Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ще вдигат пенсиите с по-голям процент

Пенсиите да бъдат индексирани всяка година по нова формула реши социалната комисия към парламента.

Майките с деца до 2 години ще получават минимална заплата

Увеличението през 2023 г. ще бъде с 12,7%, при 12 на сто в досегашния вариант

96 млн. лв. повече за майките

Пенсиите да бъдат увеличавани всяка година с по-висок процент спрямо досегашната формула за индексирането им решиха депутатите от социалната комисия към парламента. С 9 гласа “за”, нула “против” и 5 “въздържал се” депутатите подкрепиха предложението на ПП.

Ако предложението бъде подкрепено и в пленарната зала на парламента, пенсиите ще бъдат увеличени от 1 юли с 12,7%, докато при досегашната формула за индексиране трябваше да бъдат повишени с 12 на сто.

В момента в Кодекса за социално осигуряване е предвидено всяка година от 1 юли пенсиите да бъдат увеличавани с 50% от инфлацията и 50% от ръста на средния осигурителен доход за предходната година. Одобреното от комисията предложение предвижда пенсиите да бъдат увеличавани със 100% от по-високото между инфлацията и ръста на средния осигурителен доход. Целта е през годините размерът на старите пенсии да не изостава от новите.

По действащата в момента формула прогнозата на НОИ е, че пенсиите ще бъдат увеличени с 12% от 1 юли 2023 г., с 8,6% през 2024 г. и с 6,2% през 2025 г. При окончателно приемане на новата формула за индексиране на пенсиите те ще бъдат увеличени с 12,7% през 2023 г., с 10,8% през 2024 г. и с 9,2% през 2025 г. За целта ще бъдат необходими допълнително 54,7 млн. лв. през следващата година, 339,3 млн. лв. през 2024 г. и 925,4 млн. лв. през 2025 г.

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП през следващата година да има преизчисление на пенсиите на два пъти от 1 януари и от 1 юли, като един от мотивите беше, че за това ще бъдат необходими допълнително близо 1,9 млрд. лв.

Депутатите от комисията одобриха на първо четене и предложения на Министерски съвет, с които в страната ще може да се предлага паневропейски пенсионен продукт. Това се прави заради нов регламент на ЕС, който предвижда доброволно пенсионно осигуряване да могат да предлагат и банки, инвестиционни фондове, животозастрахователни компании и въобще, всички финансови компании, които управляват пари на клиенти.

Майките да получават по една минимална работна заплата на месец през втората година от майчинството, решиха още депутатите от социалната комисия към парламента. Срещу предложението на БСП възразиха работодателите. Но на заседанието стана ясно, че в момента има по-малко от 30 хил. майки, които получават обезщетение за втората година от майчинството. А необходимите допълнителни средства за промяната са 96 млн. лв. на година.

Нямаш пари да лекуваш болестта си, но ще ти кажа метод, който не струва и стотинка, стига да си искрен

Парализирана жена се изправя след като прочита “Джуан Фалун” за една нощ

Бързото възстановяване на умиращ лекар с ревматоиден артрит, атрофичен гастрит, колит, неврастения и ринит

Диабет изчезва за 14 дни

Източник/ци: Ще вдигат пенсиите с по-голям процент - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!