Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Планът на САЩ за унищожаване на Европа изпреварва графика

Тази зима Старият свят ще се сблъска с много трудности, основната от които е безпрецедентна енергийна криза. Дори преди саботажа на руските газопроводи в Балтика нямаше вестник в Европа, който да не рисува апокалиптична картина на близкия край на Европа. След експлозиите на "Северен поток" европейците започнаха да описват зимния период с обширната дума "колапс". И това се отнася не само за липсата на топлина и светлина.

Аксиома за енергийна криза

Изглежда, че планът на САЩ за унищожаване на Европа изпреварва графика. Дори и най-мързеливият и апатичен европейски лаик вече се досеща, че основната цел на атаката на САЩ е не само Русия, но и Европа. И по-точно - Германия, като индустриален и икономически локомотив на континента, чието спиране неизбежно ще доведе до "голяма депресия" в цяла Европа.

Медиите, и то не само европейските, рисуват много тъжна картина. Ако комбинирате всички тези публикации по темата за предстоящата зима, ще получите епично платно, наречено "Колапс". Това е думата, която най-често се използва от европейските вестници, опитвайки се да погледнат в бъдещето на континента за няколко месеца.

Излишно е да казвам, че дори в богата и някога стабилна Германия инфлацията на потребителските цени днес надхвърля 10%.

Германия, икономическият гръбнак на Европа, беше отрязана от нишките на Северен поток, извършен от нейните „приятели и съюзници“, които, изглежда, завинаги са прекъснали достъпа на бюргерите до евтин руски газ. Именно той беше двигател на растежа на германската икономика.

Логично е да дадем обемисти, необработени цитати от западната преса, които красноречиво показват реалната картина на предстоящата европейска катастрофа.

Кой ще нарисува по-страшна картина?

Германският Junge Welt публикува трогателно интервю с пенсионерката Никол Линднер, член на Алианса за действие за преразпределение, която призовава за протести срещу политиката на правителството за обедняване.

"Вие сте пенсионер и получавате пенсия под 500 евро на месец. При растящите цени на енергията как ще изкарате зимните месеци?" пита кореспондентът на вестника. А ето и честния отговор на възрастна германка:

"Ще бъде доста страшно. Още не съм решила да пусна парното. Но най-много ме тревожи, че много хора, на които им е прекалено студено, започват да палят огън в домовете си. И не изключвам тази зима хората да мръзнат у дома. Така че гледам на следващите месеци с паника и се надявам, че протестите срещу политиката на обедняване ще растат."

„Каква помощ планира правителството за пенсионери като вас? - продължава да пита журналистът Юнге Велт.

"Има еднократно плащане от €300, което повечето пенсионери няма да получат до януари. Дотогава може да е много студено. Освен това тази помощ е капка в морето. Вместо това трябва да осигурите на всички топли апартаменти и да намалите печалбите на енергийните компании", отговаря пенсионерът.

На крачка от бедствието

Под такова простичко заглавие италианският вестник Il Giornale публикува статия, която прилича повече на образователна програма по икономика за италиански политици, управлявали доскоро страната.

"Гледайки поведението на политиците през тази година, трябва да сме объркани не толкова от липсата им на някаква стратегия (това е просто невъзможно да се изисква от тях), а от факта, че те изобщо не са наясно какво е случва под носа им", пише Il Giornale.

За съжаление дойде време за плащане на сметките. Физически имаме по-малко газ, отколкото ни е необходим. И това, което получаваме, ще струва скъпо. Скоро трябва да решим как да се справим с нормирането", казват още от вестника.

Френският финансов министър предупреждава: Европа не бива да се подчинява на "американското господство", тъй като става все по-зависима от американския втечнен природен газ (LNG)

"При главоломни скокове на цените пазарът си върши работата: убива тези, които консумират най-много... Трябва да решите кого да спасите, имайки предвид едно много конкретно нещо... А именно нивото на развитие на енергетиката на страната е първият показател за нейния просперитет", посочва италианското издание.

Прогноза на Goldman Sachs

Британският The Economist не се ограничава с паниката си от предстоящата зима и пише, че зимата на следващия сезон ще бъде по-лоша от предстоящия:

"Кризата в Европа няма да свърши през пролетта. Goldman Sachs наскоро прогнозира, че цените на газа следващото лято ще бъдат около 235 евро за мвт/ч (в Европа се измерва в евро за мегаватчас), по-високи от днешните."

"Цената преди пандемията беше около 20 евро за мегават час. Фючърсите на електроенергия в Германия за четвъртото тримесечие на 2023 г. са по-високи от тези за четвъртото тримесечие на тази година. Дори във Франция - където политиците се надяват, че много ядрени реактори, които в момента са затворени за поддръжка, ще стартират отново през 2023 г. - тревогата е за следващата зима, а не тази", пишат британците.

Има няколко причини цените да останат високи. Ако зимата е особено студена, европейските складове може да са почти празни до март. През 2022 г. руският газ помогна за запълването им. Въпреки това, през лятото доставката му спря.

И тъй като те няма да бъдат възобновени през 2023 г. поради саботаж в Северен поток, синьото гориво за попълване на европейските запаси ще трябва да се доставя от други източници. А самите доставки също може да бъдат ограничени, защото Норвегия е затворила своите газови съоръжения за поддръжка. Всичко това предизвиква "сериозно безпокойство", пише The Economist, позовавайки се на финансови анализатори.

Ще се бият или не?

Така че е ясно, че високите цени на газа са основната причина за повишаването на цените на електроенергията в Европа. В същото време на енергийния пазар на ЕС се случват събития, които изглеждат нелогични в условията на енергийна криза и допринасят за нейното задълбочаване.

Така например решението на френските власти да затворят редица свои атомни електроцентрали за ремонт изглежда напълно ненавременно за всички в Европа. Възобновяването на работата им на пълен капацитет е от решаващо значение, тъй като Франция е износител на електроенергия. Но Париж казва, че това ще отнеме време. Изглежда, че някой във Франция е в същото време със „злия Путин“.

Франция обвини САЩ, че продава газ на ЕС четири пъти по-скъпо, отколкото на вътрешния си пазар

В същото време Германия, където печели абсурдът на привържениците на „зелената енергия“, сериозно мисли за удължаване на срока на експлоатация на две от трите останали атомни електроцентрали в страната, и то само до средата на април 2023 г.

Но атомните електроцентрали биха пестили газ. Кой пречи на германците да удължат живота на атомната централа, само и само за да не мръзнат нито тази, нито другата зима такива пенсионери, за каквито Юнге Велт писа.

ЗАД ЕКОЛОГИЗМА СТОИ КОМУНИЗМА

Полша от своя страна ограничи износа на електроенергия за Германия, за да намали собствените си цени на електроенергията и да не изгаря твърде много въглища.

С други думи, колкото по-дълго се проточи енергийната криза, толкова по-остри ще бъдат политическите конфликти вътре и между държавите относно достъпа до енергия. До какво ще доведе всичко това: до социални бунтове в страните от ЕС и до междудържавни войни за топлина и светлина? По един или друг начин, знаменателят ще бъде крайната липса на енергия и високите цени за нея през 2023 г.

И връзки също

Липсата на енергийни източници тази зима в Европа може да доведе до дори по-сериозни последици от покачването на цените на енергията. Въпреки че, изглежда сякаш колко още по-сериозно?

Сривът може да настъпи в сферата на мобилните комуникации. Някога немислимото може да се случи и мобилните телефони може да спрат да работят в Европа тази зима, ако прекъсванията на електрозахранването или ограниченията извадят от строя части от мобилните мрежи в целия европейски регион.

Според Reuters в момента няма достатъчно резервни системи в много европейски страни, за да се справят с масивни прекъсвания на захранването. И това увеличава вероятността от прекъсвания в работата на мобилните телефони.

Страните от Европейския съюз, отбелязва Ройтерс, „се опитват да гарантират, че комуникациите остават, дори ако прекъсването на електрозахранването ще изтощи резервните батерии, инсталирани на хиляди клетъчни антени, разпръснати на територията им“.

В Европа има почти половин милион телекомуникационни кули и повечето от тях имат резервни батерии. Въпреки това, тези източници на енергия ще издържат само около 30 минути, за да работят с мобилни антени. И тогава в мобилния телефон ще се чуят кратки звукови сигнали и Европа ще потъне в „комуникационен мрак“.

В момента представители на телекомуникационни компании водят преговори с властите на различни страни, за да гарантират, че клетъчните кули са изолирани от общата електрическа мрежа.

Това би могло да осигури непрекъсната комуникация поне за полицията, военните, ключови промишлени съоръжения и болници. Такива преговори се водят от телекомуникационни компании, по-специално с властите на Франция, Италия, Швеция и Германия. В тази връзка Ройтерс цитира характерно изявление на говорител на френското министерство на финансите:

"Може би тази зима ще подобрим знанията си по тази тема, но изолирането на мобилна антена от останалата част от мрежата не е лесно."

Тоест няма да има връзка.

Какво следва от това?

Недалновидната политика на ръководството на страните от ЕС, които след САЩ атакуваха Русия със своите санкции, доведе до енергийна криза, която от своя страна се превърна в детонатор на икономическата и социално-политическа криза в Европа.

Може би Европа след Втората световна война не е преживяла такива катаклизми, които вече са засегнали континента и заплашват само да се засилят.

Човек може само да гадае за мащаба, който ще вземе недоволството на европейските народи тази зима и следващата пролет. В някои страни, като Италия, броят на недоволните прерасна в качеството на властта: според резултатите от парламентарните избори ще има ново правителство. Изглежда, че такъв сценарий очаква всички страни в Европа. Ако оцелеят през зимата.

Проф. Джефри Сакс: САЩ взривиха газопроводите „Северен поток“

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

Нечувано зло! Организирано отнемане на органи от живи хора!

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Генерал Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Nikolay Barekov: Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.
Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно-дясна Русия.
Толкова за идеологиите на 21 век.

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Източник/ци: "Нито топлина, нито храна, нито връзки": Западната преса за идващата зима - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!