Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Полски евродепутат обвини Европейския парламент в масова корупция

Европейският парламент не успя да предприеме смислени мерки за справяне с корупцията в редиците си, заяви полският евродепутат Витолд Вашчиковски след скандала с подкупите от Катар през декември. Той направи коментарите след заседанието на парламента за корупцията.

Вашчиковски, който е бивш полски външен министър, твърди, че основната причина за корупцията е в амбицията на парламента да служи като идеологически арбитър на света.

„Дебатът беше рутинен и минималистичен“, каза той, имайки предвид заседанието на парламента за „Катаргейт“. Обявените мерки са само „козметични“ и поставят някои незначителни ограничения върху евродепутатите, добави той.

„Всички неща, които наистина генерират масова корупция – множество пътувания и опити за идеологически надзор над света – ще останат неадресирани“, каза полският политик. Европейският парламент може да повлияе на мненията на инвеститори, рейтингови агенции и международни органи по света чрез своите резолюции, включително по въпроси извън ЕС, каза Вашчиковски и обясни, че това създава плодородна почва за лобиране и корупция.

„Необузданата дейност на Европейския парламент трябва да бъде спряна. Тя трябва да се съсредоточи върху Европа и да изостави амбицията да надзирава целия свят“, продължи той, предупреждавайки, че скандалът с Катар миналата година е само върхът на айсберга.

През декември 2022 г. Европейският парламент беше разтърсен от корупционен скандал, при който бившият му вицепрезидент Ева Кайли и няколко други заподозрени бяха арестувани. Кайли, съпругът й Франческо Джорджи и бившият италиански евродепутат Антонио Панцери бяха обвинени в участие в престъпна организация, пране на пари и корупция.

Твърди се, че евродепутатите са участвали в незаконно лобиране от името на катарското правителство в замяна на милиони евро в брой и подаръци. Твърди се, че Доха се е стремяла да подобри състоянието на човешките права чрез лобиране, докато е била домакин на Световното първенство по футбол на фона на обвиненията за малтретиране на работниците. Според италианските медии в схемата може да са участвали 60 настоящи и бивши евродепутати.

След скандала парламентът спря всички лобистки дейности, свързани с Катар. Доха отрече да е извършила нещо нередно и определи решението като „дискриминационно“.

Древни мъдрости: Правилният начин за боравене с пари

Източник/ци: Полски евродепутат обвини Европейския парламент в масова корупция

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!