Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Джордж Фридман: Русия удържа позициите си, Украйна ще има сериозни проблеми

Автор: Джордж Фридман, "Геополитикал фючърс".

До сравнително скоро руските атаки в Украйна обикновено се овладяваха от украинските въоръжени сили - не повсеместно, но достатъчно често, за да се попречи на Русия да запази земите си или да постигне победа. Но през последния около месец Русия започна да удържа позициите си. Ако това се превърне в норма, Украйна ще има сериозни проблеми.

САЩ тестваха междуконтинентална ракета от ядрения си аресенал

Съединените щати запазиха фронта непокътнат, като предоставиха нови оръжия. Настоящата слабост на украинската армия се дължи на липсата на ракети с по-голям обсег, които биха могли да ударят руския тил, поразявайки подкрепленията и доставките, движещи се към фронта. Без тези елементи Русия не може да запази позициите си.

Проблемът е, че обсегът на новите боеприпаси е толкова голям, че те могат да достигнат до руска територия. САЩ дадоха да се разбере, че нямат намерение да нанасят удари по руска територия. Всъщност Вашингтон нареди на Украйна да не използва боеприпасите в пълния им обсег и има слухове, че американците са модифицирали ракетите, за да гарантират, че няма да го направят. Но Украйна води екзистенциална война и готовността ѝ да използва нещо по-малко от пълната мощност неизбежно е под въпрос.

Досега Русия не е била ударена, нито пък Полша, където са базирани доставки и американски войски. Мълчаливото споразумение да не се нанасят удари по нито една от двете страни не позволи войната да се превърне в пряк конфликт между САЩ и Русия. Ако някоя от страните умишлено нападне Русия или Полша, всички залози ще бъдат прекратени.

Така с доставката на нови ракети се появява нова опасност, не на последно място, че Русия може да реши да доведе войната до още по-големи висоти, като наложи ескалация. Това не е просто анализ на параноята. Москва описва конфликта като дълга война срещу Запада и ако наистина вижда нещата по този начин, тогава форсирането на ескалацията в избрано от нея време и място може да бъде рационално.

Това би демонизирало американската армия и би дало на Русия по-свободна ръка да атакува, да речем, американските позиции в Полша. САЩ водят прокси война, без да изпитват загуби. Фактът, че във военновъздушната база в Дувър не пристигат чували с трупове, дава на Вашингтон голямо пространство за маневриране. Ако САЩ започнат да търпят загуби и руснаците успеят да докажат, че войната се основава на първия удар на американците, способността на САЩ да водят война може да бъде ограничена.

Колкото и пресилено да изглежда това, основният въпрос в момента е стабилизирането на позицията на Украйна чрез атаки срещу руски обекти в театъра на военните действия, без да се разпространява на руска територия. Ако това може да се осъществи в абсолютни стойности, Русия трудно би могла да го преодолее, а и ще предпази САЩ от преки бойни действия, като избегне вътрешнополитическите съображения на САЩ, които дестабилизираха американската армия в редица войни. Но изпълнението трябва да бъде безупречно и Русия ще трябва да се откаже да нападне по същество самата себе си.

Всички войни са сложни и всички войни имат политически измерения. САЩ ще доставят ракети с голям обсег, което е напълно логично в логиката на войната. Но в случай на някои неуспехи в контрола на оръжията, това може да създаде неочакваното, което никога не е добре дошло във войната. 

Източник: БГНЕС

Как Америка извади от строя "Северен поток" - цялото разследване на Сиймур Хърш

Пълното разминаване между реалностите: западният разказ за Украйна се пропуква

Носителят на „Пулицър“ Сиймур Хърш: Американски водолази поставиха взривното устройство под "Северен поток", а норвежците го задействаха

Източник/ци: Джордж Фридман: Русия удържа позициите си, Украйна ще има сериозни проблеми | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!