Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кирил Петков: Фризьорът ми почина от вируса

Министър-председателят на България разкри най-близките си приоритети, като сред тях очаквано попаднаха ваксинацията и тока.

Кирил Петков заяви пред журналисти в Брюксел, че това, което искам да направи, е да направи диалог и с хората, които са антиваксъри, защото са игнорирани и още повече се капсуловат, а трябвало да чуят техните аргументи. "Аз също искам да разбера кои са истинските стопери, дали е грешна информация", каза премиерът.

Петков бе помолен да коментира и труса в коалицията по повод реакцията на единия коалиционен партньор - ИТН, към намеренията на правителството да въвеждат зеления сертификат в министерствата и цялата администрация.

Премиерът не конкретизира в отговора си партията на Слави Трифонов, но заяви, че иска да води диалог с антиваксърите, защото онези, които са искали да се ваксинират, вече са го направили.

"Това, което аз искам да направя, е да направя диалог и с хората, които са антиваксъри, защото ги игнорираме и още повече се капсуловат хората, да чуем техните аргументи. Аз също искам да разбера кои са истинските стопери, дали е грешна информация", обясни министър-председателят.

"Пръсканията с  COVID-19 със самолети - това за мен беше безумно, но това не бяха безумни хора, те просто имаха информация, която е фалшива", възкликна премиерът.

И призна, че фризьорът му е бил от онези, които не искат да се ваксинират, но е починал от заразата. "Човекът, който ме подстригваше, за съжаление, човекът почина, не искаше да се ваксинира", сподели с репортерите Кирил Петков.

"Да, има странични ефекти, но те са много по-малко от ефекта", допълни още министър-председателят, като подчерта, че не е специалист по темата, но проф. Радка Аргирова е.

Със сигурност българите ще имат ток, като въпросът е той да бъде на най-ниската възможна цена и, даже да има увеличение през март, ще се търсят резерви то да не бъде с мащабите, заложени първоначално от КЕВР. Това заяви пред журналисти в Брюксел премиерът Кирил Петков, цитиран от бТВ.

По думите му мораториумът на цените на ток, вода и парно ще даде възможност за анализ. „Аз още не знам, например, дали цените на газа са на най-доброто ниво, какво се случва с азерския газ – тези неща трябва да ги знаем. Най-лесно е било до момента домакинствата да плащат за всички проблеми“, обясни Петков.

Той подчерта, че ако анализът покаже риск от разбалансиране на системата, ще има корекция в края на март, но „не може без анализ и само защото някой е препоръчал, точно през зимния сезон домакинствата да плащат повече“.

Планът за възстановяване и развитие е бил сред обсъжданите в Брюксел теми. „Мисля, че ги зарадвахме и тях, че нашата задача да премахнем корупцията в България, която е една от големите спирачки за плана, е по-амбициозна и от това, на което те са се надявали“, отбеляза Петков.

По думите му ще има промени в българското предложение с цел „да помислим по най-добрия начин за енергийната система“.

„Дори и да се забавим с 1-2-3 седмици повече, по-добре е да си свършим по-добре работата, един път ни се дават 10% от БВП така“, заяви Петков, пише dir.bg.

Кирил Петков посочи, че обсъждал темата за Северна Македония с председателя на ЕК, като е потвърдил позицията на нашата страна, която остава непроменена. По думите му диалогът със Скопие трябва да се надгради по линия на инфраструктурата, бизнеса и други важни теми, за които да се ангажират работни групи от двете страни.

„Има 65 млн. души на Балканите, но сме се заградили и разделили и всеки говори срещу другите. Ние сме с размера на Франция като пазар, а възможностите, които сме реализирали като съвместна работа, са близки до минималното. Когато реториката стане „Какво има за спечелване“, тогава ще стават по-добре дискусиите за компромиси по точките, които са ни важни – включително и правата на българите в Македония, които не трябва да се чувстват дискриминирани“, категоричен беше премиерът.

Той иска да проведе среща по въпроса с новия македонски премиер и петте работни групи да започнат заседания на месечна база. Именно за този процес е и 6-месечния срок, за който Петков по-рано говори в различни интервюта.

Премиерът обясни и какво очаква на предстоящия КСНС по темата с РСМ: „Всички би трябвало да искаме българските бизнеси да имат по-голям пазар, да има влакова линия, общ културен календар – аз не виждам минус, когато говорим за тях“.

Как да оцелеем пандемията и мерките

Защо тези хора в „близък контакт“ със страдащи от Covid-19 не са заразени?

Стотици затворници в китайски затвор заразени с коронавирус и нито един Фалун Гонг практикуващ

Резонанс: Мистерията и науката за повишаване на имунитета на човешкото тяло

Радио-тайната на ДНК (+Видео)

ПОВЕЧЕ...

Източник/ци: Petel.bg - новини - Кирил Петков: Фризьорът ми почина от вируса

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!