Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Новият британски премиер Лиз Тръс: „Голям фен съм на САЩ“


Лиз Тръс

Лиз Тръс, новоназначеният премиер на Обединеното кралство, нарече САЩ „невероятно близък партньор“, добавяйки, че отношенията на страните „са специални“.

„Мисля, че отношенията ни са специални и са все по-важни във време, когато сме изправени пред заплахи от Русия, повишена асертивност от Китай“, каза Тръс пред CNN.

Тръс заяви, че е „лично огромен фен на Съединените американски щати“ и че често е пътувала до САЩ.

„Решена съм, че ние, знаете, правим специалните отношения още по-специални през следващите години и работим с нашите приятели и съюзници по целия свят“, каза Тръс.

Великобритания изпада измежду световните държави

Тръс беше специално попитана за Тайван, за който президентът Джо Байдън заяви миналата седмица, че САЩ ще защитават, ако Китай нахлуе.

„Всички наши съюзници трябва да се уверят, че Тайван е в състояние да се защити“, и трябва да има общ отговор, каза Тръс. Западът трябва да „научи уроците от Украйна“ за ранно противодействие на агресията, добави тя.

Терминът „специални отношения“, въведен от Уинстън Чърчил, обикновено се използва за описание на дипломатическата близост между САЩ и Обединеното кралство. Тръс отговори на въпрос на водещия на CNN Джейк Тапър, който посочи, че  преди това тя е описвала връзката като „специална, но не изключителна“.

Източник/ци: Новият британски премиер Лиз Тръс: "Голям фен съм на САЩ" - Обективно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!