Зачеркват Истанбул от руските карти?

Истанбул

Истанбул може да бъде зачеркнат от руските карти, пише газета.ру.

Депутатът от Санкт-Петербург Виталий Милонов се обърна към премиера в Москва – Дмитрий Медведев с предложение градът на двата континента да бъде изписван Константинопол на издаваните в Русия географски пособия. "Ние трябва да възстановим историческата справедливост и да върнем оригиналното име на града. Той е носил това име до превзимането му от османските турци през 1453 г.", заяви още парламентаристът.

Предложението на Милонов идва на фона на обтегнатите отношения между страната му с Турция. Връзките между Москва и Анкара се влошиха рязко след като турската армия свали руски самолет през ноември 2015 г.

Президентът на югоизточната ни съседка Реджеп Ердоган изпрати поздравителна телеграма до колегата си в Москва Владимир Путин по повод Деня на независимостта на Русия (12 юни). От Кремъл заявиха, че няма да отговорят на адреса. "Такива поздравителни адреси имат протоколен характер и не изискват отговор", каза говорител на Кремъл. В подписания от господин Ердоган документ нямаше някакво съдържание, поясни Дмитрий Песков.

novini.bg 

Деян Лучич: Истанбул отново ще стане Константинопол

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!