Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Европа плаща седем пъти повече за газ от САЩ: Bloomberg

Европейските индустриални гиганти се притесняваха от месеци, че недостигът на газ тази зима ще парализира производството. Но дори и с налично гориво компаниите откриват, че не могат да си го позволят, пише Bloomberg в анализ за газовата криза в ЕС.

Европа плаща седем пъти повече за газ от САЩ, което подчертава драматична ерозия на индустриалната конкурентоспособност на континента, която заплашва да причини трайни щети на икономиката му. След като руският президент Владимир Путин удвои военните си усилия в Украйна, няма признаци, че газовите потоци – и значително по-ниските цени – ще бъдат възстановени в Европа в близко бъдеще, пише Bloomberg.

Признаците за икономическа трансформация вече са в ход: Германия, най-голямата икономика в Европа, видя обичайния си търговски излишък да намалява, тъй като скокът на вносните енергийни разходи компенсира нейния износ на автомобили и машини с висока стойност, а химическите компании започнаха да преместват производството си извън страната. Миналия месец производствените цени в Германия скочиха с рекордните 46%.

Производителят на пластмаси Covestro няма да прави инвестиции в Европа, ако кризата продължи, а вместо това ще се обърне към Азия, където главният изпълнителен директор Маркус Щайлеман каза, че компанията може да осигури енергия на цени 20 пъти по-евтини, отколкото на германския и европейски спот пазар. Volkswagen, най-големият производител на автомобили в Европа, предупреди миналата седмица, че може да преразпредели производството си извън Германия и Източна Европа, ако цените на енергията не паднат.

Канцлерът Олаф Шолц ще пътува с група бизнес лидери до Близкия изток този уикенд, докато се опитва да сключи сделки за втечнен природен газ със Саудитска Арабия и Катар, за да компенсира съкращенията на газови доставки от Русия.

Преговорите бяха трудни, като доставчиците на газ, включително Катар, се бориха  за цената и продължителността на потенциалните споразумения, казаха германски официални лица. Дискусиите с доставчици в Европа и Северна Америка се оказаха подобно сложни, подчертавайки трудната борба, пред която е изправен Шолц при ограничаването на доставките на цени, които ще запазят конкурентоспособността на икономическата база на Германия.

Covestro очаква сметката му за гориво да надхвърли 2,2 млрд. евро през 2022 г., почти четири пъти повече от разходите през 2020 г., годината преди Русия да започне да спира доставките на газ за Европа.

„При сегашното ценово ниво енергоемката германска индустрия вече не е конкурентоспособна в световен мащаб“, каза говорител на Covestro. „За редица химикали вносът от САЩ или Китай вече е по-евтин от производството им на местно ниво.“

Когато е възможно, производителите, включително Volkswagen и BMW, преминават от газ към петрол или въглища, за да поддържат съоръженията работещи. Но някои енергоемки производства – като метали, хартия и керамика – станаха невъзможни, което подтикна все по-голям брой компании да затворят, да преместят производството си в чужбина или, като химическия гигант BASF, да внасят ключови материали като амоняк от конкуренти. Mercedes-Benz всъщност увеличи производството на ключови авточасти, които да натрупа, в случай че трябва да затвори германските фабрики.

„Тези тежести причиняват трайни щети на индустриалното ядро ​​на нашата икономика“, каза Кристиан Сейферт, управляващ директор на VIK, група, която представлява енергоемки компании. „Спешно съветваме политиците да предприемат решителни действия, така че Германия и Европа като място за бизнес да не останат напълно изостанали в международен план.“ Правителствата в цяла Европа, където промишленото производство представлява приблизително една четвърт от икономиката, предприемат спешни действия за укрепване на комуналните услуги и смекчаване на въздействието на кризата.

Залозите са може би най-високи в Германия, където промишленото производство съставлява приблизително 30% от икономиката и дава работа на около 1,15 милиона души. Енергоемките фабрики в цялата страна доставят всичко – от компоненти за скоростни кутии за автомобили до химикали за лекарства и ежедневни пластмаси.

„Нашите компании вече не могат да се справят с никакви допълнителни тежести“, каза Волфганг Гросе Ентруп, президент на химическата асоциация VCI, организация, която представлява компании като BASF и Evonik Industries AG, ключови доставчици за автомобилния сектор в Германия. Ситуацията става все по-драстична.

Новият британски премиер Лиз Тръс: „Голям фен съм на САЩ“

Източник/ци: Европа плаща седем пъти повече за газ от САЩ: Bloomberg - Обективно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!