Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Грубите нарушения на човешките права в Китай не спират нито за минута

Грубые нарушения прав человека в Китае не прекращаются ни на минуту

Китайско знаме зад бодлива тел се вижда в жилищен комплекс в окръг Янгисар, южно от Кашгар, автономна област Синдзян Уйгур, 4 юни 2019 г. Greg Baker/AFP via Getty Images

Айлин Лай

„Китайската народна република (КНР) е авторитарна държава, в която Китайската комунистическа партия (ККП) е върховната власт. Членовете на ККП заемат почти всички висши длъжности в правителството и агенциите за сигурност“, се казва в Доклада за правата на човека: Китай, за 2019 г., публикуван на 26 октомври на уебсайта на посолството и консулствата на САЩ в Китай.

В доклада са изброени тежки нарушения с правата на човека от китайското комунистическо правителство. Това са произволни или незаконни убийства, подозрителни изчезвания на хора, изтезания и незаконни задържания, строг контрол върху информацията, сериозни ограничения на свободата на словото, свободата на движението и т.н.

"ККП продължава да доминира в съдебната власт и контролира назначаването на всички съдии, а в някои случаи директно диктува решението на съда."

Схватка сторонников демократии  с полицейским спецназом во время митинга в Гонконге

Привърженици на демокрацията се сблъскват със SWAT полиция по време на митинг в залива Causeway в Хонконг на 27 май 2020 г. /Anthony Kwan / Getty Images

Произволен арест или задържане

Законът предоставя на служителите на обществена сигурност широки правомощия за административно задържане, както и правото да задържат хора за дълги периоди без официална заповед или наказателно обвинение, според доклада.

На прицел за подобни арести са адвокати, активисти за правата на човека, журналисти, религиозни лидери и съмишленици, бивши политически затворници и техните семейства.

Полицията може също така да постави обвиняем под „домашен арест на определено място“ за срок до шест месеца, където задържаните и затворниците са измъчвани, според данните на правозащитни организации.

Заключенные идут рядом с охранником в тюрьме в Нанкине

Затворници, охранявани от пазач в затвор в Нанкин, Китай. STR / AFP / Гети изображения STR/AFP/Getty Images

Политически затворници

Правителствените служители казват, че нямат политически затворници, твърдейки, че арестуваните са задържани за нарушаване на закона.

„Властите обаче продължават да затварят граждани по политически и религиозни причини“, се казва в доклада.

Според правозащитници, десетки хиляди политически затворници са задържани, повечето от които са в затвори, а някои в центрове за административно задържане.

Показателят за предсрочно освобождаване на политически затворници е по-нисък от този на други арестувани лица. Хиляди хора излежават присъди за политически и религиозни престъпления като „заплаха за националната сигурност“ и участие в „сектантски дейности“.

Заключенные работают в швейной мастерской в тюрьме в городе Чунцин, Китай

Затворници работят в шивашки цех в затвор в Чунцин, Китай, 7 март 2008 г. China Photos/Getty Images

Изтезания и насилствено отнемани на органи

Бивши затворници и задържани съобщават, че са били бити, изнасилвани, измъчвани с електрически удари, принуждавани да седят с часове на пейка, обесвани за китките им, лишавани от сън, насилвани, принуждавани да вземат лекарства против волята си и т.н.

"Въпреки че затворническите власти малтретират обикновените затворници, се съобщава, че те са особено жестоки към политически и религиозни дисиденти."

Докладът също така посочва, че Китайската комунистическа партия продължава да преследва практикуващите Фалун Гонг, като им отказва излизане от затвора, незаконно ги задържа и насилствено отнема техните органи.

ККП отрича принудителното отнемане на органи. Но проучване на Австралийския национален университет поставя под съмнение данните за донорство на органи в Китай и предоставя сериозни доказателства, че статистиката е фалшифицирана.

Изследователският документ също така посочва, че програмата за трансплантация на органи включва дарения от „недоброволни донори, които са определени като „граждански донори“ “.

Практикующие Фалуньгун демонстрируют сцену извлечения органов у своих единомышленников в Китае

Практикуващи Фалун Гонг демонстрират сцена на насилствено отнемане на органи от техни съмишленици в Китай / The Epoch Times

През юни Независимият народен трибунал в Лондон откри „преки и косвени доказателства за принудителното отнемане на органи“ в Китай, позовавайки се на „изключително краткото време за изчакване“ и „масовото развитие на инфраструктура от институции и медицински персонал за операции по трансплантация на органи“.

Освен това уйгури съобщават, че са били постоянно измъчвани и подлагани на различни видове унижения от персонала на превъзпитателните лагери и представители на силите за сигурност.

Според разкази на оцелели, властите са измъчвали задържаните с вода, електрически удари, побой, изнасилвания, инжектиране с непознати вещества и държане в ледени килии.

Китайският комунистически режим също така притиска чужди държави да депортират или да отказват визи на уйгури, избягали от Китай. Но след завръщането си депортираните са изправени пред заплахата от затвор или малтретиране.

Уйгуры и тибетцы проводят демонстрацию против властей Китая перед офисом ООН

Уйгури и тибетци демонстрират срещу китайските власти пред офиса на ООН по време на Универсалния периодичен преглед на ситуацията в Китай, Женева, 6 ноември 2018 г. FABRICE COFFRINI/AFP/Getty Images

Нарушаване на свободата на словото

"Властите все по-строго контролират всички печатни, излъчвани, електронни и социални медии, и редовно ги използват, за да пропагандират правителствените възгледи и идеологията на ККП", се казва в доклада.

Безброй граждани са арестувани и задържани за „разпространение на фалшиви новини“, „разпространение на незаконна информация“ или „разпространение на слухове в интернет“.

Правителството се стреми да разшири контрола си върху разпространението на информация в световен мащаб.

Например през 2019 г. се увеличиха репортажите на журналисти в чужди страни и етнически китайци в чужбина, които бяха преследвани от държавни служители за критикуване на политиката на ККП. Включително критики, публикувани в Twitter и други платформи, които са блокирани в Китай.

Миналия октомври властите на ККП публично осъдиха туит от генералния мениджър на професионалния баскетболен отбор Хюстън Рокетс, в който той изрази подкрепа за протестиращите в Хонг Конг, а Китайската централна телевизия (CCTV) отмени предаванията на мачовете на НБА.

Също през декември 2019 г. CCTV отказа да излъчи футболен мач от английската Висша лига, след като един от играчите Месут Йозил осъди политиката на Китайската комунистическа партия спрямо мюсюлманите в Синдзян.

„Само държавните медии имат официално разрешение от правителството да докладват за лидерите на ККП или да отразяват други теми, които се считат за „чувствителни“.“

В доклада се казва още, че китайският комунистически режим продължава да назначава хиляди цензуриращи лица в цялата страна да наблюдават за съобщения и онлайн съдържание.

Теми като Тайван, Далай Лама, Тибет, Синдзян, Фалун Гонг и Кръвопролитията на площад Тянанмън през 1989 г. все още се блокират.

Източник: The Epoch Times

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Грубые нарушения прав человека в Китае не прекращаются ни на минуту (epochtimes.ru)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!