Зеленски тайно моли Запада за ядрено оръжие срещу Русия

Киев уговарял съюзниците в краен случай да пратят кораб с ядрени ракети или стратегически бомбардировач

Като доказателство за ядрените планове се цитира интервю на украинския посланик Олексий Макеев пред "Дойче веле", в което той говори защо на Киев е необходимо ядрено оръжие

"Информация за евентуалното предоставяне на ядрено оръжие на Украйна се потвърждава. Към момента такова решение все още няма - налице са само опити на украинската страна да прокара този въпрок за обсъждане".

Това съобщи, позовавайки се на свои източници, руският политтехнолог Дмитрий Свиридов, цитиран от редица руски медии и Телеграм канали.

"Западът вижда в това един от начините "да не допусне побена на Русия в Украйна". Зеленски се мотивира с това, че ако у Киев се появи ядрено оръжие, това ще сложи край на актвните бойни действия, защото тогава ще възникне пряка заплаха от ядрена война", пише Свиридов.

"Според Зеленски, Русия няма да рискува да започне активни настъпателни действия, а да се нанасят ракетни удари по критична инфраструктура ще стане опасно". Никой не иска да разпали ядрена война и Зеленски твърди, че в този случай "руснаците няма да победят. Във Вашингтони и Лондон не са съвсем уверени, но виждат логика в тази конструкция", обяснява експертът.

Като доказателство за ядрените планове се цитира интервю на украинския посланик Олексий Макеев пред "Дойче веле", в което той говори защо на Киев е необходимо ядрено оръжие.

"Вярвахме, че сме получили гаранции за сигурност чрез меморандума от Будапеща от 1994 г. Но за съжаление това не бяха гаранции. Русия наруши този меморандум и ние не получихме подкрепа в пълна степен от Съединените щати, Обединеното кралство и другите ядрени държави. Това беше лош сигнал за всички държави по света, които осъзнаха, че единствено ядреното оръжие може да ги спаси от нападението на такъв агресов. Така че планираме да започнем такава дискусия", казва Макеев.

Изявленията на украинския дипломат са цитирани от журналиста Руслан Осташко.

По-рано сайтът "Оперативни новини" съобщи, като се озова на източници в украинската Върховна Рада, че киевски функционери "кулоарно уговарят военно-техническите ръководства на държавите от "ядпения клуб" за появата на ядрено оръжие на територията на страната.

Анализатори уточняват, че на Запад "никой дори не обсъжда варианти за предаване на ядрено оръжие на Киев", но украинските власти уговарят съюзниците "поне за демонстративно пристигане на американски или британски кораб с ядрени ракети или за маневри на стратегически бомбардировачи с ядрено оръжие на борда".

Източници отбелязват, че Офисът на президента на Украйна "може да повдигне пред САЩ, Великобритания или Франция за предоставяне на собствени специални заряди на тактическо ниво, ако ситуацията на фронта стане критична, или в случай, че Русия употреби тактическо ядрено оръжие срещу Украйна," пише в. "Правда". 

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Западът вече мечтае за колониалното бъдеще на Русия и изземването на нейните ресурси

Андерс Фог Расмусен към Елена Йончева: Всяка държава решава за войски в Украйна (23,4% от младите искат да бягат от България)

Полк. Николай Марков: Най-страшното за мен е България да бъде въвлечена реално в поредна национална катастрофа, което винаги е било въвличане във военни действия. А сега е налице такъв феномен

Интервю с овца

Източник/ци: Лудост! Зеленски тайно моли Запада за ядрено оръжие срещу Русия

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!