Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ИТН изчегъртва министър Петков: Пуснаха му проверка за канадско гражданство

Вече е видно, че партията на Слави Трифонов ИТН усилено опитва да "изчегъртва", но не ГЕРБ, Бойко Борисов или Гешев и бившите им партньори като ДПС, а опонентите им.

Кирил Петков попиля Борисов: 30 години в затвора! 7-те милиарда за Доган няма да го спасят!

Партията на Слави Трифонов пое нова атака срещу служебното правителство на Румен Радев.

Ген. Валери Григоров за ФАКТИ: ИТН има една единствена цел – да затули хаоса, създаден от Борисов

Депутатът от „Има такъв народ“ Димитър Гърдев извършва проверка дали служебният министър на икономиката Кирил Петков няма двойно гражданство. Той е отправил съответен въпрос под реда на парламентарния контрол към външния министър Светлан Стоев, пише Флагман.

Димитър Гърдев, ИТН

„Във връзка с публикувани в СМИ /средства за масова информация/ твърдения, относно наличието на канадско гражданство на служебния министър на икономиката г-н Кирил Петков към момента на назначаването му:

Моля, да бъде изяснено чрез официално запитване към канадската страна или наличната информация в МВнР дали гореспоменатите твърдения отговарят на истината“, пише в писмото на Гърдев до Стоев.

Депутатът се позовава на чл. 110 от Конституцията, според който членове на Министерския съвет можело да бъдат само български граждани. „Ако се установи, че служебният министър на икономиката има и друго гражданство към момента на назначаването му, то това ще е в разрез с Конституцията“, пише още Димитър Гърдев.

Той напомня и че досега подобни казуси са разглеждани за случаите „Пирински“, „Дянков“, „Заимов“. Безспорно било тълкуванието, че нито народен представител, нито министър може да притежава двойно гражданство.

„Предвид гореизложеното, моля за Вашия отговор по отношение на това дали г-н Петков е имал двойно гражданство към момента на назначаването му като служебен министър“, пита Димитър Гърдев.

Светлан Стоев трябва да отговори устно в парламента на 20 август.

Кирил Петков бе сред поканените за министри в първия проектокабинет на ИТН с премиер Николай Василев. Той обаче отказа заради определени разминавания с Василев.

След това Петков бе препоръчан от „Демократична България“ (ДБ) и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ) заедно с още няколко служебни министри и за кабинета, за който те преговаряха с ИТН. Това обаче предизвика остра реакция от страна на „Има такъв народ“. Кирил Петков бе забъркан от формацията на Слави Трифонов в спорни назначения, свързани дори с конфликт на интереси. Той пък отговори, че ИТН вероятно са пробити от икономически интереси, които той и финансовият министър Асен Василев са засегнали.

Радев, който назначи служебния кабинет, също не бе доволен от атаките на ИТН към министрите. Премиерът Стефан Янев пък попита кой реди проектокабинета на „Има такъв народ“, който така и не стигна до парламента за гласуване. На този фон Слави Трифонов във вторник обяви, че партията му ще подкрепи Радев за втори президентски мандат на изборите наесен.

Димитър Гърдев е пуснал въпроса си за Кирил Петков на следващия ден – сряда.

От ИТН обаче казват, че не трябва да се слага знак за равенство между президента и служебния кабинет, назначен от него.  

Източник/ци: Petel.bg - новини - ИТН изчегъртва министър Петков: Пуснаха му проверка за канадско гражданство

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!