Следвайте "Буднаера" в Телеграм

След атака от САЩ: Балонът Nexo гръмна (СХЕМАТА)

В четвъртък сутринта прокуратурата, ДАНС и Националната следствена служба (НСлС) влязоха в офисите на българската криптокомпания Nexo. Макар все още да няма повдигнати обвинения, от прокуратурата заявиха, че става дума за операция срещу схема за пране на пари, финансови и данъчни престъпления, както и заобикаляне на международните санкции срещу Русия. Прокуратурата твърди, че работи по случая от месеци и в разследването участват над 300 души.

Следобед съоснователят и съсобственик на Nexo Антони Тренчев коментира пред „Капитал“, че компанията използва инструмента Chainalysis, за да сканира идващите пари в платформата си, така че да следи откъде идват те, както и при теглене на крипто то да не се насочва към адреси, свързани с незаконна дейност. „Хората работят от вкъщи и всичко по платформата функционира нормално“, каза още той.

По рано през деня в серия туитове Nexo реагира на събитията, като се оплака, че някои регулатори са приели подход „първо нахлувай, после питай“. „В корумпирани държави това граничи с рекет, но и това ще премине“, пишат още от компанията.

Българското разследване идва след месеци на засилен интерес върху Nexo от страна на международни регулатори и прокуратурата в Ню Йорк и Южна Каролина. Двете може да не са свързани, но повдигат един въпрос, който остава неотговорен за голяма част от хората, които не се занимават с криптовалути: какво всъщност прави Nexo?

Основната дейност на Nexo е даването на кредити в твърда валута срещу обезпечение в крипто, както и приемането на пари на клиенти, върху които изплаща лихви – т.е. депозитен продукт. Казано накратко, основната дейност на Nexo е банкова, но без да има банков лиценз, като през годините компанията е твърдяла, че такъв не ѝ е нужен, защото всички пари в един момент минават в крипто. Тя не е уникална с този бизнес модел, който се прилага и от други криптокредитори по света. През 2022 г. повечето от тях, като основните конкуренти BlockFi и Celsius, фалираха.

Освен основната си дейност Nexo поддържа и борса за криптовалути, като самата тя също търгува. В края на ноември Nexo публикува в Twitter подробно обяснение на своя бизнес модел , което доведе до критики сред някои потребители, че компанията работи едновременно като банка, хедж фонд и борса с парите на клиентите си.

Отвъд всичко това има множество въпроси и съмнения през годините, които може и да получат отговор при реално разследване.

Много пари, малко информация

В България Nexo е по-известна като работодател, отколкото като компания с конкретна дейност. Причината е проста: официално платформата на Nexo не може да се използва от български граждани, като компанията никога не е посочвала конкретна причина за това. Неофициално български клиенти все пак има, но само такива, чиито IP адреси са позволени от самата компания, т.е. нужен е директен достъп до хората, взимащи решения.

Българското дружество „Ен Ди Ес“ има около 600 служители и за 2021 г. има 27.8 млн. лв. приходи. Всъщност това е само компанията, която разработва софтуера, а финансовите операции се правят през множество различни дружества в отделни юрисдикции. Корпоративната структура на Nexo е, меко казано, сложна, като самата прокуратура в четвъртък коментира, че повечето от фирмите са кухи и са ползвани като „пощенски кутии“.

Консолидирани финансови данни за Nexo никога не са публикувани, като сглобяването на пълна картина за бизнеса ѝ граничи с невъзможното. Все пак от самата компания и от някои от делата срещу нея някои откъслечни числа дават представа за мащаба ѝ. Според прокуратурата в България за пет години през нея са преминали 94 млрд. долара. Според прокуратурата в Ню Йорк между януари и май 2021 г. е направила 29 млн. долара през депозитния си продукт само в САЩ, което предполага общи приходи за 2021 г. между 200 и 300 млн. долара.

Българската прокуратура цитира числото 94 млрд. долара, които са „преминали“ през Nexo през последните пет години, но това вероятно е общата сума на всички вкарани и изкарани пари от клиенти, а не приходи на компанията.

Официално компанията използва услугите на счетоводната компания Armanino, която прави дневна оценка на активите ѝ. Към сутринта на 12 януари те се оценяват на 2.4 млрд. долара, а в най-високата си точка са били 12 млрд. долара. Активите се измерват и в долари, и в биткойни, за да може да се направи сравнение за крипто активите, без да се взема предвид волатилността на цената им в долари. Дори така обаче само за последните три месеца Nexo е загубила около половината от вложенията на клиенти.

Важно уточнение е, че Armanino прави атестация на активите, а не одит – т.е. Nexo подава данни на Armanino, че има съответното количество активи и Armanino верифицира и свидетелства. Armanino е и компанията, която обслужваше фалиралата борса FTX, около което понесе сериозни репутационни щети. В края на 2022 г. тя обяви, че излиза от криптобизнеса.

Голяма част от бизнес модела на Nexo се гради върху нейната собствена криптовалута NEXO. Около нея също е имало множество въпроси, основно каква част от монетите в циркулация са собственост на компанията и съответно дали цената ѝ (0.72 цента към 12 януари или 408 млн. долара пазарна капитализация) е реална.

Друг потенциално проблемен момент е, че депозитните продукти на компанията на теория преминават през стейбълкойни на Nexo – USDx, EURx и GBPx, еквиваленти на долар, евро и британски паунд. Такива криптовалути обаче не могат да бъдат открити никъде в публичния блокчейн, а от компанията мълчаливо отказват отговор на „Капитал“ за повече информация какви са монетите, върху кой блокчейн са и др.

Според бивш служител в компанията въпросните стейбълкойни не съществуват – когато потребител вкара долари в платформата, в сметката му излиза, че той има USDx, но без да има реален дигитален актив.

Кайманите, САЩ, Великобритания, Швейцария…

Nexo е основана през 2017 г. от трима души: бившият съсобственик на „Кредисимо“ Коста Кънчев, бившият депутат от „Реформаторски блок“ Антони Тренчев и Георги Шулев. Шулев напуска още през 2019 г., като малко след това между съоснователите започват съдебна битка помежду си.

В началото компанията носи името NexoBank, но втората част е премахната от името, защото в много страни законът забранява финансови компании да носят името „банка“ в името си, ако нямат лиценз за такава. Като начално финансиране Nexo набира 52.5 млн. долара от първично монетно предлагане (ICO). В първите си месеци компанията се брандира като свързана с „Кредисимо“.

Пред „Капитал“ през 2021 г. Тренчев и Кънчев казват, че това е било само маркетингов трик, без двете да имат обща дейност или едната да е финансирала другата. По неофициална информация на „Капитал“ собственикът на „Кредисимо“ Сокол Янков не е в добри отношения с Тренчев и Кънчев. Неговата компания официално се разграничи от Nexo през септември.

Юридически обаче Nexo не е една компания. Тя оперира през множество дружества в различни юрисдикции: в САЩ (Nexo Financial LLC; дружеството е регистрирано в щата Делауер, който е офшорна зона), Великобритания (Nexo Financial Services LTD), Естония (Nexo Services OU), Литва (Nexo Services UAB), Швейцария (Nexo AG), Хонконг (Nexo Finance Limited), Кайманите (Nexo Capital Inc.) и Маршаловите острови (Nexo A.G.; идентично име с швейцарското дружество), както и българското дружество „Ен Ди Ес“, което всъщност разработва продукта.

При последващите заведени дела срещу компанията, те най-често са срещу кайманското Nexo Capital. През 2021 г. Кънчев казва пред „Капитал“, че вече върви консолидиране на дружествата под обща шапка, но към началото на 2023 г. това, изглежда, не се е случило.

Тази плетеница от дружества води до юридически проблеми за Nexo. Първата страна, в която има проблем, е Естония, която през 2018 г. дава на тамошното дружество Nexo Services OU лицензи за предлагане на портфейл като услуга, за обръщане на виртуални валути в твърди, както и за опериране като финансова институция. През 2020 и 2021 г. ги отнема, но компанията се сдобива с такива в съседна Литва.

По-големите проблеми са в САЩ. На сайта на Nexo има множество лицензи и самата компания твърди, че е „водещата лицензирана и регулирана финансова институция“ в криптосектора. През 2021 и 2022 г. обаче първо Ню Йорк, а после и други щати, предприеха действия и в някои случаи повдигнаха обвинения срещу компанията.

Основната причина бе депозитния продукт на Nexo, който предлага лихви до 12% върху еквивалента на долар. В документите на властите обаче се съдържаха и твърдения, че макар дадено дружество на Nexo да има лиценз, самата дейност се извършва от друго дружество, което няма.

В крайна сметка Nexo обяви, че ще напусне поетапно американския пазар.

Първоначално Nexo рекламира на сайта си, че приема депозити в твърди валути, с лихви до 12%. Впоследствие рекламите са преработени – USD например става USDx, с обяснението, че потребителите получават стейбълкойн с еквивалентна стойност в долари. Бивш служител разказва, че стейбълкойни не съществуват. Такива не се намират в публичния блокчейн и компанията мълчаливо отказа отговор на „Капитал“ Източник: Nexo.io

Официалните и неофициалните обвинения срещу Nexo

През годините Nexo е била обект на множество обвинения. Някои от тях се превръщат в реални дела срещу компанията, докато други остават само в света на криптоентусиастите.

Първото по-сериозно обвинение, макар и неофициално, е от 2020 г. Тогава потребители казват, че в нощта на 12 срещу 13 март, когато криптовалутите се сриват с 50%, Nexo променя правилата си така, че в тях да не пише, че клиентите „запазват 100% от собствеността на дигиталните си активи“. Официално Nexo отрича да е правила подобни промени, но през 2021 г. „Капитал“ публикува старите правила на платформата, предоставени от източници на медията.

През юли 2020 г. Nexo получава обвинения в социалните мрежи, че е опитала да срине цената на криптовалутата Chainlink чрез фабрикуването на фалшив доклад от нейн служител, Симеон Русанов. Официално компанията отрича да има връзка с фалшивия доклад, публикуван от името Zeus Capital. Бивши служители на Nexo обаче потвърдиха пред „Капитал“ през 2021 г., че са знаели за съществуването на доклада, с чиято чернова „Капитал“ разполага.

В края на същата година Nexo ликвидира позициите на всички свои клиенти, изтеглили кредити с обезпечение върху криптовалутата Ripple. Това води до първото голямо дело срещу компанията, Jeong vs. Nexo в съда в Калифорния. В делото за пръв път официално се поставя като въпрос корпоративната структура на Nexo.

През 2021 г. прокуратарата в щата Ню Йорк изпрати писмо за спиране на дейността на Nexo в щата. Година по-късно, през септември 2022 г., отново Ню Йорк започна съдебно производство срещу компанията с обвинения за нелицензирана банкова дейност и неспазване на забраната за работа. Седем други щати забраниха депозитния продукт на компанията, като във всеки от документите имаше допълнителни непублични детайли за финансите на компанията.

Може би най-важното е твърдението на властите в Кентъки, които казват, че ако Nexo не брои собствения си токен NEXO като актив, компанията би била фактически в несъстоятелност. Според Кентъки реалната стойност на NEXO е 0 долара, защото Nexo и нейни служители държат над 95% от всички монети.

В края на 2022 г. трима ирландски предприемачи, собственици на малтийската компания за финтех софтуер RedAcre, заведоха дело срещу Nexo. В него те обвиняват българската компания (и по-конкретно нейното кайманско дружество), че през 2021 г. активите на тримата, на обща стойност 126 млн. долара, първо са били замразени, а впоследствие са били изнудени да продадат голяма част от тях с 60% отстъпка. Искът е за поне 59 млн. долара, като „Капитал“ описа подробно случая и математиката зад иска през ноември.

Тези случаи вероятно нямат директна връзка с разследването на българската прокуратура, но показват сложността на операцията на Nexo. От разследванията на прокуратурата най-голям интерес буди този за потенциалната помощ от компанията при заобикаляне на санкциите срещу Русия и финансирането на терористична дейност. Макар до този момент да няма повече информация, нито дори повдигнато официално обвинение, криптовалутите отдавна са доказали, че са предпочитан избор за подобен тип финансиране.

Токенът на Nexo остава стабилен с пазарна стойност над 400 млн. долара

Търговията с токена на Nexo към момента не дава сигнали за притеснения сред притежателите му, макар все пак да имаше известен спад, след който дойде частично възстановяване. От 10 часа сутринта, когато излезе първата информация за разследването компанията Nexo токенът падна от 0.754 долара до дъно от 0.71 долара, или общо около 5%.

Следва покачване до 0.73 цента, въпреки че новината започва да се разпространява и глобално, най-вече през каналите в Twitter. По неофициални данни, Nexo притежава и продължава да изкупува обратно огромна част от токените си в обръщение, което е правила и преди, за да поддържа цената. Нещо, което правят обаче повечето платформи със свои токени. Към 14:30 часа в четвъртък, пазарната капитализация на Nexo токенът е почти 408 млн. долара.

На единствения пазар позволяващ търговия на късо с Nexo токена с ливеридж – криптоборсата Gate.io там се търгува за 0.671 долара, докато на останалите пазари е 0.73. По данни от Coingecko обемът на търговия на този пазар надвишава 90 хил. долара и продължава да расте.

В подобни ситуации крипто ентусиастите преследват хапка от плячка, като се опитват да направят лесна възвращаемост, както преди някои успяха да направят хиляди проценти от продаване на късо, докато Luna падаше.

Древни мъдрости: Правилният начин за боравене с пари

Източник/ци: След атака от САЩ: Балонът Nexo гръмна (СХЕМАТА) - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!