Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Стряскащи разкрития! Петков подписал с Gemcorp в нарушение на Конституцията и международни норми

Без проверки са щели да им дадат чувствителна информация за цялата енергетика

Скандални разкрития за шокиращи нарушения на Конституцията, на вътрешни и международни закони и прегазване на националния интерес съдържа докладът на временната комисия в парламента, изнесен пред парламента относно подписания от правителството на Кирил Петков меморандум за 1 млрд. долара с Gemcorp и IP3 Corporation.

Днес (5 януари) Народното събрание разглежда доклада, който съдържа 150 страници, и бе четен два часа от председателя на комисията Десислава Трифонова.

Комисията е провела заседания, на които е изслушала Росен Христов – министър на енергетиката; Пламен Тончев – ДАНС, Александър Николов – бивш министър на енергетиката; Димитър Стоянов – служебен министър на отбраната, в позицията си на главен секретар на президентската институция. Поканени са били и Кирил Петков, Асен Василев и Лена Бориславова, които не са се явили.

Заключението е, че решението за сключване на меморандума с Джемкорп е взето от кръгове и лица извън Министерство на енергетиката и БЕХ, без да са ясни мотивите и да е налице обстановка за необходимостта от подписване на подобен документ.

Проверката на меморандума осветлява множество нарушения, които никое правителство досега не е допускало:

- При подписването меморандума са прегазени Конституцията, куп международни документи и устройствени правилници.

- Действано е светкавично, като документът не е бил съгласуван с нито едно ведомство, а енергийното министерство изненадващо си преобръща позицията.

- Така са създадени предпоставки двете компании да получат достъп до огромен обем информация за цялата енергетика, от който те са се опитали да се възползват по доста груб начин.

- Въпреки уверенията на Кирил Петков собствеността на двете компании не е била проверана предварително, а след получената постфактум притеснителна справка от ДАНС, месеци наред не са предприемани никакви действия.

Установено е по безспорен начин, че експертите на МЕ и БЕХ не са били уведомени и не са взели участие при изготвяне на Меморандума, респективно никой не е изискал тяхното експертно становище, включително експернна оценка по отношение на това налице ли са рискове за България, свързани с подписването на този документ.

Меморандумът е изготвен и сключен без да е спазен принципът за публичност и прозрачност.

Всички факти показват, че лицата, които са подготвили и подписали Меморандума са съзнавали своите задължения и отговорности, както и негативните последици, които биха могли да възникнат от подписването на този документ, но въпреки това не са предприели необходимите действия, за да гарантират спазването на нормативно установения ред и да защитят в максимална степен интересите на страната.

Изводът в доклада на комисията е категоричен - интересите на държавата не са били защитени, 
а въпреки уверенията на Кирил Петков, собствеността на двете компании не е била проверена предварително.

Компаниите са искали достъп до огромен обем информация за цялата енергетика, от който те са се опитали да се възползват по груб начин. Двете компании не са регистрирани като юридически лица с информация за действителния собственик, съгласно българското законодателство. IP3 Corporation е корпорация, създадена съгласно законите на щата Делауеър в Съединените щати. Gemcorp Holdings Limited е дружество, учредено съгласно законите на щата Ню Джърси.

Чувствителна информация

Първата поява на свързани с инвеститорите лица е още през септември 2021 г. покрай направена оферта за изграждане на комплекс в "Мини Марица Изток".

Конкретният интерес обаче започва да изкристализира едва през януари 2022 г., когато в администрацията на президента е получено предложение от Allied Nuclear Partners Inc за сключване на меморандум с министерство на енергетиката /МЕ/ за стратегическо сътрудничество в областта на ядрената енергия за граждански цели.

На 31 януари президентството изпраща меморандума с искане за оценка в МЕ и още на следващия ден експертите в министерството изготвят силно критично становище. В него е казано изрично, че меморандумът следва да бъде приет от МС и ратифициран от НС, защото предвижда клауза за арбитраж, а такива споразумения задължително се одобряват от парламента. Експертите изтъкват, че част от предложенията са много конкретни като например разполагане на малки модулни реактори в АЕЦ "Белене" и АЕЦ "Козлодуй" и за тях трябва да бъде нотифицирана ЕК.

Експертите посочват, че въпреки необвързващия характер на документа, в него има две правно обвързващи клаузи - за уреждане на споровете чрез арбитраж в Париж и за поверителност и интелектуална собственост. Те отбелязват, че не е типично държавен орган да сключва споразумения с частни компании, и предлагат да се помисли за меморандум с БЕХ или АЕЦ "Козлодуй".

Това становище, незнайно защо, не е изпратено изобщо до администрацията на президента.

До края на февруари обаче в МЕ са били решени да не сключват подобен меморандум. На 25 февруари е проведена среща между зам.-министър Данаил Николов и представители на фирмите, на която те са информирани, че България и САЩ имат вече споразумение за сътрудничество в областта на ядрената енергетика за граждански цели, което дава достатъчно добра рамка, и че няма практика министерства да сключват споразумения с частни компании.

Какво се е случило след тази среща не е ясно, но събитията съвпадат с друг сюжет, в който е забъркан Gemcorp - точно на 25 февруари започват преговори с "Булгаргаз" за доставка на втечнен природен газ. До договор не се стига, но на 21 март в МЕ изневиделица е получен проект на меморандум, който е подписан от енергийния министър Александър Николов скоростно - на 23 март.

В министерството няма никаква информация за двете фирми - нито кои са им собствениците, нито каква е експертизата им.

Няма данни документът да е съгласуван с правна дирекция на енергийното министерство и с други министерства. Меморандумът не е одобряван от кабинета и енергийният министър не е упълномощен да го сключва. Няма санкция и на НС.

Меморандумът покрива целия сектор на енергетиката - от сътрудничество и евентуални съвместни инвестиции от "Топлофикация София" до разполагането на малки модулни реактори в АЕЦ "Белене" и АЕЦ "Козлодуй".

Още преди разписването на меморандума е било ясно, че значителна част от разписаните дейности за сътрудничество имат много конкретен характер, като например анализиране на възможностите за разполагане на малки модулни реактори (ММР) на площадка Белене и площадката на блокове 5 и 6 на АЕЦ "Козлодуй" след тяхното "пенсиониране", което налага да се нотифицира ЕК. Впечатление правят искания от Gemcorp до "Булгаргаз" за предоставяне на информация за компанията.

Кореспонденцията е водена по повод идеите за партньорство в доставките на втечнен природен газ. По този повод от Gemcorp искат "Булгаргаз" да предостави серия от документи за актуалното състояние на компанията, банкова референция, както и копия на паспортите на всички директори. Поискани са и паспортите на всички акционери с над 20% собственост в компанията.

Очевидно искането е втрещило ръководството на компанията, която е отказала да предостави копия на паспортите на директорите с аргумент опазване на лични данни.

Въпросният меморандум засяга всички сфери на българската енергетика - от природен газ и въглища до ядрени проекти. В документа беше заложена мащабната идея за изграждане на мегапарк от батерии за съхранение на електроенергия, които да се изградят от Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation.

Според доклада на комисията меморандумът с Gemcorp е подписан в нарушение на конституцията, множество международни документи и правилници на съответните ведомства. В доклада пише, че документът за инвестиционно намерение не е бил съгласуван с нито едно ведомство, но за сметка на това двете компании са имали възможност да получат достъп до огромен обем поверителна информация за цялата система на българската енергетика.

Твърди се, че Gemcorp и IP3 са поискали да получат секретна информация за всички ключови енергийни предприятия в страната - "Булгаргаз", "Топлофикация София" и т.н.

Собствеността на двете компании не е била проверена от Кирил Петков предварително, въпреки че той твърдеше обратното, а след сключването на меморандума шефът на ДАНС Пламен Тончев е съобщил, че от агенцията са открили тревожни взаимовръзки в една от участващите в консорциума компании - Gemcorp Holdings Limited.

Светкавични действия

Gemcorp и IP3 Corporation са започнали светкавично да действат по сключения меморандум. 
Дори и скандалът, който се разрази в края на март, когато стана ясно, че има руска връзка в тяхната собственост, не ги разколебава. На 12 април от IP3 Corporation искат среща с БЕХ, на която да се обсъдят най-подходящите за България технологии за чиста енергия. БЕХ потвърждават възможността за среща.

През май IP3 Corporation разширява полето си на действие към "Мини Марица Изток", искайки среща за обсъждане на възможностите за разработване на хибриден комплекс. По информация на мините такава среща не е проведена.

Особено странни са направени искания от Gemcorp до "Булгаргаз" за предоставяне на информация за компанията. 
Кореспонденцията е водена по повод идеите за партньорство в доставките на втечнен природен газ. По този повод от Gemcorp искат "Булгаргаз" да предостави серия от документи за актуалното състояние на компанията, банкова референция, както и копия на паспортите на всички директори. Поискани са и паспортите на всички акционери с над 20% собственост в компанията. Очевидно искането е втрещило ръководството на компанията, която е отказала да предостави копия на паспортите на директорите с аргумент опазване на лични данни.

В събирането на информация за "Мини Марица Изток" пък е забъркано финансовото министерство. Служебният енергиен министър Росен Христов разказва пред комисията, че е бил направен опит за неоторизирано влизане в "Мини Марица Изток" за събиране на информация. Служители на министерство на финансите са поискали на място цялата финансова информация на дружеството. От фирмата обаче са настояли да им бъде предоставена заповед за достъп от МФ. Такава не е представена и пратениците са си тръгнали с празни ръце.

Има ли руска намеса?

От проверката става ясно, че въпреки многото смущаващи факти премиерът Кирил Петков не е предприемал действия месеци наред.  В доклада се припомня изказване на бившия премиер Кирил Петков от 8 април 2022 година по време на блиц контрол е парламента. Той заявява:

"Когато подписахме това писмо за намерение (визирайки меморандума) ние проверихме дали в този момент имат руски инвеститори. В този момент нямат руски инвеститори. Освен това в момента съм разпоредил пълна проверка. Да видим дали 5 години назад какви инвеститори са имали, за да можем да вземем решение дали нещо да се пристъпи напред." Това се оказва лъжа.

Не е ясно как точно той е проверил собствеността на двете фирми, но това очевидно не е станало през ДАНС, която изобщо не е била сезирана. Агенцията се задейства сама по медийни публикации за руската връзка в компаниите и на 20 април изпраща на началника на политическия кабинет на премиера Лена Бориславова смущаваща справка за собствеността и капиталите.

Кирил Петков обаче месеци наред не предприема нищо. Едва на 20 юли премиерът поставя резолюция темата да се разгледа същия ден на оперативно заседание на МС. На него не е поканен представител на ДАНС. Не е ясно какво точно съдържа докладът на ДАНС, защото той е засекретен.

До 20.07. останалите министри не са били уведомени за него. Не е ясно дали са запознати с констатациите на самото заседание.

Впоследствие стана ясно, че свързаният с руския президент Владимир Путин милиардер руският олигарх Алберт Авдолян е учредител на Gemcorp заедно с българина Атанас Бостанджиев - бивш кадър на руската държавна банка ВТБ. 

От писмо на председателя на ДАНС до комисията става ясно, че справката изготвена от ДАНС до тогавашния началник на кабинет на министър-председателя Лена Бориславова не е поради разпоредена проверка на компаниите, с които е подписан меморандума.

"На Държавна агенция „Национална сигурност” не са възлагани проверки от тогавашния министър-председател Кирил Петков или други представители на изпълнителната власт в периода преди или след издаването на горепосочения доклад", се казва в писмото.

Едва на 20 юли премиерът поставя резолюция темата да се разгледа същия ден на оперативно заседание на МС. На него не е поканен представител на ДАНС. До 20.07. останалите министри не са били уведомени за него. Не е ясно дали са запознати с констатациите на самото заседание.

Прекратяването обаче се забавя още. На 27 юли енергийният министър Александър Николов изпраща писмо за прекратяване по взаимно съгласие заради "тежката политическа ситуация в страната".

Към писмото е приложено споразумение за прекратяване по взаимно съгласие, подписано от Александър Николов, което заедно с писмото е изпратено от електронната поща на секретаря на министъра на енергетиката Министърът на енергетиката информира IP3 Corporation и Gemcorp Holdings Limited, че МЕ очаква техния отговор и ще организира среща за подписване на споразумението за прекратяване след тяхно потвърждение.

Няма информация такава среща да е организирана. 

Според доклада на комисията бившият енергиен министър Александър Николов не е дал убедителни обяснения при изслушването. Кирил Петков, Асен Василев и Лена Бориславова пък изобщо не се отзоваха на поканата на комисията за изслушване по случая.

Росен Христов разказа пред комисията, че Министерството на енергетиката изпитва трудности при събирането на информация за меморандума, тъй като не са спазени вътрешните процедури.

"Меморандумът е с изключително широк периметър на действие, включва на практика всички сфери в енергетиката – генерации, възобновяеми източници, ядрена енергетика, топлофикация, пък въобще държавата няма дружества с подобен предмет на дейност. Тоест изключително широк периметър, което дава предпоставка и за достъп до много голям обем информация де факто за цялата енергетика на страната.

От думите му става ясно, че меморандумът е изготвен извън Министерството, тоест юристите на Министерството на енергетиката не са участвали и не са били информирани за него. Според информация от тях те са научили за него от медиите. Съответно вътре в Министерството не е минало съгласуване, няма информация да е съгласуван и в другите министерства.

Изводите на комисията са категорични - интересите на страната не са защитени и е създаден риск за енергийната и националната сигурност на страната.

Докладът не е подкрепен от представителите на ПП.

В проекторешението към доклада се предлага той да бъде изпратен на ДАНС и на МС за запознаване и предприемане на действия в рамките на компетенциите им.

Прилагат се елементарни схеми от 90-те години: Кирил Петков натопи Александър Николов за "Джемкорп": Той ме посъветва да подпишем меморандума

Източник/ци: Стряскащи разкрития! Петков подписал с Gemcorp в нарушение на Конституцията и международни норми

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!