Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Съветът на ЕС освободи България и Румъния от присъединяването на към Шенген

Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи отхвърли днес с 25 гласа "за" и два "против" предложението България и Румъния да се присъединят към Шенген, съобщиха български дипломати, участвали в заседанието. Очаквано Хърватия получи зелена светлина и влиза в Шенген на 1 януари 2023 г.

Очаквано Австрия и Нидерландия гласуваха срещу присъединяването на двете балкански страни, но обявиха, че виждат възможност за положително развитие следващата година. Австрийският канцлер Карл Нехамер допусна взимане на решение през есента и коментира, че държави като България "имат нужда от нашата помощ".

България се представи много достойно в усилията си за присъединяване към Шенген. Готовността на страната ни за Шенген беше призната от всички европейски институции. Това коментира служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев след заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

"Две държави решиха друго, а 25 ни подкрепиха безрезервно и много прозорливо, смятайки че това е правилното решение", заяви Демерджиев.

Работата по присъединяването ни в Шенген продължава, увери той. Демерджиев е получил уверение от колегата си от Швеция, която поема председателството на ЕС, че шведското председателство също ще положи усилия в тази посока.

Демерджиев изрази увереност, че в рамките на следващата година България ще постигне положителен резултат за Шенген.

"Австрия даде знак, че е готова на компромиси. Ние им предлагаме много неща, включително съвместни наряди и техни представители да дойдат по нашата граница. Готови сме за конструктивни решения, стига те да са свързани с подобряване охраната на границата ни и същински изисквания за Шенген.

Нидерландия няма конкретни изисквания, а в позицията ѝ няма нищо конструктивно. Те искат доклад по механизъм, който в България не съществува от 2019. Конкретни аргументи за нашите действия или бездействия Нидерландия няма. Механизмът, към който Нидерландия реферира, е отменен през 2019. Убеден съм, че разговорите с Австрия ще бъдат конструктивни. Разчитаме и Нидерландия да премине на същата плоскост", каза Демерджиев.

В отговор на въпрос дали България ще предприеме ответни мерки след ветото на Нидерландия, Демерджиев заяви, че "в момента обмисляме диалог, а когато се изчерпат средствата на диалога, ще ви уведомим за следващите стъпки".

По-рано журналистът Джак Парок, който следи работата на европейските институции, съобщи, че по време на заседанието Германия е оказала натиск да бъдат приети и трите държави, като по негова информация дори е заплашила с вето и присъединяването на Хърватия.

Бившият министър на външните работи на Румъния Кристиян Дяконеску също коментира преди заседанието, че решение за разделяне на Румъния от България за влизане в Шенген би било грешка.

"Ако бъде приета Румъния без България, ще се получи ситуация на отхвърляне. Представете си тогава един милион души, които пътуват към северната част на Гърция, към Солун, един милион души, които отиват в Триест, към Италия, те ще попаднат на нещо като черна дупка, както се казва, в България", коментира за Диджи 24 Кристиан Дяконеску.

България и Румъния трябва да вървят в пакет, не непременно защото имат извънредни симпатии, а защото заедно затварят 640-километрова зона за сигурност, в която, ако и двете страни бяха в Шенген, ФРОНТЕКС щеше да влезе и по същество да охранява външната граница, коментира Дяконеску. Мигрантите не преминават през граничните пунктове. Мигрантите преминават през различни ниши на възможности. Под една или друга форма, допълни той. Бившият румънски министър каза още, че според информацията, с която разполага, в момента Германия и Франция са на страната на Румъния, България и Хърватия. И двете страни изразяват недоумението си от позицията на Австрия. Така че в момента Австрия наистина е сама, заяви бившият румънски външен министър. 

Източник: dnes.dir.bg

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

Източник/ци: Съветът на ЕС отхвърли присъединяването на България и Румъния към Шенген | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!