Следвайте "Буднаера" в Телеграм

The Independent: Във Великобритания откриха „загубен“ план за борба с коронавируса, написан преди 16 години

/Поглед.инфо/ Британското правителство намери документ, съставен през 2005 г. с препоръки за борба с коронавируса: от налагане на ограничения за придвижване до създаване на инфраструктура за тестване на хората за наличие на вируса, пише The Independent. В същото време бившият съветник на британското правителство Дейвид Кинг изрази увереност, че проектът би могъл да спаси „десетки хиляди животи“.

Правителството на Обединеното кралство е изготвило план за реагиране на епидемията от коронавирус през 2005 г., но този план е бил „загубен“ и не бе взет под внимание в началото на пандемията COVID-19, съобщава The Independent.

Документът, изготвен в отговор на разпространението на тежкия остър респираторен синдром /ТОРС/, очертава препоръки за създаване на инфраструктура за тестване на вируса и складиране на лични предпазни средства в случай на огнище. Освен това, в случай на пандемия,се е планирало да се наложат ограничения за движение, изолация и проследяване на контактите на инфицираните пациенти.

Планът обаче е „изчезнал“ скоро след представянето му. Например, един правителствен източник каза, че е "много изненадан" да научи за съществуването на документа, въпреки факта, че е участвал в планирането на извънредни ситуации за здравеопазването и готовността за пандемия.

Друг източник, участващ в реализацията на отговора на разпространението на COVID-19, каза пред The Independent, че през февруари и март 2020 г. министрите трябваше да „започнат от нулата“, тъй като не знаеха за съществуването на документа.

Така че вместо този план правителството следва стратегията, разработена за борба с пандемичния грип. Съгласно тази стратегия бяха разрешени масови събирания и чуждестранните граждани, пристигащи във Великобритания, не бяха поставени под карантина.

Както отбелязва изданието, бившият главен научен съветник на британското правителство Дейвид Кинг смята, че разработената през 2005 г. система би могла да спаси „десетки хиляди животи“, ако се е използвала за борба с разпространението на COVID-19.

„Беше пренебрегнат. Вярвам, че десетки хиляди животи биха могли да бъдат спасени. Мисля, че и икономиката би била в много по -добра позиция “, каза Кинг.

Както отбелязва Independent, въпреки че правителството уточни, че отговорът на COVID-19 би трябвало да бъде „значително по-различен“ от отговора на огнището на SARS, Великобритания постепенно въведе ограничителните мерки, описани в плана.

Превод: ЕС

Сергей Глазев: Гузен негонен бяга

Десетте Нови Заповеди

През 2005 г. излиза книгата „Коронавирус: Голямата световна трансформация“

Източник/ци: The Independent: Във Великобритания откриха „загубен“ план за борба с коронавируса, написан преди 16 години - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!