Георги Вулджев: Щом в Хърватия не успяха да осуетят скока на цените след въвеждането на еврото, какво би станало в България

Автор: Георги Вулджев, ekipbg.com

Страхът от покачване на цените при приемане на еврото е най-често срещаното притеснение сред населението. По тази тема неведнъж са ме питали журналисти през последната година и всеки път казвам едно и също нещо, което уви се пропуска или прикрива от поддръжниците на приемането на еврото. 

В много държави непосредствено след въвеждане на еврото се забелязва скок в цените на стоки и услуги, които се потребяват често в ежедневието. Хранителни стоки, ресторантьорски услуги и други дребни услуги (например козметични). Това е резултат от т.нар. "закръгляне" на цените нагоре от страна на търговците. 

При стоки и услуги, които не се потребяват толкова често, например скъпа техника, съществено повишение в цените обикновено не се забелязва непосредствено след приемане на еврото. Именно това е и една от причините в официалните ценови индекси (които са агрегирани стойности) този инфлационен феномен да остане по-скоро скрит. За обикновените хора обаче тази инфлация е силно осезаема защото касае именно този тип стоки и услуги, които те потребяват най-често в ежедневието си. 

Това се случи в Хърватия в рамките на няколко дни веднага след въвеждане на еврото. Общата валута беше въведена на 1 януари и на 3-ти вече имаше репортажи с недоволни граждани, които се оплакват от голям скок в цените на определени стоки и услуги.

Хърватските медии говорят основно за хранителни стоки. Например, продукти в пекарни, които преди са имали цена в хърватски еквивалент на 80 евроцента след смяната на валутата вече струват 1,1 евро - 37,5% инфлация. Цената на кило портокали се вдига с 14%, а тази на кило картофи с между 35% и 45%. Кило лук вече струва с 25% повече, а цената на едно еспресо се качва със 16%. Има и други примери, всичко това се случва в рамките на дни.

Хърватските власти казват, че има нарушения на закона за приемане на еврото. Някои търговци били вдигнали цените с повече, отколкото им било позволено и щяло да има санкции. Тази ситуация е поредната илюстрация на това колко безсмислено е държавата да се опитва да контролира пазарни процеси. Неслучайно от подобен скок в цените при приемане на еврото се оплакват гражданите на почти всяка друга страна членка на еврозоната. Питайте някой холандец, италианец, германец или грък. 

Гледайте Хърватия и мислете за България. Щом там властите са били неспособни да осуетят скока в цените при смяна на валутата, не ми се мисли какво би се случило у нас.

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

Източник/ци: Георги Вулджев: Щом в Хърватия не успяха да осуетят скока на цените след въвеждането на еврото, какво би станало в България | Glasove.com

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!