Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Започна "Голямото преселение" от Народна република Калифорния към щата на "лошите" тръмписти Тексас

Oracle Corp., една от най-старите компании в Силициевата долина, премества седалището си в Остин, щата Тексас и става поредната хай-тек компания, която се премества извън "златния щат" Калифорния, пише marketwatch.com.

Компанията е поредната, която напуска "Меката на либерализма" - Калифорния, и се мести в Тексас, който категорично избра Доналд Тръмп.

Oracle потвърди новината в петък, а агенция Bloomberg беше първата, която съобщи за неочакваното развитие на нещата.

„Наскоро обявихме, че Oracle прилага по-гъвкава политика за местонахождение на служителите и е променил корпоративното си седалище от Redwood Shores, Калифорния, към Остин, Тексас“, заяви говорител на компанията в петък.

„Вярваме, че тези промени най-добре позиционират Oracle в позиция за растеж и предоставят на нашия персонал по-голяма гъвкавост относно това къде и как работят. В зависимост от тяхната роля, това означава, че много от нашите служители могат да избират местоположението си в офиса, както и да продължат да работят от дома на непълно работно време или през цялото време."

Глобалната компания Oracle (която расте с 1,90% на фондовите борси) и е основана през 1977 г., казва на уебсайта си, че има 135 000 служители. В изявлението на компанията от петък се казва, че тя "ще продължи да поддържа основните центрове за Oracle по целия свят", като също така се споменават нейните офиси в Санта Моника, Сиатъл, Денвър, Орландо и Бърлингтън. Oracle обаче не предостави график за преместването.

Други технологични компании, които са преместили седалището си от Калифорния, след като пандемията от коронавируса ги принуди да преминат на дистанционна работа, включват Hewlett Packard Enterprise HPE (със спад от 1.07% на акциите), която заяви миналата седмица, че се премества в Хюстън, Тексас, и Palantir Technologies Inc. PLTR (+ 0,59%), която се премести в Денвър още през лятото.

Също през тази седмица Илон Мъск, изпълнителен директор на Tesla Inc. TSLA (със спад на цената на акциите от - 2.72%), заяви, че се е преместил в Тексас. Производителят на електрически автомобили и космически кораби изгражда нова фабрика край Остин.

Щатът Тексас, който държи по-ниски цени на недвижимите имоти, няма щатски данък върху доходите и поддържа благоприятни за бизнеса политики, е най-популярната дестинация за бивши калифорнийци, според данните на федералните власти. Анкета от 2019 г. на Института Berkeley също посочва политиката на Калифорния като една от причините калифорнийците да обмислят напускането на щата.

С възхода на дистанционната работа някои технологични компании, базирани в района на Калифорнийския залив, заявиха през последните няколко месеца, че техните служители могат да работят отвсякъде.

Това включва Facebook Inc. FB, която заяви, че ще коригира заплатите въз основа на разходите за живот, и Twitter Inc., която още в началото на пандемията обяви постоянна опция за работа от дома си за своите служители.

За сравнение - Тръмп победи в Тексас с над 600 000 гласа. В Калифорния кандидатът на демократите Джо Байдън, подкрепен от Марк Зукърбърг (собственик на Facebook и Instagram), победи с над 5 милиона гласа.

В допълнение сме длъжни да припомним тоталната блокада, която Фейсбук и Туитър предприемат срещу Доналд Тръмп, прилагайки автоматично към всяко негово съобщение в социалните мрежи пояснение, че според редица "либерални" медии и социологически агенции Джо Байдън е избран за президент на САЩ.

В същото време за очевидно неверни твърдения на опониращата страна, тоест, на "победителите", не се използват подобни "техники". Въпреки че в крайна сметка още нищо не е решено. Предстои да се изкажат съдилищата.

Остава отворен и въпросът, защо милиардери като Зукърбърг бягат от "свободния щат" Калифорния и местят управлението си в "щата на лошите Тръмписти" Тексас.

Дали пък най-накрая няма да се окаже, че приказките за "Дълбоката държава" са верни? 

Превод и редакция: Епицентър.БГ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Започна "Голямото преселение" от Народна република Калифорния към щата на "лошите" тръмписти Тексас (epicenter.bg)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!