Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Потенциалният отрицателен ефект от ваксината срещу коронавируса

(Minghui.org) В рамките на два дни, “Джонсън и Джонсън” и “Ели Лили” (“Johnson & Johnson” and “Eli Lilly”) замразиха в последния етап своите клинични изследвания за ваксина против коронавируса, който досега е заразил близо 40 милиона души и е убил 1 милион по целия свят.

Въпреки, че не е ясно кога двете компании ще могат да възобновят своите клинични изследвания, или какви специфични симптоми изпитват техните участници, внезапното спиране на работата подновява дискусията за безопасността на коронавирусната ваксина и потенциалните неблагоприятни ефекти, които тя може да има.

Едно от основните опасения по отношение на коронавирусната ваксина е антитяло-зависимото усилване (antibody-dependent enhancement / ADE), явление, което може да допринесе за повишената тежест на вирусната инфекция. Ако възникне ADE, антителата, стимулирани от инжектирането на ваксината, ще улеснят навлизането на вируса в клетките и последващата вирусна репликация, вместо да я неутрализират. ADE може да причини тежки имунни реакции, включително бързи смъртни случаи.

За разлика от това как антибиотиците са насочени да убиват бактерии, за вируси няма такова широкоспектърно лекарство. Повечето антивирусни лекарства не елиминират прицелния патоген. Вместо това, те инхибират неговата репликация, като дават на собствената имунна система на човешкото тяло повече време да реагира на вируса. След като имунната система спечели битката, тя ще развие памет за специфичното антитяло, което е произвела, за да неутрализира този вирус. Когато тялото отново се зарази със същия вирус, тази памет ще активира имунната система и бързо ще произведе голям брой антитела за справяне с патогена.

Тя се основава на същата идея, че ваксините, които са предимно агенти, не причиняващи заболявания, но имитиращи вирус, са разработени, за да подготвят тялото с имунитет за определени патогени.

Ефектът ADE, макар и все още слабо разбран, е открит за първи път при вируса на денга треската. Когато човек е заразен за първи път с този вирус, той може да има треска, главоболие, болки в мускулите и ставите и кожен обрив. Около 1 на 1000 души би имал тежки симптоми като кървене, шок и хеморагична треска. Това съотношение обаче може да бъде десет пъти по-високо, когато човек се зарази отново с вируса.

В клиничните тестове на Dengvaxia, ваксина, разработена от Sanofi, която е насочена към всичките четири серотипа на вируса на денга, 295 от 20 439 деца (1,44%) са били хоспитализирани през петата година след получаване на третата доза от ваксината, най-вероятно резултат от ефектът ADE.

В допълнение към вируса на денга, ADE е наблюдаван и при вируса на човешкия имунен дефицит (HIV), вируса на котешкия инфекциозен перитонит, тежкия остър респираторен синдром на коронавирус (SARS-CoV) и свързания с респираторния синдром на коронавируса от Близкия изток (MERS-CoV) .

Досега само вирусът на едра шарка е елиминиран чрез ваксинация сред милиони вируси, които съществуват в природата. За по-сложните вируси, развитието на ваксините се сблъсква с повече трудности и има смесени резултати, поради ефекта ADE и продължаващото мутиране на вирусите.

Предвид факта, че новият коронавирус (Covid-19) е 80% идентичен със SARS-CoV и 54% идентичен с MERS-CoV, е много вероятно ADE да се наблюдава и в новия коронавирус, оставяйки тези, на които е дадена ваксината с по-голяма уязвимост към мутирали вирусни щамове.

Някои учени предлагат оптимизиране на дизайна на ваксината, за да се сведе до минимум потенциалният ефект на ADE, като например намаляване на не-неутрализиращите антитела или коригиране на дозите на ваксината. Въпреки това, като се има предвид нестабилната природа на коронавируса и високата честота на мутации поради неговата РНК архитектура (РНК е вид генетична молекула, която е податлива на химическо разграждане в околната среда), би могло да бъде значително предизвикателство за учените да се справят с разработването на такава ваксина.

Исторически, няколко пандемии са виждали по-смъртоносни втори вълни, като например испанския грип от 1918 г. и пандемията H1N1 от 2009 г. Докато пътищата за вирусна инфекция и уязвимите групи, към които е насочена, са силно динамични, разумно е да се запитаме дали ADE може да е един от факторите, допринесли за смъртоносните втори вълни.

От друга страна, от гледна точка на традиционната китайска култура, винаги се е вярвало, че има дълбока връзка между човешкото съзнание и тяло, и освен повърхностните явления, чумите често се смятат за индикатор на дегенерацията на сърцата на хората и на техните морални стандарти.

Докато учените се надпреварват да произвеждат животоспасяващи ваксини и лекарства за излекуване на смъртоносния Covid-19, струва си да поспрем и да се замислим: Дали няма по-дълбока причина за ситуацията с коронавируса? Дали няма да намерим лека като погледнем навътре в себе си?

Chinese version available

Как да оцелеем пандемията и мерките

Защо тези хора в „близък контакт“ със страдащи от Covid-19 не са заразени?

Резонанс: Мистерията и науката за повишаване на имунитета на човешкото тяло

Радио-тайната на ДНК (+Видео)

ПОВЕЧЕ...

Защо плачат иконите и статуите на светци по света?

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://en.minghui.org/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!