Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Махнаха Нинова като шефка в Социнтерна, БСП губи и членство в ПЕС?

Шефката на БСП Корнелия Нинова вече не е част от ръководството на Социнтерна, алармираха социалисти пред Lupa.bg. Политическия шамар е бил ударен на бившата вицепремиерка преди няколко дни, на конгреса на организацията в Испания, вече оглавявана от премиера Педро Санчес. С избора на нов президиум Нинова се е разделила с вицепрезидентския си пост, а България изобщо не е представена в новото бюро, за разлика от куп балкански имена начело. 

По наша информация да чуе, че Корнелия Нинова вече е аут лично в Мадрид отишъл един от любимците й - видинският бивш депутат Филип Попов. Говори се, че активната му международна дейност в последните месеци не била случайна - той вече успял да си издейства от "Позитано" 20 номинация за евроизборите през 2024 г., вероятно на втора позиция... след самата Нинова, както се твърди.

Не е ясно точно защо Попов е бил пратеникът на БСП на конгреса на социалистическия интернационал, нито пък в качеството му на какъв, след като грандиозно се провали на последните предсрочни парламентарни избори в района, зачислен му у нас - Видинския.

Според запознати пък причините за изваждането на Корнелия Нинова от ръководството на Социнтерна не се коренели единствено във факта, че шефката на левицата у нас не говори западен език, макар да е учила интензивно латински в гимназията.

"Свалянето и от високия пост е само симптом за тежката външнополитическа изолация, в която се намира Столетницата. Големите проблеми са свързани с политиката на БСП, което пак означава, че проблемът е в самата Нинова, тъй като тя през последните няколко години постигна целта си да управлява партията еднолично", коментираха пред медията нашите източници. 

Основен проблем на „линията“ на Нинова в международен план е позицията по Истанбулската конвенция. За повечето социалистически организации по света документът преди всичко представлява усилие в защита правата на жените, а преекспонираната от нея тема с „джендърите“ е изключително второстепенна. Позицията на лидера на БСП изглеждала даже сексистка и за социалистите от други държави било необяснимо как такава позиция се заема от жена.

Атаката на Нинова срещу Истанбулската конвенция извела на преден план и тежките проблеми, които България има с насилието над жени и все по-честите случаи на убийства на жени от техните партньори. Въпреки усилията на Движението на жените социалистки, както парламентарната група на БСП, така и представителите на социалистите в правителството на четворната коалиция на практика не са направили почти нищо като политическа, законодателна и управленска инициатива за борба с този все по-тежък социален проблем.

Всичко това дискредитирало БСП в международен план и Социалистическият интернационал давал много ясен дипломатически знак в тази посока, коментират още запознати с причината БСП вече да не е представена на високо ниво в организацията. 

По тази, но и по чисто финансова причина, Столетницата може да се озове и вън от ПЕС след края на ерата "Сергей Станишев" на върха на европейската левица. 

Lupa.bg научи, че партията има сериозни просрочия във вноските си и ако досега чинно е внасяла документи и писма за разсрочването на дълга, то не е ясно дали за 2022 г. от "Позитано" 20 са съумели да изискат и да получат ново отглагане.

Безспорно обаче новият президент на ПЕС - шведът Стефан Льовен, няма да позволи своеволия по отношение на финансовата дисциплина на отделните партии-членки в голямото европейско политическо семейство. 

Новото ръководство на Социнтерна е в състав: 

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

Президент - Педро Санчес (Испания); 

Генерален секретар - Бенедикта Ласи (Гана); 

Вицепрезиденти от Европа: 

Юнал Чевикьоз (Турция); 

Марсел Чолаку (Румъния); 

Оливиер Фор (Франция); 

Хана Муро (Испания); 

Паулина Лампса (Гърция); 

Пиа Локателли (Италия); 

Катарина Неведалова (Словакия); 

Еди Рама (Албания); 

Антон Рьонхолм (Финладния) и

Жоао Торес (Португалия). 

Източник/ци: Махнаха Нинова като шефка в Социнтерна, БСП губи и членство в ПЕС? - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!