Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ОФИЦИАЛНО: ГЕРБ взриви кабинета, отиваме на избори

С решението си да прокара бързо и на всяка цена връщането на хартиената бюлетина, ГЕРБ официално взриви и последния минимален шанс за правителство, с което, очевадно, отиваме на поредните предсрочни избори, вероятно през март.

В четвъртък парламентът започна окончателното приемане на изборните промени, с което депутатите от ГЕРБ практически опровергаха думите на лидера си Бойко Борисов от онзи ден, че основната цел на партията сега е „направата на правителство, а не Изборен кодекс за след 4 години“.

Скандалите, разправиите и размяна на груби реплики започнаха още преди началото на пленарното заседанието и продължиха след това, но така и не отклониха ГЕРБ от решимостта им за гласуване на промените, от които направиха минимални отстъпки.

В четвъртък за целия пленарен ден бе приет само един текст от проекта и това беше неговото наименование. Все още не е ясно дали разглеждането ще продължи утре или следващата седмица.

Вносител на законопроекта за връщането на хартиената бюлетина е БСП, но двигателят е първата политическа сила ГЕРБ, без чиято подкрепа поправките не могат да минат и от която до голяма степен зависи какво влиза в дневния ред на парламента.

Вече над 50 дни ГЕРБ не може да стъкми мнозинство за правителство и Борисов преди две седмици призна, че кабинет с мандата на партията му няма как да стане, но пък не изключи възможност за подкрепа на управление с втория мандат (на „Продължаваме промяната“) или третия (ако отиде в „Български възход“).

Политическите драми и разправии около изборните промени обаче предизвикаха такъв разлом между коалиция „хартиена бюлетина“ (ГЕРБ, БСП, ДПС) и „Продължаваме промяната“ (ПП) и „Демократична България“(ДБ), че вече изглежда почти изключено да има кабинет с чийто и да е мандат.

ПП: Изберете между правителство и хартиената бюлетина

В четвъртък, преди да започне окончателното приемане на Изборния закон, от ПП отново обявиха от трибуната, няма да предложат правителство на малцинството с техния мандат, ако бъдат приети промените в изборния закон.

„За да поемем в тази тежка ситуация държавата, има няколко критични предпоставки – ако те не бъдат изпълнени, няма да имаме друг избор, освен да върнем втория мандат неизпълнен.

Ако другите партии в парламента предпочитат хартиената бюлетина пред алтернативата на редовно правителство и постигане на исторически напредък за България, нека да излязат тук и да го признаят“, призова председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров.

Нинова: Условието вече не са корупцията и Гешев, а Изборният кодекс

Няколко часа по-късно лидерът на БСП Корнелия Нинова, бивш коалиционен партньор на ПП, се обърна със сарказъм към тях: „Условие за правителство вече не е борбата с корупцията, отстраняването на Гешев, социалната програма, а Изборният кодекс.“

„Когато управляваш с една партия и ти е необходима властна на всяка цена, тя не е статукво“, продължи Нинова по адрес на ПП и повтори тезата си, че 47% от хората искат хартиена бюлетина.

„Вие искате от нас да нарушим законите на държавата“, каза Нинова и уточни, че БСП не могат да изтеглят внесения законопроект, след като той вече е на второ четене.

„Политика с обиди и процедури не се прави“, допълни тя.

Как започна скандалът

Председателстващият заседанието Йордан Цонев от ДПС обяви в началото на заседанието, че промените в изборния закон няма да се разглеждат по нощите, а в редовните работни часове на НС, колкото дни е нужно.

След това депутатите от ПП, които са против връщането на хартиения вот, повече от час се опитваха по всякакъв начин да осуетят разглеждането на законопроекта – с искане за почивка, процедури по начина на водене и искания точката да бъде отложена или заменена с друга, тъй като няма причина да се бърза с изборните промени.

Йордан Цонев отказа, след което лидерът на ПП Кирил Петков и други депутати от партията му се струпаха около трибуната, възпрепятствайки заседанието да продължи. Най- напорист бе Настимир Ананиев от ПП и Йордан Цонев обяви, че гони от залата на основание, че е нарушил реда.

Цонев реагира равнодушно на разразилата се врява от страна на ПП и подкани шефа на правната комисия Радомир Чолаков (ГЕРБ) да продължи да чете доклада по законопроекта от трибуната. „Ако искат да слушат. Четете доклада“, каза му той.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обвини депутатите ПП в опит да саботират заседанието, а Кирил Петков, Асен Василев и Искрен Митев от ПП един след друг поискаха Йордан Цонев да отстрани Карадайъ, както и депутата от ГЕРБ Анна Александрова заради неприлично поведение.

Междувременно изгоненият Ананиев не напусна залата и дори напираше да се изказва, но Цонев не му даваше думата, докато накрая не му отмени наказанието.

Самото предложение за включването на изборните промени в дневния ред бе направено от зам.- председателя на Народното събрание Росен Желязков (ГЕРБ) и бе подкрепено със 120 гласа „за“ (ГЕРБ, ДПС и БСП) срещу 102 „против“. Нямаше въздържали се.

По искане на Мирослав Иванов (ПП) предложението бе прегласувано. Поискана бе и проверка на кворума в залата. Иванов попита кое налага включването извънредно на Изборния кодекс в дневния ред на днешното пленарно заседание.

Отхвърлен бе призивът на Никола Минчев от ПП промените да не бъдат обсъждани.

„Ако целта на законодателя е да повиши доверието в изборния процес, това доверие няма да се повиши нито среднощни заседания, нито с каквато и да е извънредност с промени в изборното законодателство и на второ място бих искал следното.

С работата си тук в НС ние подаваме на избирателите сигнали каква е нашата визия за най-малкото, краткосрочното бъдеще на държавата“, каза Никола Минчев.

Той напомни, че изборните промени ще са първият законопроект, приет на две четения. Според него това е доста ясна заявка, че накъде са се насочили ГЕРБ, ДПС и БСП – подготвят за нови избори.

Миналата седмица правната комисия разгледа на второ четене промени в изборните правила на среднощно 18-часово заседание, на което коалиция „хартиена бюлетина“ между ГЕРБ, ДПС и БСП подкрепи връщането на възможността гласоподавателите в големите секции да избират как да гласуват – с хартия или с бюлетина.

От ПП и ДБ се обявиха твърдо против поправките. Самите промени станаха причина за напрежение между парламентарните групи, организирани бяха и протести.

ПП и ДБ поискаха на хартия доклада на правната комисия

В началото на заседанието „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ поискаха депутатите да получат на хартия доклада за второ четене в правна комисия на промените в Изборния кодекс, като изтъкнаха, че промените са много и трудно ще се следят по друг начин.

С оглед множеството предложения между първо и второ четене да бъде раздаден докладът на хартия на депутатите поиска Надежда Йорданова от ДБ.

Подкрепи я Мирослав Иванов от ПП, който също се обяви за хартиена разпечатка.

„БОЕЦ“ протестира пред парламента срещу връщането на хартиената бюлетина

Междувременно пред парламента от сдружение „БОЕЦ“ организираха протест срещу промените в Изборния кодекс.

Лидерът на неправителствената организация Георги Георгиев влезе в пререкания с човек, който се представи като началник на охраната на Народното събрание.

Бяхме застанали с плакат „Не пипайте кодекса“ и нашата цел беше да изразим, както отвън, нашата гражданска позиция, така и вътре в сградата на парламента, срещу опитите да бъдат върнати хартиените бюлетини, коментира Георгиев пред журналисти в кулоарите на парламента. Той бе допуснат от охраната да влезе в Народното събрание.

Опънахме си плаката срещу централния вход във фоайето, след което бяхме нападнати от двама господа, които ни скъсаха плаката, заяви Георгиев. По думите му няма пропаганда. Това е израз на гражданска позиция, заяви той.

Лидерът на „БОЕЦ“ каза, че са влезли в сградата на парламента с пропуски по покана на „Продължаваме Промяната“.

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

Източник/ци: ОФИЦИАЛНО: ГЕРБ взриви кабинета, отиваме на избори - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!