Следвайте "Буднаера" в Телеграм

САЩ тестваха междуконтинентална ракета от ядрения си аресенал


Изстрелването на невъоръжена междуконтинентална балистична ракета Minuteman III от базата на космическите сили Ванденберг, Калифорния, снимка: ВВС на САЩ

Изстрелването на междуконтиненталната балистична ракета Minuteman III в четвъртък вечерта беше тест за готовност за ядрено възпиране и послание към света, съобщиха от ВВС на САЩ.

Наземната ракета е била изстреляна в 23 часа местно време от базата на космическите сили Ванденберг в Калифорния.

Невъоръжената ракета е носила тестово превозно средство за повторно влизане, което се е спуснало в близост до атола Куаджалейн на Маршаловите острови, на около 6 800 километра.

„Тестовото изстрелване показва сърцето на нашата мисия за възпиране на световната сцена, уверявайки нашата нация и нейните съюзници, че нашите оръжия са способни и нашите пилоти са готови и желаят да защитят мира по целия свят в момента“, заяви генерал Томас Бусиер, ръководител на Глобалното ударно командване на USAF.

Полковник Кристофър Круз от 377-а група за тестване и оценка нарече теста „видимо послание за увереност към съюзниците“ и демонстрация на „резервираността и надеждността“ на стратегическото възпиране на САЩ.

Много американски медии посочиха, че изстрелването е станало само дни, след като Северна Корея демонстрира своите установки Hwasong-17 ICBM, а ВВС на САЩ свалиха китайски „шпионски балон“, който прелетя над Северна Америка. Пекин протестира срещу реакцията на Вашингтон, като подчерта, че балонът е метеорологично устройство, което се е отклонило от маршрута си заради ветрове.

Minuteman III влезе в експлоатация през 1970-те години на миналия век и съставлява наземната част на американската „ядрена триада“. Пентагонът настоява за финансиране за модернизиране на арсенала от години, но Конгресът се въздържа да одобри бюджета, който се оценява на трилиони долари.

Миналия ноември ВВС на САЩ използваха товарен самолет за тестване на крилата ракета в Северна Норвегия, което анализатори изтълкуваха като сигнал към съседна Русия.

Как Америка извади от строя "Северен поток" - цялото разследване на Сиймур Хърш

Джордж Фридман: Русия удържа позициите си, Украйна ще има сериозни проблеми

Пълното разминаване между реалностите: западният разказ за Украйна се пропуква

Носителят на „Пулицър“ Сиймур Хърш: Американски водолази поставиха взривното устройство под "Северен поток", а норвежците го задействаха

Източник/ци: САЩ тестваха междуконтинентална ракета от ядрения си аресенал

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!