Следвайте "Буднаера" в Телеграм

С 50 евро купуваш същото в България и Франция, а заплатите тук са 5 пъти по-малки

Покупателната стойност, която ние плащаме като крайни продукти, в случая визирам малката потребителска кошница, е равна почти навсякъде на същата стойност. С 50 евро може да си купите и тук, и в Испания, и във Франция дори, същите продукти, които купувате в България, но за сметка на това минималната работна заплата у нас е пет пъти по-малка.

Това заяви пред Euronews Марина Ставрева, която е национален секретар на КНСБ. Според нея държавата има пари за увеличение на минималната работна заплата и повишаване на възнагражденията в обществения сектор.

Пари за тези искания има. По-конкретно за минималната работна заплата – вдигането със средствата, които предлагаме, е 1% от общите разходи в бюджета.

От синдиката настояват необлагаемият минимум да бъде равен на минималната работна заплата.

"Това в изключително важно, защото засяга най-рисковата социална група“, подчерта Ставрева, цитирана от sofia24.bg. 

По нейните думи възнагражденията в бюджетния сектор трябва непрекъснато да наваксват, но увеличението на заплатите е имало само в някои сектори от обществената сфера.

За 2023 г. КНСБ настоява в обществения сектор за вдигане на заплатите поне с 13%, а за администрациите на терен да е минимум 20%.

Според Ставрева има механизми, които позволяват всички актуализации на социалните плащания да станат факт, дори и без да се приеме нов бюджет за следващата година и да продължи действието на стария.

Нямаш пари да лекуваш болестта си, но ще ти кажа метод, който не струва и стотинка, стига да си искрен

Източник/ци: С 50 евро купуваш същото в България и Франция, а заплатите тук са 5 пъти по-малки

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!