Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Извънредно! Опитът за преврат в Германия: принц с българска връзка искал да застане начело на нов райх


Спецполицаи арестуваха принц Хайнрих XIII Ройс, който е от рода на българската царица Елеонора, втора съпруга на цар Фердинанд (на малката снимка) Снимка: "Билд"

В заговора участвали и бивши членове на командването на специалните сили. За ръководител на новия Райх гласели Хайнрих XIII Ройс цу Кьостриц от княжеския род Ройс от Тюрингия, от който е българската царица Елеонора - съпруга на цар Фердинанд

Наследствен принц с българска връзка и бивша депутатка от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" са арестувани при мащабна акция на германските власти за предотвратяване на опит за преврат в страната. 

Двадесет и петима души, заподозрени в заговор за сваляне на правителството, бяха арестувани при акции в Германия. Извънредната новина съобщи ВВС.

Според германски доклади групата от крайно десни и бивши военни е планирала да щурмува сградата на парламента, Райхстага, и да завземе властта. 

Твърди се, че централно място в плановете им е заемал 71-годишен германец на име Хайнрих XIII, когото са наричали "принц". 

Принц Хайнрих XIII Ройс цу Кьостриц е трявало да застане начело на новия райх. Той принадлежи към княжеския род Ройс от Тюрингия, от който е българската царица Елеонора (1908-1917 г.), втората съпруга на цар Фердинанд. 

Според изявление на Федералната прокуратура членовете на групата са преследвали целта „да преодолеят съществуващата държавна система в Германия и да я заменят със своя собствена форма на управление, която вече е разработена в общи линии". Те са били наясно, че тази цел "може да бъде постигната само чрез използване на военни средства и насилие срещу представители на държавата". 

Предполага се, че около 50 мъже и жени са били част от групата, за която се твърди, че е планирала да свали републиката и да я замени с нова държава, създадена по модела на Германия от 1871 г. 

Сред арестуваните в 11 германски провинции са двама предполагаеми главорези. Това твърдят федералните прокурори. 

Твърди се, че сред заговорниците има членове на екстремисткото движение Reichsbürger (Граждани на Райха), което отдавна е в полезрението на германската полиция заради насилствени нападения и расистки конспиративни теории. Те също така отказват да признаят съвременната германска държава, съобщи BBC.

Германското издание „Ди Велт“ публикува обширна статия за осуетен преврат точно в деня, която се навършва една година от управлението на коалицията „Светофар“. 

Това най-големият удар досега срещу така наречените "граждани на Райха".

3000 агенти на специалните части от федералните и щатските правителства претърсиха повече от 130 обекта в няколко федерални провинции рано сутринта в сряда, които се приписват на група, наречена "Граждани на Райха". 

Арестувани са 25 души. Федералната прокуратура разследва подозрение за създаване на терористична организация.  Като помагач е посочен "руски държавен служител, наречен Виталия Б.", пише "Билд".

"Гражданите на Райха" също са обмисляли "убийства". Според изявлението на властите "военната ръка" е трябвало да наложи планираното превземане "със сила на оръжието".

Претърсените обекти включват и жилищните помещения на Биргит Малсак-Винкеман, бивш член на Бундестага от "Алтернатива за Германия" (AfD). 

Репортери от WELT наблюдаваха как около 6 часа сутринта специални части пристигнаха пред терасовата къща в берлинския жилищен район Wannsee и разбиха входната врата с таран. Длъжностните лица също предприеха действия срещу член на старо благородническо семейство и бивши членове на командването на специалните сили на Бундесвера.

Според кръгове по сигурността един от фокусите на нападенията е Баден-Вюртемберг. Само там за информация от WELT са претърсени около 30 обекта. Властите предприеха действия срещу хора, за които се твърди, че публично са клеветили и заплашвали лекари по врeме на Covid пандемията. 

В случая с педиатър, например, се казва, че заподозрените са залепили стикери с негова снимка по стени, коли и пощенски кутии. Свързаният надпис може да се преведе като "следваща спринцовка" или "следващ изстрел". Подобни заплахи получиха и други лекари и политици.

Все още не е ясна ролята на политика на AfD в групата, пише изданието. Най-известната фигура, приписвана на групата, е бивш парламентарист: Биргит Малсак-Винкман е член на AfD и беше член на Бундестага от своята партия от 2017 до 2021 г. Наблюдатели ги причисляват към екстремисткото "крило" на партията.

След като напусна Бундестага, Малсак-Винкман се върна в Берлинския окръжен съд като съдия. Твърди се, че за подготовката на планираното превземане на властта е създаден своеобразен "кабинет в сянка", начело с наследствения принц Хайнрих Ройс. Особено взривоопасен е ресорът правосъдие, за който се твърди, че е определена бившата депутатка от AfD Биргит Малсак-Винкеман, която също е сред обвиняемите. От властите все още не е изтекла информация за ролята на Малсак-Винкеман в групата "Райхсбюргер".

Друг предполагаем член на Райхсбюргерската група също може да се счита за публична фигура: принц Хайнрих XIII Ройс. Той произхожда от старо благородническо семейство. Фамилията на Ройс управлява области в днешна Тюрингия до Ноемврийската революция от 1918 г. Другият клон на семейството има замъци, наред с други места, в Долна Австрия, близо до Лайпциг и близо до Заалфелд в Тюрингия. 

Българската връзка

Начело на новия райх трябвало да застане принц Хайнрих XIII Ройс цу Кьостриц. Той принадлежи към княжеския род Ройс от Тюрингия, от който е българската царица Елеонора (1908-1917 г.).

Елеонора Каролина Гаспарина Луиза, принцеса Ройс цу Кьостриц е принцеса на Ройс (постарому Райс или Райска), а по-късно и българска царица (1908 – 1917), втората съпруга на цар Фердинанд I. Тя е дъщеря на принц Хайнрих IV Ройс цу Кьостриц (1821 – 1894) и принцеса Луиза Ройс цу Грайц (1822 – 1875).

Елеонора участва в редица кампании на руската армия като милосърдна сестра от Червения кръст, за което получава орден „Св. Анна“ – „Медалът на Червения кръст“.

Елеонора е в близки роднински връзки с руското императорско семейство и е преценена като добра партия за българския монарх. Бракът между двамата е сключен на 28 февруари 1908 г. в гр. Кобург, Германия.

След церемонията Елеонора получава титлата „княгиня на България“, а няколко месеца по-късно, след обявяването на независимостта на България от Османската империя на 22 септември 1908 г., титлата ѝ е променена на „царица на българите“.

Бракът между Елеонора и Фердинанд е напълно формален и лишен от каквито и да е чувства от страна на Фердинанд към новата му съпруга. Състрадателна и грижовна, Елеонора бързо печели любовта на заварените деца на Фердинанд и на целия български народ. Основната дейност на царица Елеонора като съпруга на държавния глава е благотворителността. 
Царица Елеонора се разболява тежко в последната година на Първата световна война и след продължително боледуване умира на 12 септември 1917 г. в Евксиноград. Съгласно последната си воля царицата е погребана до южната фасада на Боянската църква.

Царица Елеонора е единствената жена носителка на Военния орден „За храброст“ (IV степен), известна е с неуморната си благотворителна работа за Червения кръст.

Хайнрих XIII Ройс цу Кьостриц

Според информация на ARD и SWR централната фигура в групата е Хайнрих Ройс, потомък на отдавна съществуващ княжески род от днешна Тюрингия. 71-годишният мъж от няколко години публично защитава своите странни тези на райхсбюргер (гражданин на Райха). През 2019 г. например той се яви като говорител на "Worldwebforum" в Швейцария и заяви, че Федералната република не е суверенна държава, а все още е под контрола на съюзниците, пише БГНЕС.

В друг видеоклип в мрежата той нарича държавата, а също и съдебната система "фирми". В случай на предполагаемия планиран преврат Хайнрих Ройс е бил предвиден от групата за регент, твърдят разследващите. Ройс работи като самостоятелен финансов консултант във Франкфурт на Майн и притежава ловна хижа в Тюрингия. Според информация от средите по сигурността, членовете на групата са се срещали там няколко пъти през тази година.

"Объркан старец"

Принц Хайнрих XIV, който е говорител на фамилията Ройс, описа през юли тази година заблудения член на фамилията като "объркан старец", който "сега е привърженик на заблудите на конспиративните теории". Хайнрих XIII вече е напуснал семейството преди 14 години по своя собствена молба, припомня „Велт“.

В семейството принц Хайнрих XIII Ройс е смятан за "персона нон грата" заради дивите си конспиративни разкази. От друга страна, на райхсбюргерската сцена той си спечелва репутацията на смел просветител. Видеоклиповете му се споделят в съответните канали в Telegram. Те срещат одобрение и в каналите на "инакомислещите".

Според заключенията на органите за сигурност в Райхсбюргер идеите си за Ройс и неговите съратници вероятно са смятали да създадат "Княжество Ройс".

С цел постигане на "мирен договор" със съюзническите сили победителки във Втората световна война Хайнрих XIII принц Ройс дори е установил контакт с представители на Русия. Твърди се, че групата е получила подкрепа от руската гражданка Виталия Б.. Според главния прокурор няма индикации, че руските контакти са реагирали положително на инициирането на "мирен договор".

Защо Китай се превръща в гигантски затвор с мащаб, който светът не е виждал досега? "КИТАЙ ЩЕ БЪДЕ МОДЕЛ ЗА ПОДРАЖАНИЕ" и "ТРЯБВА ДА ОГЛАВИ НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД"

Източник/ци: Извънредно! Опит за преврат в Германия, принц с българска връзка искал да застане начело на нов райх

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!