Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Главният прокурор на Ню Йорк съди NEXO за незаконна дейност и измама на инвеститори. Асен Василев: "Нексо" ще осъди България!

Dimitar Stoyanov

"Главният прокурор (на Ню Йорк - бел. авт) съди платформа за криптовалути за незаконна дейност и измама на инвеститори" се казва в официалното прес-съобщение на нюйорския щатски главен прокурор Летиша Джеймс във връзка с казуса "Nexo".

В искането си към съда главният прокурор щата основните моменти са:

1. Спиране на незаконната дейност на Nexo към настоящия момент и за в бъдеще в съотвестсвие с щатския закон.

2. Да се разпореди Nexo да върнат всички суми, получени във връзка с или като в резултат на нарушенията на закона; всички парични средства, получени във връзка с или като резултат от измамата, за която се твърди в жалбата, и всички суми, с които Nexo са били несправедливо обогатени във връзка със или в резултат на действията и бездействията, посочени в жалбата.

3. Разпореждане на Nexo да възстановят всички средства, получени от инвеститори в връзка с измамническите дейности, за които се посочва в жалбата;

4. Постоянна забрана на Nexo да участват в издаването, офертирането, замяната, продажбата, промоцията, преговорите, рекламата, инвестиционните съвети или разпространение на ценни книжа или стоки в или от щата Ню Йорк.

Посочва, че компанията Nexo Inc. е регистрирана в Каймановите острови, известна офшорна зона.

Обвиненията срещу компанията са четири на брой:

1. Измамни практики и липса на регистрация - Martin Act GBL § 359-e and Regulations promulgated thereunder, 13 NYCRR § 10, 13

2. Повтарящо се и продължително нарушение на закона – Executive Law § 63(12) Violation of New York Registration Provisions of the Martin Act GBL § 359-e and Regulations promulgated thereunder, 13 NYCRR § 10, 13

3. Измама с ценни книга по Закона "Мартин" - Martin Act Securities Fraud - General Business Law § 352 et seq.

4. Повтарящата се и трайна измама - Executive Law § 63(12)

Целият документ може да бъде прочетен тук:
https://ag.ny.gov/.../2022.09.26_nexo_complaint_final.pdf

Асен Василев: "Нексо" ще осъди България!

Асен Василев като вицепремиер: Да, водя преговори с NEXO (ВИДЕО)

Всички икономически интереси, канали на оръжие, канали на дрога, са се мобилизирали срещу Промяната, твърди бившият вицепремиер

Съпредседателят на ”Продължаваме промяната” Асен Василев заподозря конспирация между акцията срещу Nexo и връчването на третия мандат.

Той е категоричен, че „Продължаваме промяната“ не са получавали дарения от служители на криптокомпанията, въпреки че Nexo още вчера потвърдиха това. За такива признаха от „Демократична България“. Василев смята, че България ще бъде осъдена от Nexo заради акцията, въпреки че разследването започва от САЩ и според прокуратурата в нея участват и служби от Великобритания и Израел.

По думите му инерцията на „Промяната“ не е унищожена. „Тя щеше да бъде унищожена, ако бяхме позволили да се откраднат едни пари от пътното строителство. Това, което стана ясно след четворната коалиция, е че ние този компромис да се договорим с предишните няма да го направим.

Това е моментът, в който се мобилизираха всички сили, които печелеха от съществуващия модел, а те не са малко – икономически интереси, канали на оръжие, канали на дрога - всички тези хора се почувстваха застрашени и се мобилизираха”, твърди Асен Василев пред "Дарик".

Източник/ци: Асен Василев: "Нексо" ще осъди България! - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!