Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Юрист: Съдии и прокурори са прали пари чрез NEXO. ГЕРБ, ДБ и ПП са ползвали услугите

През NEXO са минавали не малка част от корупционните пари в България. Само така мога да си обясня пълното неглижиране на факта, че ДБ практически е получавало скрито финансиране от NEXO, за да лобира за техните интереси. Това заяви пред Lupa.bg юристът Даниел Божилов.

 „Не може съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов да твърди, че не е отговорен за произхода на даренията си. По Закона за мерките срещу изпирането на пари той е длъжен да знае откъде се финансира предизборната му кампания. За дарение над 10 000 трябва да се сезира ДАНС и АДФИ, а Христо Иванов е получил 100 000 лв. от NEXO и той не е сигнализирал за това”, обърна внимание Божилов.  

Христо Иванов е категоричен, че коалицията няма да връща 100-те хиляди лева дарения от служители на Анотни Тренчев и Коста Кънчев. Данните са публични и са в отчета им пред Сметната палата.

"Как точно беше избран четвъртък, в седмицата, в която трябва да се връчи третият мандат и е ясно, че ние в третия мандат ще се опитаме да решим въпроса със статута на главния прокурор. Да няма тук известна пропагандна експлоатация на иначе реално разследване", попита Христо Иванов миналата седмица.

Според Даниел Божилов ГЕРБ и ПП също са ползвали услугите на NEXO, като в замяна са получавали политически чадър. Бизнесмени, съдии и прокурори са други клиенти на компанията на Антони Тренчев и Коста Кънчев. Те са прали пари през нея.

Четирима души са привлечени като обвиняеми по досъдебното производство за дейността на криптобанката "Нексо".  Повдигнато им е обвинение за това, че от началото на 2018 г. до 12 януари 2023 г. на територията на България, Великобритания, Швейцария и Кайманови острови са участвали, а един от тях е и ръководил, организирана престъпна група. Тя е създадена с користна цел – пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и извършване на банкова дейност без лиценз.

"Има данни, че тези лица разполагат с изключително големи финансови възможности. Имат скъпи имоти в Дубай, Карибските острови, Бахамите и притежават яхти. В един от претърсените домове са намерени и иззети 35 картини на скъпи художници като Салвадор Дали, Пикасо и Матис, които ще бъдат предадени на Националната художествена галерия", заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

На двама от обвиняемите е наложена мярка "парична гаранция" от по 1 млн. лв., като наблюдаващият прокурор е дал срок от 10 дни гаранцията да бъде внесена. Другите двама обвиняеми се издирват. Няма официални данни те да са напускали страната. На всички обвиняеми е наложена забрана за напускане на страна.

Българската връзка е дружеството „Ен Ди Ес“ ЕООД, регистрирано на 8 юни 2018 г. “Това дружество ръководи цялата дейност на т. нар. група компании „Нексо“. Българското дружество е собственост на „Нексо Ей Джи“, регистрирано в Швейцария на 5 април 2018 г. То не разполага с никаква дейност”, уточни ръководителят на отдел „Киберпрестъпления“ в Националната следствена служба Светослав Василев.

Древни мъдрости: Правилният начин за боравене с пари

Източник/ци: Юрист пред Lupa.bg: Съдии и прокурори са прали пари чрез NEXO - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!