Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Коронавирусът предпочита близките на комунистически Китай – Тежките огнища на COVID-19 показват кои са близките на Пекин

A tourist wearing a respiratory mask as part of precautionary measures against the spread of the COVID-19 coronavirus, walks past the closed Colosseum monument in Rome, Italy, on March 10, 2020. (Alberto Pizzoli/AFP via Getty Images)
Rome, Italy, on March 10, 2020. (Alberto Pizzoli/AFP via Getty Images)

Epoch Times Photo
Южнокорейски войници, носещи защитен дезинфекционен костюм, помагат да се предотврати разпространението на коронавирус COVID-19 в търговския квартал в Сеул на 4 март 2020 г. (Jung Yeon-je / AFP via Getty Images)

Докато светът приветстваше новото десетилетие, Китайската комунистическа партия (ККП) потискаше информацията за възникващата криза на коронавируса, започнала в последните седмици на 2019 г. в град Ухан, централен Китай.

Близо два месеца след като китайските власти признаха за епидемията и заразния вирус, кризата се разпространи по целия свят, приемайки пропорции на пандемия. Броят на заразените извън Китай е десетки хиляди, като над 1000 са жертвите от вируса. Фондовият пазар падна и експертите предупреждават за възможна икономическа рецесия.

Множество фактори са улеснили бързото разпространение на коронавируса , официално наричан SARS-CoV-2, и болестта, която причинява, COVID-19. Глобализацията доведе до по-близък контакт на народите по света, увеличавайки рисковете от световна пандемия.

Медицинска криза, политическа опасност

Под политическото или икономическо влияние на Китайската народна република (КНР) много чуждестранни организации и политици, включително международни организации, са били манипулирани да вземат страната на ККП с нейната гибелна комунистическа система и затваряйки очи за неописуемите престъпления, извършени от комунистическите власти в континентален Китай.

През последните десетилетия КНР значително разшири своята сила в икономическата и геополитическите сфери. Заблуждавайки света с приказки за „мирния възход на Китай“, комунистическият режим примамваше чуждестранни правителства и международни фирми да инвестират в бързо растящите пазари на Китай.

Но ККП никога не е изоставяла своите идеологически принципи за класова борба и тоталитарен контрол. От кръвопролитията на площад Тиананмън преди 30 години и преследването на медитативната практика Фалун Гонг от 1999 г. насам, до днешното системно преследване на всички религии и независима мисъл, състоянието на човешките права в КНР само се влошава.

Истинската същност на ККП и комунизма отдавна са известни на читателите на The Epoch Times. Преди петнадесет години The Epoch Times публикува редакционната поредица „Девет коментара за комунистическата партия“, започвайки масово движение в Китай за отхвърляне на комунизма. От 2004 г. повече от 350 милиона души са се отказали от връзките си с партията и свързаните с нея младежки организации.

Погледнато във връзка с доминираната от ККП геополитическа среда днес, географското разпространение на това, което сега Световната здравна организация (СЗО) нарича пандемия на коронавирус, подчертава крайната опасност пред онези, които заемат страната на призрака на комунизма.

Извън Китай разпространението на COVID-19 е най-тежко в Италия, Иран, Южна Корея и Япония. Не всички тези страни се намират близо до Китай, но всички имат големи интереси в КНР.

Италия, най-силно засегнатата страна извън Китай от 10 март, беше първата (и единствена) държава от Г-7, която се включи в Инициативата за пояса и пътя на КНР (BRI, известна още като един пояс, един път / One Belt, One Road). В опит да подсили своята отслабваща икономика, Италия също се стремеше да завладее китайския пазар за продажба на своите луксозни стоки.

Избухването на вируса сега принуждава Рим да затвори границите си и тези перспективи относно Китай ще се преустановят.

Италия също е подписала редица споразумения за градове-сестри с Китай, като градовете Милано, Венеция и Бергамо са сред тях. Това са областите, които са най-силно засегнати от вируса.

В Близкия изток, в Иран се наблюдава увеличение на броя на инфекциите, особено сред държавните служители.

Иранският режим има цялостно стратегическо партньорство с Китай от 2016 г. насам, а връзките му с Пекин започват години преди това. В нарушение на международните санкции Иран е внасял ембарговани материали от Китай, като същевременно продължава да продава нефт на КНР. Тази ислямска република разрешаваше полетите в и извън четирите големи китайски града до края на февруари.

Кадрите, направени от ирански граждани в страната им, напомнят за трагедията, разиграла се в Ухан, с преуморен медицински персонал, изтощени пациенти и трупове в чували по болничните подове.

Epoch Times PhotoКадри в социалните медии на трупове в моргата Behesht-e Masoumeh в Qom, Иран. (Снимка)

И макар официалните данни, публикувани от иранските власти, да показват смъртни случаи и потвърдени случаи, които са по-ниски от данните на Италия, вероятно реалният мащаб на епидемията остава сериозно неотразена. Преглеждайки наличните данни, епидемиолог, цитиран от The Washington Post на 5 март, смята, че действителният брой на заразените в Иран е вероятно около 28 000, което е близо пет пъти повече от съобщеното от режима.

В Южна Корея обществеността става все по-критична към президента Муун Джа-ин за отказа му да забрани китайските туристи като цяло, а вместо това той забрани само влизането на онези, които наскоро са пътували до провинция Хубей, епицентъра на епидемията в Китай.

Повече от 1,4 милиона души са подписали петиция до Президентската синя къща, призоваваща за импийчмънт на Муун. Текстът на петицията гласи: „Виждайки отговора на Муун Джа-ин за новата епидемия, чувстваме, че той е повече президент на Китай, отколкото на Корея.“

Уроци от историята

В Тайван, от друга страна, се наблюдават сравнително малък брой инфекции, въпреки близостта и обширния бизнес на страната с континентален Китай.
На 26 януари Университетът Джон Хопкинс определи Тайван като втори по риск от разпространение на епидемията извън Китай. Надеждните мерки за превенция обаче се оказаха ефективни там.
Както заяви коментаторът по въпросите на Китай Хенг Той, Тайван има ясно разбиране за комунистическия режим и може би е единствената държава, която е научила уроците си от епидемията на SARS през 2003 г., която също започна от Китай.
В Хонг Конг, където милиони жители излязоха по улиците да се противопоставят на посегателството на Пекин върху свободите и върховенството на закона при тях, огнището е потиснато по подобен начин.
За разлика от това Япония, макар и геостратегически да не е с КНР, поставя печалбите над благоразумието. С милионите китайци, пътуващи годишно до Япония за пазаруване и разглеждане на забележителности, страната бе твърде бавна в затварянето на границите си за пристигащи от континентален Китай.
ККП се опита да представи драконичното си справяне с коронавирусната епидемия като триумф за авторитарната система на партията. Но китайската история е по-отрезвяваща. През вековете чуми и други бедствия са били сигнал за падането на императорски династии.
Вглеждайки се в историята, както правят древните китайски учени, е очевидно, че пандемията на коронавируса е бедствие, свързано с ККП и 70-годишното й брутално управление.
Днес светът е взаимосвързана общност. Всяка държава, общност или организация, която е твърде близо до ККП и продължава да вярва на нейните измами, ще вкуси от горчивите плодове на тази връзка.

Лекар от Ухан призна: Да, криехме коронавируса – През първите два месеца от бума на заразата пред очите му денонощно умирали хора

Източник/ци: https://www.theepochtimes.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!