Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Да, България" призна, че е получила 400 000 лева дарения от Nexo, но за връщане и дума не може да става?


Ген. Атанасов: Не виждам основание да се връщат парите, дарени от служители на Nexo

Автор: Епицентър.бг

Проверка на "Да, България" е установила, че партията е получила дарения от 15 служители на криптобанката "Нексо", съобщиха от организацията.

Те са дали общо 199 999 лв през 2021 година и 199 993 лева през миналата година. 

May be an image of 1 person and text that says 'ако аз бях полицаят на когото предлагат подкуп- TO 10 000 евро нямаше да ca достатъчни! EH харварт #харвар тмайка'
Facebook

В съобщението на "Да, България" се уточнява, че не отговарят на истината твърденията, че даренията на свързани с "Нексо" лица представляват 90% от всички дарения за партията. "Общо за двете години въпросните дарения представляват 10.52% от всички привлечени средства за кампаниите", казват от формацията. 

Посочва се, че през календарната 2021 г. броят на даренията, постъпили по всички сметки с титуляр ПП "Движение Да България" са 3167 на обща стойност 2 690 870.70 лв. През миналата година даренията са 1273 на обща стойност 1 111 788.62 лв. 

"През посочение период бяха проведени безпрецедентни 4 предизборни кампании за парламентарни избори.

May be a meme of 2 people and text that says '4k @ranobudnitepiandeta imgflip.com 20k'
Facebook

Горепосочените суми са похарчени изцяло за финансиране на тези кампании и всеки разход е надлежно и документално отчетен съгласно изискването на закона", се казва в съобщението. 

В съобщението до медиите се посочва, че всички дарения са публични, като са спазени стриктно изискванията на закона - средствата са дарени от физически лица по банков път, като са предоставени изискуемите декларации за произход на средства. 

Информацията за даренията е достъпна на сайта на Сметната палата от месеци, защото всяко едно дарение за предизборна кампания се обявява в седемдневен срок от неговото получаване. 

В съобщението се уточнява, че контролната комисия на ПП "Движение Да България" е сезирана да оцени всички факти и обстоятелства, свързани с горепосочените дарения, с оглед тяхната законосъобразност и и съответствие с устава и принципите на партията. 

Посочва се, че ще бъде подкрепено предложението да се създаде Временна парламентарна комисия по темата и ще предложим тя да приключи с решения за подобряване на правилата за публичното финансиране и отчетност на политическите партии. 

Ген. Атанасов: Не виждам основание да се връщат парите, дарени от служители на Nexo

В случая с Nexo става въпрос за една прокурорско-герберска уйдурма. Тя е предизборна и всичко е замислено предварително. Колегите от "Да, България" трябва да решат дали да върнат парите от даренията от служители на Nexo, но към момента няма основания за това. Това мнение изрази в студиото на „Здравей, България” съпредседателят на "Демократична България" генерал Атанас Атанасов.

"Не съм наясно с детайлите и никога не съм обичал да се занимавам с пари. В нашата коалиция е регламентирано кой с какво отговаря. Но трябва да се даде политическа оценка на случващото се, защото тук въпросът не е в дарителите. И бих се възползвал от цветистия език на Бойко Борисов. В случая с Nexo става въпрос за една прокурорско-герберска уйдурма. Тя е предизборна и всичко е замислено предварително. В тази предизборна кампания няма да е само темата Nexo. Ще има и Gemcorp. Трябва да бъдем бити – заедно и поотделно, ако може. И ПП, и ДБ. Няколко пъти обсъждахме в парламентарната група след избухването на скандала - всичко е абсолютно чисто". така Атанасов коментира резултатите от вътрешната проверка на партията, касаеща списъка с дарители от Nexo, които бяха обявени публично.

Той подчерта, че въпросът с връщането на парите трябва да го решат колегите му от „Да, България”. „Това е компромат, почиващ на обективни данни. Така се нарича цялата тази история. „Да,България” трябва да решат дали да върнат парите, защото те са насочени към тях. Но към момента не виждам такова основание. Това е и проблем на финансирането на политическата дейност в България”, категоричен е той.

И попита: "Как една политическа партия да проверява всичките си дарители? Политическата партия, която оглавявам, не е ДАНС".

Древни мъдрости: Правилният начин за боравене с пари

Източник/ци: "Да, България" призна, че е получила 400 000 лева дарения от Nexo | Glasove.com

Ген. Атанасов: Не виждам основание да се връщат парите, дарени от служители на Nexo | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!