Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Епидемия от мързел обхваща Франция: Проучване

Мързелът редовно пречи на почти половината от френското население да напусне дома си, показва ново проучване. Изследователите твърдят, че "епидемията от мързел", която засяга около 45% от населението, е пряко следствие от блокирането на Covid.

"Този мързел да напускат дома си засяга най-вече средните възрастови групи: 52% сред 25-34-годишните и 53% сред 35-49-годишните, срещу само 33% сред хората на 65 и повече години", се посочва в проучването на Международната група за пазарни проучвания (IFOP) и мозъчния тръст на фондация "Жан Жорес".

Проучването установи, че "привлекателността на дивана изглежда много силна", а думата "легло" има положителна конотация за 74% от анкетираните.

Според проучването пандемията и строгите забрани са оказали "дълбоко въздействие" върху отношението на французите към работата, семейния живот, свободното време и личното пространство. Около 37% от анкетираните са заявили, че са по-малко мотивирани в работата си, отколкото преди, а 41% са се оплакали, че се чувстват по-уморени.

Според изследването нарастването на умората се проявява независимо от пола, възрастта, социалния произход и местоположението и "засяга морала на населението".

Проучването показва, че от историческа гледна точка отношението на французите към "баланса между професионалния и личния живот" се е променило още по-драстично. През 1990 г. 60% от французите са смятали, че работата е "много важна", докато през 2021 г. те са били едва 24%. През 1953 г. 54% от заетите възрастни са смятали, че имат добър баланс между професионалния и личния живот. Сега само 39% смятат, че това е така, докато 48% от анкетираните "се смятат за губещи"

Това "движение на тектоничните плочи", както се казва в проучването, се е засилило от пандемията Covid, но произходът му е свързан с общата "девалвация на някои бизнес преживявания" Според изследването редовните уволнения на дългогодишни служители и фокусирането на ръководството единствено върху финансовите резултати "са променили отношенията" между работодателите и служителите.

В проучването, проведено онлайн между 1 и 2 септември, участваха 1001 пълнолетни французи.

Как германски младеж елиминира пристрастяването си към видео игрите

Източник/ци: Епидемия от мързел обхваща Франция: Проучване | | Новини от България и Света | 19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!