Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕС трябва да премине към военновременна икономика, поиска еврокомисар


Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон

ЕС ще трябва да премине към военновременна икономика, ако се надява да отговори на нуждите на бойното поле на Киев, заяви еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон. Той коментира плановете за увеличаване на доставките на оръжие и амуниции за Украйна пред „Файненшъл таймс“, като заяви, че работи с ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел за разширяване на промишления капацитет в Европа, намаляване на затрудненията в доставките и оказване на натиск върху банките да увеличат кредитирането си, за да улеснят военните трансфери към Киев.

„Вярвам, че е време европейската отбранителна промишленост да премине към военновременен икономически модел, за да се погрижи за нуждите на нашето отбранително производство“, каза еврокомисарят и добави че той и Борел са „напълно решени да подкрепят увеличаването на производството на европейската отбранителна индустрия, за да се изправят пред реалностите на конфликт с висока интензивност, започвайки с въпроса за боеприпасите“.

Въпреки че неназовани дипломати изразиха съмненията си пред „Файненшъл Таймс“ и зададоха въпроса: „Как ще платим за това?“, усилията за ускоряване на доставките за Киев и попълване на вътрешните запаси на Европа идват, след като украинският министър на отбраната Алексей Резников пледира пред ЕС за 250 000 артилерийски снаряда на месец, значително изпреварвайки всеки съществуващ план на ЕС.

В писмо до европейските началници на отбраната в петък Резников говори за „решаващата роля“, която играе артилерията на бойното поле, твърдейки, че украинските войски изразходват 110 000 155-милиметрови снаряда на всеки няколко седмици.

Украинските войски са „ограничени от количеството налични артилерийски снаряди“ и се нуждаят от най-малко 356 400 снаряда на месец, за да „изпълняват успешно“ задачите си – или 594 000 снаряда месечно, за да използват артилерията си до пълен капацитет, твърди Резников.

Според „Таймс“ Борел се стреми към „по-малко амбициозна“ схема, като вместо това се надява да разпредели 1 милиард евро през „следващите няколко месеца“, за да покрие частично сметката за дарени снаряди от съюзници.

Тъй като разходите нарастват на фона на нарастващия недостиг на континента, 155-милиметровите снаряди, произведени в Европа, могат да достигнат до 3 300 евро за един снаряд, съгласно договор за оръжие, подписан между членовете на ЕС. Въз основа на тази оценка боеприпасите, търсени от Киев, могат да струват на Евросъюза около 825 милиона евро само за един месец, въпреки че длъжностните лица все още не са потвърдили конкретни цифри.

Трудно е да се проследи колко снаряда получава Украйна от Европа, но само през последната година САЩ изпратиха „над 1 милион 155-милиметрови артилерийски снаряда“, по данни на Пентагона.

Путин подписа указ за поставяне на икономиката на военновременни основи

Източник/ци: ЕС трябва да премине към военновременна икономика, поиска еврокомисар

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!