Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кабинетът иска промяна в НК за "чуждото влияние" у нас –: Филов за българските подлизурковци и кирилицата


Facebook

Автор: Никола Лалов, "Медиапул"

Промени в Наказателния кодекс, които да засилят противодействието на шпионажа у нас, предлага служебният кабинет. Предложенията са част от Доклада за националната сигурност  у нас през 2021 година, който бе актуализиран и внесен в парламента от служебния кабинет в края на миналата година. 

В доклада се предлага Наказателният кодекс да уреди наказването на шпионажа не само ако е събирана и издавана класифицирана информация, но и при издаването на "всяка информация, която... не е и публична и чието разкриване би създало заплаха или би нанесло вреда на сигурността на държавата".

По този начин наказуемо ще стане и "упражняването на чуждо влияние върху процеси на вземане на решения".

В доклада се припомнят изгонените от България руски дипломати във връзка със серия шпионски скандали, които продължиха и през следващата година, но не се проследява и липсва анализ какво се случва в съдебна фаза, където до момента прокуратурата не отбелязва сериозни успехи по отношение на руската дейност у нас. 

За пореден път се отбелязва засиленият интерес на руските служби у нас, като се посочва, че те се интересуват основно от икономиката и специализирана информация, отнасяща се до ЕС и НАТО. 

По-рано бяха публикувани и докладите за дейността на контраразузнаването, военното и цивилното разузнаване през 2021 година. ДАНС представи механизма, по-който чуждите служби привличат източници.

В актуализираният доклад за националната сигурност се отбелязва все по-нарастваща заплаха от Руската федерация и използването на хибридни инструменти и със закъснение се анализира военната руска агресия срещу Украйна: 

"Очертава се продължителен военен конфликт и превръщането му във война на изтощението намирането на дипломатическо решение е малко вероятно. Възможно е провокиране на напрежението и в останалите замразени конфликти като Грузия и Нагорни Карабах", се посочва в доклада. 

Източник: mediapool.bg

Генерал Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Фотоархив на комунистическите зверства

Източник/ци: Кабинетът иска промяна в НК за "чуждото влияние" у нас | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!