Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Практикуващи Фалун Гонг представят списък на нарушители на човешки права в 29 държави, призовавайки за санкции

(Minghui.org) Дни преди Деня на правата на човека на 10 декември, практикуващи Фалун Гонг в 29 държави представиха списък с извършители на правата на човека на съответните си правителства, като поискаха от тези държави да санкционират изброените извършители и членовете на техните семейства с визови ограничения и да замразят техните активи поради участието им в преследването на Фалун Гонг в Китай.

Тези държави включват Петте очи (Австралия, Канада, Нова Зеландия, Обединеното кралство, САЩ), 18 държави в Европейския съюз (Германия, Франция, Италия, Испания, Холандия, Полша, Белгия, Швеция, Австрия, Ирландия, Дания, Финландия, Чехия, Румъния, Португалия, Унгария, Словакия, Словения) и 6 допълнителни държави (Япония, Южна Корея, Швейцария, Норвегия, Лихтенщайн, Мексико).

Сред този списък са някои служители на Китайския комунистическа партия (ККП) на ниво Централен комитет. Те включват Хан Джън (член на Постоянния комитет на Политбюро), Гуо Шенгкун (секретар на Централната комисия за политически и правни въпроси), Джоу Цян (председател на Върховния съд), Лю Джингуо (заместник-секретар на Централната комисия за проверка на дисциплината) и Фу Дженхуа (заместник-директор на Комисията по социални и правни въпроси в Политическата консултативна конференция).

Подобно на представените по-рано списъци, извършителите са от всички нива в различни професии от цял ​​Китай. Те включват секретари на Комисията по политически и правни въпроси на различни нива, ръководители на Офис 610 на различни нива, началници на полицията, служители на Бюрото за вътрешна сигурност, председатели на съдии, помощник-съдии, директори на затвори, директори на трудови лагери и т.н.

Освен 18-те държави от ЕС, споменати по-горе, практикуващите Фалун Гонг също планират в близко бъдеще да представят списъците на повече държави от ЕС.

Министрите от Европейския съюз одобриха Плана за действие за правата на човека и демокрацията на 7 декември. Известен като версия на Закона на Магнитски в ЕС, той дава право на 27 членове на ЕС да санкционират лица и организации за нарушения на човешки права навсякъде по света. Това включва забрана за влизане в страни от ЕС и замразяване на активите им.

Санкционирането на извършителите е оказало вече въздействие в Китай. Някои държавни служители свалиха снимките си от стената, за да не бъдат докладвани. „Аз не съм те бил, моля, не ме докладвай“, казал един служител, когато освободил задържан практикуващ Фалун Гонг, „Детето ми планува да учи в чужбина по-късно“. Някои началници на полицията също са се разтревожили. „Защо ме докладваш? Детето ми също трябва да отиде в чужбина“, казал един от тях.

Откакто САЩ приеха Глобалния закон на Магнитски през 2016 г., много законодатели и защитници на правата на човека настояват за подобно законодателство в други държави.

Холандия предлага такива закони в ЕС от 2011 г. Когато страните от ЕС обсъждаха този въпрос през 2019 г., Холандия посочи, че ако не може да се постигне консенсус в ЕС, тя ще приеме свой собствен закон. Нациите от Северния съвет като Дания, Финландия, Исландия, Швеция и Норвегия казаха същото. 

ЕС официално прие Закона на Магнитски на 7 декември 2020 г. в Брюксел, Белгия. „Днешното решение подчертава, че насърчаването и защитата на правата на човека остават крайъгълен камък и приоритет на външните действия на ЕС и отразява решимостта на ЕС да се справи със сериозни нарушения на правата на човека“, пише в съобщението същия ден.

От 2019 г. австралийският парламент иска дискусия, както в страната, така и в чужбина, относно санкционирането на нарушения с правата на човека. Положителни отговори са получени от 160 организации и лица.

В Япония е създадена Група с депутати от всички партии по-рано тази година в отговор на новия закон за националната сигурност, наложен на Хонконг от Пекин.

По-рано тази година практикуващи Фалун Гонг в Канада стартираха петиция с призив за прилагане на закона на Магнитски, известен като Закон за справедливост за жертвите на корумпирани чуждестранни служители, приет през октомври 2017 г., за да санкционират служители на ККП за потискане на Фалун Гонг. Над 20 000 души подписаха петицията в рамките на един месец.

Практикуващите Фалун Гонг заявиха, че ще продължат да събират информация от Minghui.org за извършителите на преследването. Тъй като се събират и превеждат повече дела, ще се подават допълнителни списъци и ще ги получават повече държави.

Досега в списъците са изброени над 100 000 лица и всички те подлежат на санкции.

Някои нарушители на човешките права може да се чудят дали са в тези списъци. Един от начините за проверка е списъкът на злосторниците на китайския Minghui.org:
https://library.minghui.org/criminal/html/lastname

Chinese version available

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Falun Gong Practitioners Submit List of Human Rights Perpetrators to 29 Nations, Calling for Sanctions | Falun Dafa - Minghui.org

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!