Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лошият сън може да ви направи раздразнителни. Ето какво да направите

Стрес по време на почивка. Работни проблеми. Загриженост за парите. Семейни проблеми - тревогите, които могат да ви държат будни през нощта, са безкрайни.

Развийте дефицит на сън от тези притеснения и ще платите цена в способността си да мислите, планирате и управлявате емоциите си.

"Недостигът е разликата между количеството сън, от което човек се нуждае, и количеството, което действително получава", казва специалистът по съня д-р Радж Дасгупта, доцент по клинична медицина в Keck School of Medicine към Университета на Южна Калифорния. "Сънят влияе на способността ни да мислим, реагираме, помним и решаваме проблеми. "

Симптомите на дневната умора включват липса на мотивация за изпълнение на ежедневните задачи, ниска продуктивност на работното място, проблеми с паметта и слаб интерес към общуване, казва Дасгупта. Има и друг страничен ефект: може да се окаже, че изпадате в ярост заради най-малката забележка.

"Загубата на сън е силно свързана с намалена емпатия и емоционална регулация", казва Дасгупта, "което често води до неправилно общуване и отмъщение по време на конфликт. "

Регулирането на настроението се извършва във фронталния лоб на мозъка, където се осъществява и мисленето, решаването на проблеми и консолидирането на паметта.

"Челният лоб е най-големият консуматор на енергия в мозъка и първият, който излиза от строя или не функционира правилно, когато е лишен от енергия поради липса на сън", казва експертът по управление на стреса д-р Синтия Акрил, редактор на списание Contentment, издавано от Американския институт по стреса.

Според Акрил без достатъчно сън мозъкът ви функционира по-неефективно, което се отразява на уменията ви за справяне.

"Нямаме възможност да осъзнаем избора си, да проявим творчество или просто да разберем, че можем да изберем да не се дразним", казва тя. "Раздразнителността е един от основните признаци на стрес и лош сън. "

За съжаление, не е необходимо много време, за да се отрази сънят на емоционалната ни стабилност, казва Дасгупта: "Само една нощ загуба на сън влошава способността за регулиране на емоциите и изразяването им."

Може да не сме наясно

Може би живеете с недостиг на сън и смятате, че изкарвате деня си без реално въздействие. Експертите обаче не са съгласни. Проучванията показват, че много хора нямат представа как лошият сън се отразява на настроението и уменията им за справяне, казва д-р Бхану Пракаш Кола, специалист по медицина на съня в Центъра по медицина на съня в клиниката "Майо" в Рочестър, Минесота.

"При експериментални проучвания, при които субектите са били частично лишени от сън, субективното осъзнаване на сънливостта и влошаването на състоянието обикновено се понижава след известно време, но обективната сънливост и други показатели, свързани с производителността, продължават да се влошават", казва Кола.

Какво да правим?

Първо, не посягайте към сънотворно, за да разрешите проблема, казва Дасгупта.

"Лекарствата за сън рядко са решение за хронично лош сън и нарушено функциониране през деня", казва той. "Дългосрочната употреба на някои сънотворни средства може да доведе до зависимост, поради което потребителите не могат да заспят без хапчета, а ефектите на отнемане влошават познавателните способности дори след спирането на лекарствата. "

Вместо това се уверете, че нямате основно заболяване или не приемате лекарства, които могат да повлияят на способността ви да спите.

Бързото възстановяване на умиращ лекар с тежко безсъние, ревматоиден артрит, атрофичен гастрит, колит, неврастения и ринит

"В допълнение към първичните нарушения на съня като обструктивна сънна апнея и безсъние, има много други проблеми, които могат да причинят умора през деня, като диабет, сърдечни заболявания и хронични болки", казва Дасгупта.

След това дайте приоритет на съня - направете го толкова важен, колкото и храненето, упражненията, душът и всички останали неща, които правите ежедневно.

"Считайте съня за стълб на здравето", казва Кола. "Уверете се, че в спалнята ви е тихо, тъмно и удобно. Ако постоянно спите лошо и това се отразява на функционирането ви през деня, помислете за консултация със специалист по съня.

Американската академия по медицина на съня съветва, че ако сте възрастен човек на възраст между 18 и 60 години, трябва да спите по седем или повече часа всяка нощ. Но според Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ една трета от възрастните в САЩ спят по-малко от седем часа на нощ.

"Трябва да си поставим цели за здравословен сън, включително да се опитваме да си лягаме по едно и също време през повечето вечери и да се стремим да спим по седем-осем часа", казва Кнутсън. "Освен това трябва да си позволим преходен период, в който да се отпуснем и да релаксираме между активното бодърстване и съня. "

Нямаш пари да лекуваш болестта си, но ще ти кажа метод, който не струва и стотинка, стига да си искрен

Източник/ци: Лошият сън може да ви направи раздразнителни. Ето какво да направите | | Новини от България и Света | 19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!