Прах в очите: Увеличението на пенсиите стига за 2 хляба или 3 кисели млека дневно

Два хляба или три кисели млека повече в пенсионерската кошница всеки ден осигурява средното увеличение на пенсиите след преизчислението, станало факт на 1 октомври. Под половината от пенсионерите у нас, или 894 249 души, получиха повишение на парите за старост. Целта на увеличението бе да се затвори ножицата между старите и новите пенсии, защото ново преизчисление с по-актуален осигурителен доход не е правено от 2008 г. За част от пенсионерите повишението на парите им е символично – от 10 до 50 лева месечно. Тези, които получават само 10 лева, ще могат да си купят с тях малко повече от половин кило сирене за цял месец.

Средното увеличение обаче е със 124 лева. Ако разделим тези пари на 30 дни, ще получим, че с тях всеки ден ще можем да си купим приблизително два хляба повече при цена на насъщния във веригите от 1,96 лева. Повишението стига и за три и половина кофички кисело мляко отгоре всеки ден. То обаче няма да стигне за килограм боб, който във веригите вече удари цена от 5,99 лева – горе-долу колкото струва и наденицата. С увеличението ще може обаче да се купи пакет ориз от 1 килограм по 3,49 лева и да останат пари за килограм картофи на промоция по 69 ст.

Сиренето масово вече върви по 18 лева за килограм, но на промоция може да се намери и по 13 лева. Средното повишение на пенсията осигурява около 250 грама повече сирене дневно. С него можем да си купим и 6 килограма картофи на промоция. То ще стигне и за кило и 200 грама повече чушки всеки ден. Но няма да е достатъчно за бутилка олио, което е заспало на ниво 5,59 лева във веригите, въпреки че цената му на едро спада. Ако обаче се гледа средното увеличение на пенсиите на месец, то ще бъде достатъчно да се купят 22 бутилки олио повече.

124-те лева отгоре на месец стигат и за 13 килограма свински котлети на промоция или за 20 кила наденица от 6 лева.

Ако гледаме пък сметките за комунални услуги, с повишението горе-долу може да се покрие месечната фактура за парно на малък апартамент в София, и то само в началото на есента. През зимата сумата ще хвръкне нагоре. 124-те лева са достатъчни на пенсионера да си плати тока и водата при разумно потребление и да му останат пари за храна или лекарства.

Невероятните приключения на Беднякът-комунист-милионер! Живял 4 месеца на улицата, след като бутнал Берлинската стена успял да основе и развие собствен строителен бизнес

Източник/ци: Прах в очите: Увеличението на пенсиите стига за 2 хляба или 3 кисели млека дневно - Байрак

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!