Следвайте "Буднаера" в Телеграм

С машини е не само по-лесно за гласуване, но и по-лесно и бързо преброяването на гласовете и отчитане на резултатите

Victor Papazov

Цяла седмица чета спорове за изборите машини срещу хартиени бюлетини. Неслучайно именно партии като ГЕРБ, ДПС и БСП искат връщането на хартиените бюлетини. Те имат отработена методика по “използването” им в своя полза и за сметка на останалите.

Всъщност с машини е не само по-лесно за гласуване, но и по-лесно и бързо преброяването на гласовете и отчитане на резултатите. Манипулациите са трудни, но в замяна на това лесно установими и проследими.

Тъй като бях член на СИК на последните избори, смея да твърдя, че в софтуера на машините проблеми няма. Тези дни сравних протоколите с данните в ЦИК и засега не съм открил разлики.

Дали на ниво отчитане на обобщени резултати от Информационно обслужване има манипулации не мога да кажа. Със сигурност има сравнително просто решение. Нали уж сме нация на компютърни гении. Е, решението е Парламента да обяви конкурс за изработване на интегрирана система (машини и информационно обслужване) за изборите. Ключът е – софтуерът да е с отворен код! Така ще се премахнат всякакви съмнения за манипулации.

Вярвам, че ще има и родолюбиви български ИТ компании, които могат дори да направят програмите безплатно на ползу роду и в името на демокрацията.

Отказът на дадена политическа партия да подкрепи подобна инициатива е сигурен лакмус, че честните избори са и последна грижа.

Генерал Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Фотоархив на комунистическите зверства

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!