Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Марк Рюте за влизането на Румъния в Шенген: Не мога да ви дам срок

Нидерландския премиер Марк Рюте, който беше на посещение в Румъния, говори на пресконференция с румънският президент Клаус Йоханис. Попитан дали противопоставянето на Нидерландия на влизането на Румъния в Шенген няма да подхрани руската пропаганда, която говори за "пробиви в сигурността" в ЕС, заяви, че Русия не играе никаква роля в този процес, съобщава телевизия Диджи 24.

"Русия не играе никаква роля в тази процедура. Нидерландия е казвала винаги, че който иска да се присъедини, може да се присъедини и трябва да имаме прозрачност. Имаме, разбира се, и Механизма за сътрудничество и проверка, който е много важен (...) Всички аспекти трябва да се имат предвид", посочи Рюте.

Той заяви, че Нидерландия не се противопоставя "по принцип" на присъединяването на Румъния към Шенген, но изтъкна, че това трябва да стане по "коректен и прозрачен начин".

На въпрос дали би бил съгласен с присъединяване на страната през тази година, Марк Рюте заяви: "Не мога да ви дам срок".

Защо Румъния се развива по-бързо от България

Румънският президент Клаус Йоханис от своя страна заяви, че ако Румъния не влезе в Шенгенското пространство тази година, може да се стигне до нарастване на евроскептицизма в страната, но добави, че това е "хипотетичен вариант".

"За мен, за нас, които сме тук на трибуната, неуспехът не е вариант. Ние търсим решения, за да превърнем този процес в успех. Това е нашето убеждение, но трябва да погледнем нещата, както биха могли да бъдат в обратния случай. Един неуспех в тази национална цел вероятно ще доведе до нарастване на евроскептицизма в Румъния. Но това е хипотетичен вариант, който няма да се случи", посочи държавният глава.

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте посети вчера заедно с румънския президент Клаус Йоханис и премиера Николае Чука военната база Чинку в окръг Брашов.

Визитата на нидерландския премиер идва два месеца преди решаващ вот в Съвета по правосъдие и вътрешни работи за присъединяването на Румъния към Шенген, а Нидерландия е единствената страна от ЕС, която все още се противопоставя на това, отбелязва телевизията.

Източник/ци: Марк Рюте за влизането на Румъния в Шенген: Не мога да ви дам срок - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!