Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Преследването от комунистическата партия на Фалун Гонг е във всяка област от живота

(Minghui.org) В безпрецедентното, брутално 21-годишно преследване на Фалун Гонг от Китайската комунистическа партия (ККП), практикуващите Фалун Гонг са изправени не само пред произволен арест, задържане, затвор и изтезания, но много от тях също така са напълно лишени от водене на нормален живот. В сравнение с физическите изтезания, нарушаването на ежедневието е по-скрито и прониква във всеки аспект от живота им. Ето и няколко примера.

Ограничения около чувствителни дати

ККП често атакува практикуващи Фалун Гонг в голям мащаб около „чувствителни дати“, опитвайки се да им попречи да говорят пред обществото за преследването. Такива чувствителни дати включват празници, големи политически срещи или юбилейни дати, свързани с Фалун Гонг.

Типичните чувствителни дати включват годишните срещи на Народния конгрес и Политическата консултативна конференция, денят на основаване на ККП 1 октомври, Нова година, китайската Нова година, 25 април, 13 май (Световният ден на Фалун Дафа, отбелязващ деня, в който е представен Фалун Гонг на обществеността) и 20 юли (денят, в който ККП стартира преследването на Фалун Гонг през 1999 г.).

Около тези дати китайските власти изпращат полицейски и квартален персонал, за да претърсват домовете на практикуващи, да ги арестуват или да ги принудят да пишат изявления, че се отказват от Фалун Гонг.

Например, 51 практикуващи в Китай са нападнати на Световния ден на Фалун Дафа, 13 май 2020 г. Сред тях е г-жа Джан Живен от провинция Хенан, която е арестувана в дома си и почива в рамките на четири дни след задържането, поради небрежността на полицията за нейния диабет и не позволяването на семейството й да изпраща инсулин. Подобен е случаят и с г-жа Ян Шусян от провинция Юнан, професор в Университета за наука и технологии Кунмин, арестувана в дома й, след което домът й също е претърсен.

Мониторинг на транспорта и настаняването

Правителството използва съвременни информационни технологии за наблюдение на ежедневието и движението на практикуващите. Тъй като личните номера на известните практикуващи се съхраняват в база данни на националната полиция, полицията се уведомява, след като практикуващ се опита да премине през пътен контролен пункт или да купи билет на железопътната гара, автогарата или кея, независимо дали е около „чувствителни дати " или не. Те биват задържани незабавно и изпратени обратно до местните власти, а понякога и хвърляни в ареста.

Да вземем за пример железниците. След като практикуващият закупи билет на гарата, името му се отбелязва в полицейската база данни. Според полицейските правила такива практикуващи трябва да бъдат индивидуално преглеждани в офис. Техният багаж, документи за самоличност и снимки от мобилен телефон се преглеждат и записват на видео, за да се запазят в архива. Докато са във влака, те трябва да преминат през още един кръг от претърсване от железопътната полиция във влака. Ако в тях бъдат открити материали или информация за Фалун Гонг, полицията задържа практикуващия и го подлага на допълнително преследване.

Когато практикуващ се настани в хотел извън града, неговата или нейната лична карта също се изпраща обратно на местната полиция и на властите в родния им град.

Така г-жа Сай Уенхуа от провинция Хейлундзян е арестувана на 6 февруари 2018 г., когато се опитва да се качи на влак, за да посети родителите си за празника на китайската Нова година. Полицията открива, че тя е практикуваща Фалун Гонг от нейната регистрирана в полицията лична карта. По-късно тя е осъдена на седем години затвор.

Г-жа Шие Янмин  от провинция Дзянсу е арестувана, когато се настанява в хотел по време на командировка в Пекин през август 2009 г., където проверката на личната й карта показва, че е практикуваща Фалун Гонг. Тя е задържана в трудов лагер за две години от 2009 до 2011 г. и в център за промиване на мозъци за два месеца през 2010 г.

Подслушване на телефонни комуникации

Докато съвременните комуникационни уреди се превръщат в неразделна част от ежедневието на хората, ККП ги узурпира, за да осъществява стриктно наблюдение на практикуващи Фалун Гонг чрез техните домашни и мобилни телефони, и интернет. След като открият някакви дейности, свързани с Фалун Гонг, следва по-нататъшно преследване.

Например, практикуваща била директор на училище, докато съпругът и дъщеря й са държавни служители. Полицията е подслушвала домашния й телефон. След като един познат й казал за това, тя се разтревожила много и е подложена на огромен натиск. Въпреки че никога не е била арестувана, тя е претърпяла психически срив след години натиск. В крайна сметка тя се отказа от практикуване на Фалун Гонг. Последвали множество заболявания и сега тя не може да се грижи дори за ежедневните си нужди.

Г-жа Джай Джихуи, 29-годишна учителка по танци от провинция Ляонин, започва да практикува Фалун Гонг през 2019 г. Тя изпраща от мобилен телефон съобщения относно Фалун Гонг на приятел, използвайки приложението за социални медии WeChat. Скоро тя е призована в местното полицейско управление в началото на август 2019 г., където я предупреждават да не прави повече това.

Общуване с близки и приятели е забранено

Нормалните социални дейности на практикуващи Фалун Гонг са строго ограничени или дори забранени. Практикуващите, които са приятели помежду си или са членове на едно и също семейство, са изправени пред допълнителна опасност, когато си гостуват, тъй като техните срещи често се считат за основа за засилено преследване. Практикуваща е последвана от полицаи в цивилно облекло, когато отива да посети сина си. Тя е арестувана в дома на сина си, заедно със своите син и снаха.

Г-жа Уанг Зенгмей, практикуваща от провинция Шандонг, отива да посети своя приятелка, г-жа Джан Джунинг, на 24 септември 2019 г. Г-жа Уанг е арестувана в дома на г-жа Джан, заедно с г-жа Джан, която също е Фалун Гонг практикуваща.

Ограничено пътуване в чужбина

От юли 1999 г. властите на различни нива на управление се страхуват практикуващи Фалун Гонг да пътуват в чужбина и да разкриват престъпленията на китайските власти на международната сцена. В отговор те са поставили много практикуващи в черен списък, лишавайки ги от правото да пътуват свободно.

Веднъж практикуващ планира командировка и отива при местните власти, за да вземе необходимите документи. Казали му, че не му е разрешено да пътува в чужбина. Жената-офицер посочила висок куп хартии и му казала, че това са документи, свързани с други практикуващи, на които също е забранено да пътуват в чужбина.

Г-жа Джанг Чунхе, счетоводител от провинция Гуангдонг, е осъдена на затвор и трудов лагер заради практикуване на Фалун Гонг. Съпругът й е принуден да се разведе с нея. Майка й почива след години на притеснения за благосъстоянието на дъщеря й. Когато тя отива да кандидатства за паспорт през юни 2012 г., отговорният полицай отказва искането й заради нейната вяра.

Дискриминация при наемането на работа

За да мотивира цялата страна да участва в преследването на Фалун Гонг, ККП използва над хиляда медии за разпространение на клеветнически лъжи и измислена пропаганда, които да заблуждават хората и да подбуждат омраза към практикуващите.

Безмилостно бомбардирана от пропагандата срещу Фалун Гонг с течение на времето, голяма част от обществото възприема практикуващите като луди и дори чудовищни. Тази дискриминация е причинила огромно безпокойство и смущения за практикуващите във всеки аспект от живота им.

Много компании, заради страх от властите или от притеснения за „навличане на проблеми“, избягват да наемат на работа практикуващи. Практикуващите, които са уволнени поради това, че остават твърди в тяхната вяра, изпитвт допълнителни ограничения и трудности при намирането на нова работа.

Д-р Ли Лизуанг, ортопедичен хирург от Първа свързана болница на Медицинския университет в Харбин, излежава два мандата в трудовия лагер и един в затвор за общо шест години и половина, заради практикуването си на Фалун Гонг. Болницата го уволнява и тъй като не можа да си намери работа в друга болница, той е принуден да си изкарва прехраната като продава дрехи на улицата.

Г-н Дженг Шуджун, 43-годишен, е кандидат за докторска степен в Китайския институт за изследвания на електроенергията (CEPRI) в Пекин и носител на трета награда от призовете на Министерството на електроенергията за развитие на наука и технологии. Той е изключен от CEPRI през ноември 2000 г. заради практикуване на Фалун Гонг.

Властите също анулират регистрацията на домакинството на г-н Дженг, като го правят с това „незаконно пребиваващ“ и не можещ да си намери работа, както и да води нормален живот в продължение на 20 години. Г-н Дженг е принуден да живее далеч от дома си, за да избегне преследване. Не е ясно дали към този момент той се е върнал у дома си.

И децата са преследвани

Преследването не спира с практикуващите, а обхваща и техните деца. Комунистическата партия използва държавната власт и ресурси, за да упражнява контрол върху децата на практикуващи Фалун Гонг в различни области, включително заетост, военно назначение, повишаване на работа и прием в училище, в опит да принудят практикуващите да се откажат от практиката си.

Г-жа Хе Юнджие, управител на склад в градската железопътна линия Гуиянг в провинция Гуейджоу, е арестувана на работното си място на 10 юни 2020 г. Домът й е претърсен и са конфискувани лични вещи, включително материали за Фалун Гонг. Тя е задържана в местния център за задържане на следващия ден. Властите не позволяват на семейството й да я посети и замразяват банковите й сметки. Нейният син, който току-що е намерил работа в градската пожарна, е уволнен.

Лишаване от образование

ККП заплашва практикуващите Фалун Гонг с правото им на образование, за да ги принуди да се откажат от практиката. Много практикуващи са изключени от училище или им е забранено да постъпват в престижни университети, защото отказват да се отрекат от своите вярвания.

Г-ца Уан Чунсяо, 20-годишна студентка в Университета за пощи и телекомуникации в Нанкин, провинция Дзянсу, е докладвана от съквартирантката си, докато прави упражненията на Фалун Гонг в общежитието на 1 май 2019 г. Тя е разпитана от служители от университетския отдел за сигурност. Нейните книги и материали за Фалун Гонг са конфискувани. В крайна сметка, тъй като тя отказала да се отрече от вярата си, университетът я изключил.

Отнемане на пенсии

Отнемането на пенсии за старост е друго средство, използвано от режима на ККП, за да принуди практикуващите да се откажат от практиката Фалун Гонг.

Г-жа Тан Сюджън, 82-годишна, пенсиониран професор в колежа в Югозападния медицински университет на провинция Съчуан, многократно е арестувана и задържана за това, че говори за Фалун Гонг. Тя излежава две години в трудов лагер и три години и половина в затвора. В края на 2009 г. университетските власти прекратяват пенсията й и казват, че ще я възстановят само ако тя напише изявление, че се отказва от Фалун Гонг.

Жилищна дискриминация

Практикуващите Фалун Гонг също са подложени на жилищна дискриминация от властите. Някои не са одобрени в молбите им за наемане на апартаменти заради тяхната вяра, а на други са разрушени домовете принудително.

Г-жа Джянг Гуилян от град Ичун, провинция Хейлундзян, е арестувана няколко пъти и осъдена на пет години и половина затвор. Тя е измъчвана жестоко в затвора и е принудена да работи тежък физически труд.

Къщата й трябвало да бъде разрушена, за да се направи място за ново строителство през 2011 г. Нормалното обезщетение от правителството е най-малко 1,2 милиона юана; властите обаче се съгласяват да й платят само 300 хиляди юана. Тъй като тя отказва да се премести, правителството прекъсва комуналните й услуги и я заплашва с арест. Тя се обръща към няколко държавни агенции, но без резултат. Съдът също не приема нейния иск.

Chinese version available

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://en.minghui.org/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!