Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Путин подписа указ за поставяне на икономиката на военновременни основи

Руският президент Владимир Путин подписа указ, по силата на който компании, неизпълнили в срок дадените им от държавата военни поръчки, могат да бъдат поставяни под "външна администрация", предаде Ройтерс.

Указът на практика поставя руската икономика на военновременни основи, макар и официално военно положение в страната да не е обявено, освен в частично или напълно окупираните украински Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска области, посочва агенцията.

По силата на указа на президента министерството на икономиката има пълното право да отстранява управата на всяка неизпълнила навреме поръчките компания и да назначава на нейно място нова външна администрация.

През октомври Путин наложи военно положение в окупираните зони на Украйна, но се въздържа да стори същото и в самата Русия. Икономиката на страната обаче все повече минава във военновременен режим, като фабрики и заводи работят на три смени, за да осигурят нужните на армията, опитваща се да окупира големи части от Украйна, материали и продоволствие.

Новият указ ще се прилага спрямо компании, които "нарушават задълженията си по договори с държавата, включително и не вземат мерки, за да гарантират навременните доставки", се посочва в документа.

На въпрос дали Путин възнамерява да обяви военно положение в страната говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори, че това е прерогатив на президента, но не посочи, дали той планира да го стори.

ЕС трябва да премине към военновременна икономика, поиска еврокомисар

Източник: БТА

Източник/ци: Путин подписа указ за поставяне на икономиката на военновременни основи | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!