автономия или линия на примирие. Най-важното е, че боевете ще спрат, руските войски ще напуснат Украйна, а суверенитетът на Украйна ще бъде гарантиран от Съвета за сигурност на ООН и други държави. Такова споразумение можеше да бъде постигнато през декември 2021 г. или през март 2022 г.

Преди всичко правителството и народът на Украйна ще кажат на Русия и САЩ, че Украйна отказва повече да бъде бойно поле на прокси война. Пред лицето на дълбоките вътрешни разделения украинците от двете страни на етническото разделение биха се стремили към мир, вместо да вярват, че външна сила ще им спести необходимостта от компромиси.

*  *  *

Джефри Д. Сакс е световноизвестен американски професор по икономика, автор на бестселъри, преподавател и анализатор.

ИЗТОЧНИК:Korea Herald

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Какво трябва да научи Украйна от Афганистан, за да не приключи с катастрофа като него

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!