Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лекар от Ухан призна: Да, криехме коронавируса – През първите два месеца от бума на заразата пред очите му денонощно умирали хора

В края на декември офталмологът д-р Ли Уелианг, който почина през февруари и който пръв оповести за китайския коронавирус е бил ''посъветван'' от китайските власти да запази мълчание по темата

Информациите, че местните власти в Ухан са се опитали да скрият от света първите сведения за разпространението на коронавируса по принцип не са нови. Сега обаче за първи път в интервю един от лекарите в китайския град, превърнал се в люлката на COVID-19, публично призна, че официалните власти в Пекин са издали забрана да се вдига аларма за първите установени заболявания на китайския вирус.

Аи Фен, директор на болницата в Ухан, сподели в интервю за списание ''Renwu'' как на 30 декември м.г. той и още няколко негови колеги са провели разговор в една от платформите за бърза комуникация, касаещ здравословното състояние на пациент със симптоми на тези, близки до друг злополучен вирус – SARS, който през 2003 г. зарази близо 8000 души и причини смъртта на 800. 

Един от участниците в разговора тогава е бил и офталмологът д-р Ли Уелианг, който почина през февруари и който пръв оповести за китайския коронавирус. Именно Уелианг е бил ''посъветван'' от китайските власти да запази мълчание по темата.

Тогава Уелинг разкрива, че е сграбчил началника на респираторното отделение, докато е минавал покрай кабинета му и го е предупредил, че един от неговите пациенти е инфектиран с ''подозрителна зараза'', наподобяваща плашещо много на SARS. Два дни по-късно Уелинг бива посетен от началника на здравния инспекторат в Ухан и е бил предупреден, че разпространява слухове, които може да нанесат ''вреда на стабилността''.

Отделно от това здравните власти издали категорична забрана на медицинския персонал да си препраща съобщения или снимки, отнасящи се до коронавируса, след което ги призовали да носят защитни облекла и маски.

,,Виждахме как все повече и повече пациенти влизаха в болницата и техният брой постоянно нарастваше'', спомня си Аи Фен за времето, в което здравните власти в Китай все още отричаха информацията, че заразата може да се предава между хората.

Той призна още, че през първите два месеца от бума на коронавируса пред очите му денонощно умирали хора, включително и негови колеги, сред които и споменатият офталмолог д-р Ли Уелианг.

Аи Фен е категоричен, че ако е знаел до какви последствия ще доведе в световен мащаб разпространението на COVID-19, е щял да действа по-твърдо и да уведоми всички по света за задаващата се пандемия, независимо от разпорежданията на властите в Пекин. 

Коронавирусът предпочита близките на комунистически Китай – Тежките огнища на COVID-19 показват кои са близките на Пекин

Източник Novini.bg

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!