Как са завършвали войните между Русия и Турция - историк ни припомня

Кой е болният мазол на Анкара, по който руският ботуш може да настъпи сега

"Дивата дивизия" - чеченци в рускотурската война 1876
"Дивата дивизия" - чеченци в рускотурската война 1876

Историкът Павел Пряников е съставил за кп.ру списък на военните стълкновения между Русия и Турция от времето на Петър Първи. Ученият напомня и за един голям проблем, който мъчи властта в Анкара днес и който Москва може да използва като наказателен ответен удар за сваления Су-24. 1686-1700 г. „Азовската война”
Русия не губи територии, но и не придобива нови. Равен мач.

1710-1711 г. „Прутския поход”
- Удачна война за Русия. Не печели кой знае какви територии, но демонстрира силата си на Турция.

1735-1739 г. Руско-турска война
Това е войната за т.нар.”полско наследство”. Русия влиза в Крим, но отстъпва заради проблеми със снабдяването. Също равен мач.

1768-1774 г. Руско-турска война
Започва възходът на руското могъщество в Черноморския театър на военни действия. Това е походът във Влахия, от който Русия получава значителни територии.

1787-1791 гг. Руско-турска война
Това са знаменитите войни, които зафършват триумфално за Русия със завоюването на Крим. Плюс походът на адмирал Ушаков, благодарение на който в Гърция започва национално освободителното движение срещу Турция.

1806-1812 г. Руско-турска война
Също победа. Бесарабия преминава към Русия и така е заличена опасността от война на южния фланг по време на похода на Наполеон към Москва.

1828—1829 г. Руско-турска война
Също голяма победа. Русия стига до делтата на Дунав. Източната част на крайбрежието на Черно море и Армения стават част от Русия

1853—1856 гг. Кримската война
Русия търпи поражение от Турция, която обаче не действа сама, а в съюз с Англия и Франция.

1877-1878 г. Руско-турска война
Велика война, велика победа. Походът на Балканите, освобождаването на България. Русия стига пред прага на Константинопол.

1914-1918 г. Кавказкият фронт (Първата световна война)
Независимо от неуспехите на австрийския и германския фронтове, Русия има и победи като освобождаването на цяла Голяма Армения. Ако не беше станала революцията в Русия и, ако болшевиките не бяха излезли от Първата световна война, то Босфора, Дарданелите и Константинопол щяха сега да са руски.

Списание „Американски Евреи” от 10-ти септември 1920 година пише: „Болшевишката революция в Русия беше работа на Еврейски мозъци, извършена от Еврейско недоволство, чрез Еврейско планиране, чиято цел е да създаде Нов световен ред. Това, че беше извършена по такъв чудесен начин в Русия, е благодарение на еврейските мозъци и поради Еврейската неудовлетвореност и чрез Еврейско планиране. По същият начин, чрез същите Еврейски психически и физически сили, тази революция ще настъпи в целия свят.”


Не трябва да се забравя, че голямата болка на Турция е изтокът на страната, който е населен от кюрди, а те не искат да живеят под турски флаг. Затова те воюват за създаването в тези земи на независим Кюрдистан, обяснява историкът Павел Пряников.

Нещо повече – кюрдите, за разлика от турците, смятат терористите от „Ислямска държава” не за приятели, а за врагове. Така кюрдите в известен смисъл стават съюзници на Русия. И проблемите на Анкара рязко ще се засилят, ако Русия реши да подкрепи национално-освободителното движение на кюрдите, обобщава историкът.

blitz.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!