Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Защо Румъния се развива по-бързо от България

Кадър Пиксабей

Брутният вътрешен продукт на Румъния е нараснал с около 50 %  от 2010 година насам, като през 2021 година вече е 284 милиарда долара.

За сравнение БВП на България за 2021 година е над 3 пъти по-малък - 80 милиарда долара и темпът на растеж през последните 10 - 11 години е по-слаб.

Макар и с по-голямо население БВП на човек в Румъния е почти 15 хиляди долара, а в България под 12 хиляди долара.

Румънската икономика отдавна е изпреварила Унгария и темпът й на растеж е много по-бърз.

По-всичко личи, че Румъния вече е икономическия двигател на региона, а мнозина икономисти прогнозират засилване и дори "икономическо чудо".

На какво се дължи този ръст?

Ето някои мнения в сайта за споделяне на знания Quora:

Ето какво пише Иван Георгиев от България:

"Румъния е по-богата, по-развита и „бие” България в почти всички значими категории.

 И разликата вече е доста забележима - неравенството в богатството е по-ниско, стандартът на живот е с около 20-25% по-висок, свободата на медиите е в пъти по-добра (48 срещу 111), по-ниска корупция, лесното правене на бизнес е по-добро, демографската криза е по-лека . 

Румъния се оформя като нация с по-добри технологии. 

Всъщност Румъния вече е по-богата от Гърция и има почти идентична статистика с Португалия, когато се спусне към покупателната способност. 

Ние българите трябва да признаем неприятната истина и да се сърдим само на себе си. Румънците излязоха със стотици хиляди, за да протестират и да опазят демокрацията си. Вместо това имаме престъпници начело с отрицателен IQ. На румънците - добра работа, момчета!"

***

През последните няколко години (или десетилетие) Румъния е водеща - както по богатство, ниски нива на престъпност, качество на живот и т.н. Въпреки това разликата все още е доста малка - еднократен или нисък двуцифрен процент. Тенденцията обаче може би е в полза на Румъния.

***

Българите печелят по-малко, румънците плащат много повече данъци. България е разположена на пресечната точка на два търговски пътя, но Румъния има повече индустрия и природни ресурси. В момента бих казал, че Румъния е малко по-добра, защото те са напред с правителствените реформи. Това може да се промени в бъдеще, тъй като очакваното богатство непрекъснато намаляваше през последните 20 години и индустрията се завръща в България. И двете страни имат още МНОГО път.

Ето и мнение на румънец:

"Доста са сходни. Румъния е по-голяма и следователно има по-голямо население с по-голяма мрежа за социална сигурност и благосъстояние. В Румъния също имат по-голямо ромско малцинство, което държавата подкрепя чрез социални помощи (по-големи държавни разходи).

Имат сходна инфраструктура и сходно образована работна сила. И двете страни са аутсорсинг дестинации за големи технологични фирми. И двете са силни в IT сектора и и има глад за работна ръка.

България е в ужасяваща демографска криза и населението намалява поради липса на раждаемост. Румънците имигрират в чужбина за по-високи заплати. Това може да промени дългосрочните икономически перспективи на всяка страна.

***

По икономически показатели Румъния е по-богата, дори на глава от населението. БВП обаче е остаряла мярка, тъй като малцина корумпирани отгоре притежават най-много.

България е най-бедната страна в ЕС, но тя беше такава и след края на социализма. Премина се от социализъм към корупционизъм. Надяваме се, че нещата ще се подобрят, ако популизмът, национализмът и корупцията бъдат намалени.

Социалният живот все още е добър (беше най-добрият) на Балканите преди 90-те. Богатството не е само пари. Ще намерите едни от най-добрите храни,развлечения на Балканите. Животът е приоритет пред парите. Корумпираните богати просто правят живота по-труден за нормалните хора.

***

Ето какво пише Виктор Авичи:

Бил съм и в двете и ето моето мнение; ако имате време вижте и двете. Ако можете да видите само едната, вижте Букурещ.

София НЕ е грозен град, но е значително по-малък и по-беден от Букурещ. Има няколко забележителности в София и със сигурност можете да видите планините от града, но много бързо ще ви свършат възможностите за нови неща за разглеждане и правене.

Не открих, че има какво да се види в туристически смисъл.

Букурещ, от друга страна, очевидно е похарчил много пари за инфраструктура и зелени площи. Той е значително по-чист и има много сгради във френски стил, богати на архитектура. Има и много стъклени сгради от 21-ви век. Там се намира и Дворецът на парламента, който е една от най-големите структури в света, обемно погледнато. През центъра на града минава река, която му придава известна романтична атмосфера, подобно на Париж или Виена. Два часа път с кола на изток ще ви доведе до морския бряг (и хубави плажове), а два часа път с кола на север до Карпатските Алпи и замъка на Дракула. Така че има доста дневни обиколки за предприемане. Букурещ наистина има някои не толкова привлекателни жилищни блокове от комунистическата ера, които се редят на много улици, можете ясно да разберете, че се опитват да ги разкрасят, като ги боядисват във всякакви цветове.

 Градът все още е в период на възраждане и подмладяване, който бих казал, че ще продължи през следващото десетилетие, но си заслужава едно приключение през уикенда. Бих препоръчал да се разходите по Victory Avenue от Victory Plaza чак до стария град, където ще намерите 150-годишен ресторант, който запазва оригиналния си интериор. 

Вижте стария град и се разходете нагоре и надолу по бреговете на реката. Доколкото ми е известно, градът е доста богат и жителите се радват на същия стандарт на живот като тези в Берлин, Мадрид, Атина и т.н., но не толкова добър, колкото Париж или Лондон, по отношение на БВП. но си заслужава едно приключение през уикенда. Бих препоръчал да се разходите по Victory Avenue от Victory Plaza чак до стария град, където ще намерите 150-годишен ресторант, който запазва оригиналния си интериор. Вижте стария град и се разходете нагоре и надолу по бреговете на реката. Доколкото ми е известно, градът е доста богат и жителите се радват на същия стандарт на живот като тези в Берлин, Мадрид, Атина и т.н., но не толкова добър, колкото Париж или Лондон, по отношение на БВП. но си заслужава едно приключение през уикенда. Бих препоръчал да се разходите по Victory Avenue от Victory Plaza чак до стария град, където ще намерите 150-годишен ресторант, който запазва оригиналния си интериор. Вижте стария град и се разходете нагоре и надолу по бреговете на реката. Доколкото ми е известно, градът е доста богат и жителите се радват на същия стандарт на живот като тези в Берлин, Мадрид, Атина и т.н., но не толкова добър, колкото Париж или Лондон, по отношение на БВП.

С това казано, в Европа има много места за разглеждане и аз също препоръчвам Будапеща. Не ме карайте да започвам с Будапеща.

Надявам се това да помогне. Приятни пътувания!

Източник/ци: Petel.bg - новини - Защо Румъния се развива по-бързо от България

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!