Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Две македонистки резолюции са отхвърлени в Конгреса на САЩ благодарение на македонски българи

Разработена от неокомуническата организация @ United Macedonian Diaspora резолюцията искаше да заграби историческото и културно наследство на генерации български емигранти от Македония в Америка.

КОМУНИЗМЪТ Е В ОСНОВАТА НА ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА

Две резолюции на Конгреса и Сената на САЩ, инициирани от македонистки организации с цел обявяването на месец септември 2022 г. за "Месец на македоно-американското наследство", са били отхвърлени. Това съобщиха на своята фейсбук страница от най-старата организация на македонските българи там "Македонска патриотична организация "Пирин".

От организацията посочват, че "всички македонци по света, без значение дали са етнически българи, гърци, турци, албанци или власи от региона Македония, са приветствали отхвърлянето на двата документа, които са стъпвали на фалшификации и манипулации. Резолюциите, според МПО "Пирин", са имали за цел да използват Конгреса на САЩ като инструмент за пренаписване на историята и легитимирането на претенцията, че "македонски етнос и език" са съществували преди 1944 г.

Македонски археолози твърдят, че Исус е роден в Македония

Реалният инициатор на резолюциите, според МПО "Пирин", е организацията "Обединена македонска диаспора", действаща като организация чужд агент, финансирана и ръководена от чужбина с цел да повлияе на общественото мнение и институциите в САЩ. "Обединената македонска диаспора" умело е използвала възможностите, предоставяни от американската демокрация, за да разпространява лъжи за "историята на македонците", възползвайки се от ограниченото знание на американското общество за историята на географския регион Македония.

Измамническите резолюции са предизвикали мащабна реакция на македонските общности в САЩ, Канада и България. Най-активна е реакцията на най-старата македонска организация в Северна Америка - "Македонската патриотична организация "Пирин", основана от македонските българи през 1922 г. във Форт Уейн, Индиана. МПО "Пирин"-Чикаго е организирала две онлайн петиции срещу двете "срамни резолюции", които са събрали хиляди подписи, дарения и поддръжници за каузата.

Много българи от региона Македония са изпратили протестни писма на своите представители в Конгреса и са ги призовали да не подкрепят тези изопачени проекторезолюции. Освен да изобличи лъжите в двата документа, македонските българи са провели и множество срещи с членове на Конгреса и техните екипи, с които са разговаряли.

МПО "Пирин" обясняват, че двете резолюции на неокомунистическата македонистка организация правят опит да представят като "изтъкнати македонци" хора, които недвусмислено са декларирали и демонстрирали своя български етнически произход през живота си. Променяйки посмъртно етническата принадлежност на когото и да било, е невъобразимо престъпление в една демокрация, практикувано редовно от неокомунистическата "Обединена македонска диаспора", посочват от нашата организация в САЩ.

Двете резолюции освен това правят опит Конгресът на САЩ да оправдае ретроактивно резултатите от "физическия и културен геноцид на етническите българи, извършен и осъществен в географския регион Македония през по-голямата част на 20-и век", посочват от МПО "Пирин" и допълват, че "това е морално неприемливо за милиони българи и за американците, които са преки наследници на българите от Македония, които се емигрирали в САЩ в търсене на убежище".

Македонски археолози твърдят, че Исус е роден в Македония

Източник/ци: Две македонистки резолюции са отхвърлени в Конгреса на САЩ благодарение на македонски българи - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!