Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шокови сметки за ток за хора с бойлер

Хората, които използват бойлер или се отопляват на климатик, ще плащат значително повече при въвеждане на две тарифи за тока.

Увеличение от поне 45%

Ако се отоплявате с климатик, ще плащате двойно повече

Служебният кабинет ще предложи две тарифи за електроенергията

Шокови сметки за ток ще получат всички домакинства с бойлер, ако се осъществи идеята на служебното правителство за въвеждането на две тарифи за електроенергията. Повишението на сметките ще бъде поне с 45%.

Идеята за две тарифи за електроенергията звучи добре и предложения за такива промени в Закона за енергетиката бяха внесени в парламента още в миналия парламент. Проектът тогава предвиждаше КЕВР да определи прага на използвана електроенергия, до който ще се плаща по по-ниска тарифа, и над който цените ще бъдат пазарни.

Сега обаче служебният вицепремиер по икономическата политика и министър на транспорта Христо Алексиев даде малко разяснения за планираното въвеждане на две тарифи на тока за домакинствата. “Ще въведем две тарифи. Който потребява повече ще плаща по по-високата тарифа. Средното потребление на едно 4-членно семейство е около 200 киловатчаса. Ще сложим една граница от 250-300 киловатчаса”, обясни преди дни Христо Алексиев.

Въвеждането на праг от 300 киловатчаса, над който потребената електроенергия ще се плаща по пазарни цени ще удари семейния бюджет на всички с бойлер, а ако използват климатици за отопление, сметките ще нараснат поне два пъти, показват изчисления на “Труд”.

При сегашните дневна и нощна тарифа на тока в София едно домакинство остава под прага от 300 киловатчаса на месец, ако сметката му за електроенергия е под 70 лв. Ако обичайно плащате за ток повече, ще везете в по-високата тарифа на електроенергията.

Сметка под 70 лв. имат само домакинства от 1-2 възрастни или такива, които не използват електроенергията за нищо друго освен за осветление, телевизор, хладилник, печка и пералня. Сметката за тричленно семейство в София, което използва и бойлер, но се отоплява на парно, е около 87 лв., а месечното потребление е 320 киловатчаса по дневната тарифа и 56 киловатчаса по нощната, показва проверка на “Труд”. Това прави общо 376 киловатчаса на месец, което не е много повече от предлагания праг от 300 киловатчаса. Но ако само за разликата от 76 киловатчаса електроенергия домакинството трябва да плаща по пазарни цени, месечните му сметки ще нараснат с 45%, а ако използва и климатик повишението ще бъде поне два пъти.

През последните три месеца пазарните цени на тока се движат в много широки граници - от около 400 лв. до 1200 лв. за мегаватчас. Ако вземем някаква средна цена от 650 лв. за мегаватчас през деня и 450 лв. за мегаватчас през нощта, домакинство, което сега плаща сметка за ток от 87 лв. на месец, ще трябва да даде 126 лв. за електроенергия при въвеждане на две тарифи. Това е увеличение с 39 лв. или с близо 45%. И то при положение, че не използва електроенергия за отопление, а през зимата се отоплява с парно, дърва, пелети или газ. Реално обаче само в големите градове на страната има топлофикации и не използват бойлер.

Много домакинства в София са се отказали от парното и се отопляват изцяло на климатици. Заради високите цени на газа и пелетите много хора в цялата страна през лятото си поставиха климатици, защото в момента отоплението на ток излиза най-евтино. Идеята на тези домакинства е при идването на студа да преценят как ще бъде най-изгодно да се отопляват.

Ако едно домакинство използва бойлер и климатик, сметката му за ток може да нарасне до 127 лв. при използване на 550 киловатчаса електроенергия на месец. Това се отнася за малко жилище и то за месец, през който не е много студено. При въвеждане на две тарифи на тока сметката на това семейство ще нарасне на 254 лв., което е точно два пъти повече. Ако апартаментът е по-голям и месецът е студен, сметката за ток ще нарасне значително повече.

Въвеждането на Пазарни цени ще промени ситуацията

Газът поевтинява, но засега е по-неизгоден от тока

Понижение с 28,8%

Въпреки очакванията за поевтиняване на газа от ноември използването на климатик ще бъде по-изгодно докато не бъдат въведени две тарифи за тока.

Газът поевтинява, но отоплението с него остава по-скъпо от използването на климатик при сегашните цени на тока.

“Булгаргаз” внесе в КЕВР заявление за утвърждаване на цена за месец ноември за природния газ в размер на 166,14 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Това е понижение с 28,8% спрямо утвърдената цена на газа за месец октомври, която е 233,36 лв. за мегаватчас.

Акцизът за природния газ беше премахнат, а ДДС беше намален на 9% до 1 юли 2023 г. Но заедно с таксите за доставка газът остава по-скъп от действащата в момента цена на тока в София от 0,11 лв. за киловатчас по дневната тарифа (без ДДС).

Освен това съвременните климатици са много енергоспестяващи и съотношението между отделяна топлина и изразходвана енергия достига 5 към 1. Затова използването на климатик през зимата в момента изглежда по-изгодно.

Ако обаче бъдат въведени две тарифи на електроенергията и при по-голямо потребление домакинствата плащат пазарна цена за тока, ситуацията на пазара ще се промени. Тогава отоплението на газ отново може да стане па-изгодно от използването на климатици.

Енергийният експерт Иван Хиновски: Цените на газа ще се понижат през 2023 г.

Понижаването на цената на газа е средносрочна тенденция, а не временно явление. Очакваме цените да се запазят на това ниво и през следващата година или дори да се понижат, защото европейският пазар е наситен с оферти за газ, каза енергийният експерт Иван Хиновски.

По думите му няма обстоятелства, които да доведат до поскъпването на газа. “Разбира се, не изключвам една ескалация на войната в Украйна или други геополитически фактори да наложат повишаване, но ние сме малко встрани от европейските пазари и стоим в малко по-спокойни води”, допълни той.

Засега не можем да преговаряме за възобновяване на доставките с “Газпром”, те отказват да си изпълняват поръчките, отбеляза експертът. “Ние трябва да имаме няколко източника. За нас в момента от най-висок приоритет е да се акселерира изграждането на терминала в Александруполис, в който ние имаме дялово участие от 20%. Тъй като това е наш терминал имаме най-висока степен на сигурност и страната трябва да положи всички усилия този обект да бъде приключен навреме. Имаме информация, че строително-монтажните работи закъсняват”, каза Иван Хиновски.

Планът на САЩ за унищожаване на Европа изпреварва графика

Източник/ци: Шокови сметки за ток за хора с бойлер - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!