Следвайте "Буднаера" в Телеграм

България спешно моли ЕС за помощ: за ковид-легла, кислородни маски, апарати за обдишване и медици

Здравната криза у нас е в критична фаза, въпреки бодрите рапорти на министър Стойчо Кацаров

Българското правителство не може да се справи с ковид-кризата и е поискало помощ от ЕС за осигуряване на допълнително оборудване за пациенти с COVID-19 в тежко състояние.

Това означава, че здравната криза у нас е в критична фаза и че здравната ни система вече няма животоспасяващите механизми.

Как да оцелеем пандемията и мерките

Защо тези хора в „близък контакт“ със страдащи от Covid-19 не са заразени?

Резонанс: Мистерията и науката за повишаване на имунитета на човешкото тяло

Потенциалният отрицателен ефект от ваксината срещу коронавируса

ПОВЕЧЕ...

Информацията дойде тази сутрин първо от Европейската комисия, а след обяд и правителството на Радев призна, че страната ни е изправена на ръба на  здравна катастрофа. А само преди ден - на 09.11.2021, в деня на черния рекорд от 334 ковид-починали, служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров бодро израпортува: "Намаляване на дела на починалите спрямо броя на заразените означава, че нашите лекари се справят много добре", уверяваше, че здравната ни система ще удържи на ковид-натиска и че няма да има съществени проблеми.

В късния след обяд днес ситуацията се оказа различна и Министерството на здравеопазването призна, че е поискало да бъде активиран Механизмът на ЕС за гражданска защита.

По този механизъм страната ни може да получи:

медицински кислород /при хипотеза на повишена консумация, която не може да отговори на производствените възможности на България/;

апаратура за кислородолечение от типа High flow nasal cannula (HFNC);

респиратори за инвазивна интервенция;

реанимационни легла за интензивни отделения;

- пациентски монитори;

медицински специалисти, които да съдействат при лечението на Ковид пациенти.

Целта на активирането на механизма е да се гарантира, че в случай на рязко влошаване на пандемичната ситуация, да може незабавно да се доставят необходимите средства.

"Засега нашите медици се справят с епидемичната вълна и не се налага доставка на допълнително оборудване. Ако такава се наложи, ЕК ще бъде готова да ни предостави незабавно помощ. Активирането на механизма ни дава допълнителна сигурност в борбата за овладяване на епидемията", уверяват от ведомството на Стойчо Кацаров.

Европейската комисия съобщи в сряда, че молбата за съдействие е пристигнала във вторник, като с нея България задейства т.нар. Механизъм за гражданска защита - инструмент за взаимопомощ при природни бедствия, промишлени аварии и други извънредни ситуации.

В него София търси "значително количество" апарати за дишане, монитори за наблюдение на жизнените показатели на пациенти, реанимационни легла и кислородни маски, съобщи говорителят на Европейската комисия Балаж Уйвари.

Сега Брюксел трябва да изпрати молбата до останалите държави, за да провери дали някой има свободни наличности, които може временно да предостави на България.

"Нашият координационен център за бърз отговор работи непрекъснато, за да осъществи контакт с всички страни-членки и да види дали някоя от тях е в състояние да осигури поисканото оборудване. В същото време преглеждаме и наличните запаси на нашия резерв, който е разположен в няколко държави. В момента, в който получим потвърждение от тези офиси, Комисията ще поеме 75% от средствата за необходимия транспорт, ако бъде направена оферта по механизма за гражданска защита", каза Уйвари.

По официални данни в реанимациите в страната в момента има 747 пациенти от общо 8526 хоспитализирани. През последното денонощие в болници са приети 1014 нови пациенти с COVID-19. 91% от новопостъпилите не са ваксинирани срещу коронавирусната инфекция.

България е третата европейска държава, която в последните седмици иска помощ за справяне с критична ситуация, свързана с COVID-19. По-рано това беше направено от Румъния и от Латвия - двете други европейски държави, където нивото на ваксинирани срещу COVID-19 е много по-ниско от средното за Европа.

Преди две седмици Румъния поиска допълнително и изпращане на медицински екипи, които да помагат за обгрижване на пациенти в изключително тежко състояние и изпрати болни в други европейски държави, които не можеха да бъдат поети от здравната система.

Медици от Полша, Дания и Молдова бяха командировани в румнънските спешни отделения.

Общо 9 държави изпратиха помощ на Румъния, сред тях за първи път и Сърбия, която достави 170 кислородни концетратора и 6365 дози моноклонални антитела. От антителните коктейли за лечение на тежко болни пациенти Румъния получи количества и от Италия, Франция, Австрия, Германия и Словакия, а Полша на два пъти изпраща кислородни концентратори и респиратори. Машини за дишане бяха доставени от Дания и от Франция.

В началото на месеца Латвия получи специално оборудване от Нидерландия, Финландия, Унгария и Швеция, след като поиска от ЕС над 130 апарата за обдишване и стотици апарати за следене на жизнените показатели, съобщи агенция BNS. Страната е с едни от най-лошите показатели за смъртност и с рекорден за хода на пандемията брой хора в интензивни отделения. Болници в Рига преоборудваха коридори и гаражи за линейки в COVID-19 отделения. "В мирно време никоя държава няма капацитет да се справи с такава криза", написа здравният министър Даниелс Павлутс, благодарейки за чуждестранната помощ.

Най-голямата пратка от 80 апарата за обдишване изпрати Швеция.

Латвия обмисля да поиска от ЕС и помощ от чуждестранен медицински персонал, съобщи националната телевизия. Напълно ваксинираните там са 53.6% - над два пъти повече от тези в България. Латвийската прокуратура разследва 20 лекари, заподозрени в продаване по 500 евро на фалшиви сертификати.

И в двете акции за европейска солидарност от четвъртата вълна България не се е включвала, тъй като беше една от първите силно засегнати от скока на инфекции държави в ЕС.

Механизмът за гражданска защита съгласува действията в отговор на природни и причинени от човека бедствия на равнище ЕС. 

Как да оцелеем пандемията и мерките

Защо тези хора в „близък контакт“ със страдащи от Covid-19 не са заразени?

Резонанс: Мистерията и науката за повишаване на имунитета на човешкото тяло

Потенциалният отрицателен ефект от ваксината срещу коронавируса

ПОВЕЧЕ...

Източник/ци: България спешно моли ЕС за помощ: за ковид-легла, кислородни маски, апарати за обдишване и медици

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!